Ελεύθερος με περιοριστικούς όρους και ο δεύτερος ύποπτος για την υπόθεση Marfin, όπως αποφάσισε το δικαστικό συμβούλιο έπειτα από μαραθώνια συνεδρίαση.

Υπενθυμίζεται ότι κατά την απολογία του στον ανακριτή, ο δεύτερος κατηγορούμενος αμφισβήτησε τα στοιχεία της δικογραφίας, τόσο το φωτογραφικό υλικό, όσο και την ανώνυμη επιστολή που τον «έφερε» κατηγορούμενο για τον εμπρησμό της Marfin.

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο κατηγορούμενος φέρεται να υποστήριξε ότι στοχοποιήθηκε από την Αστυνομία με μια ανώνυμη επιστολή πολίτη, που, όπως αναφέρει, είναι ανίσχυρη νομικά.

Στην επιστολή σημειώνεται ότι ο κατηγορούμενος και άλλα 2 άτομα που κατονομάζονται, ήταν «επικεφαλής» των επεισοδίων στην Κερατέας και «μπροστάρηδες στο κάψιμο της τράπεζας».

Φέρεται, επίσης, να επισημαίνει ο 32χρονος, πως ο ανακριτής της υπόθεσης έλαβε αρνητική απάντηση όταν ζήτησε, τον περασμένο Νοέμβριο από την Διεύθυνση Εγκληματολογικών Ερευνών (ΔΕΕ),να ταυτοποιήσει φωτογραφίες του με αυτήν του μασκοφόρου δράστη του εμπρησμού.

Όπως προκύπτει από τη δικογραφία, στις 6 Νοεμβρίου, η ΔΕΕ ανέφερε προς το 2ο Ανακριτή:

«Εξαιτίας της χαμηλής ποιοτικής επάρκειας των φωτογραφιών και των καλυμμένων χαρακτηριστικών δεν επιτρέπεται η διενέργεια οποιασδήποτε συγκριτικής εργαστηριακής εξέτασης».

Ο κατηγορούμενος επικαλείται φωτογραφίες του από κάμερες ασφαλείας, στις οποίες φαίνεται στις 13.44 μ.μ. της ημέρας εκείνης, να βρίσκεται στην Ομόνοια και να φορά διαφορετικά ρούχα από αυτά που φορά σε φωτογραφίες ο δράστης, στις 14.00 μμ έξω από την Marfin.

Οι επίμαχες φωτογραφίες του κατηγορουμένου, τον δείχνουν να φορά σκούρου χρώματος τζόκεϊ, μαύρο πουκάμισο, ανοιχτό τζιν παντελόνι, χωρίς σακίδιο, με κράνος στο χέρι και να έχει ακάλυπτο πρόσωπο.

Η φωτογραφία του δράστη, έξω από την Marfin, τον απεικονίζει με τζόκεϊ χρώματος μπεζ, μαύρο κοντομάνικο μπλουζάκι και από μέσα άσπρο μπλουζάκι, σκούρο παντελόνι, να έχει καλυμμένο πρόσωπο και να φέρει σακίδιο.

Από τους έξι αστυνομικούς που έχουν καταθέσει, σύμφωνα με πληροφορίες, ένας μόνο φαίνεται να υποστηρίζει ότι τα χαρακτηριστικά και ο σωματότυπος του κατηγορουμένου μοιάζουν με αυτά του δράστη.


Ελεύθερος με περιοριστικούς όρους και ο πρώτος κατηγορούμενος

Νωρίτερα είχε αφεθεί ελεύθερος με την επιβολή περιοριστικών όρων αφέθηκε μετά την απολογία του, και ο πρώτος κατηγορούμενος.

Ο κατηγορούμενος αντιμετωπίζει βαρύ κατηγορητήριο που αφορά τα αδικήματα της απόπειρας ανθρωποκτονίας, κατοχής εκρηκτικών και έκρηξης που, όπως διευκρινίστηκε, αφορούν την εμπρηστική επίθεση στο βιβλιοπωλείο ΙΑΝΟΣ που είχε προηγηθεί της Marfin.

Στον κατηγορούμενο που είναι 32 ετων, ομογενής απο το Καζακστάν, επιβλήθηκαν οι περιοριστικοί όροι της απαγόρευσης εξόδου από τη χώρα και της υποχρέωσης εμφάνισης, δύο φορές τον μήνα, σε αστυνομικό τμήμα.

Ο 32χρονος αρχικά αναγνωρίστηκε από υπάλληλο του βιβλιοπωλείου να έχει ομοιότητες με έναν από τους δράστες της επίθεσης, με βάση φωτογραφίες της αστυνομίας από το πλήθος των διαδηλωτών. Στην συνέχεια, όμως, όταν στον εν λόγω υπάλληλο επιδείχθηκαν φωτογραφίες του 32χρονου κατέθεσε ότι δεν τον αναγνωρίζει.

Το ίδιο συνέβη και με άλλον αυτόπτη μάρτυρα, ο οποίος, αρχικά από φωτογραφίες πλήθους, έδωσε πιθανότητα εβδομήντα τοις εκατό να είναι δράστης της επίθεσης στο βιβλιοπωλείο ο 32χρονος, αλλά εκ των υστέρων δεν τον αναγνώρισε.