Στάση αναμονής κρατούν οι αγρότες σε όλη την Ελλάδα, κρατώντας ωστόσο τα τρακτέρ με αναμμένες μηχανές, και παρατεταγμένα σε διάφορα σημεία της χώρας. Την ίδια ώρα σε εξέλιξη βρίσκεται 48ωρη απεργία της ΠΝΟ, ενώ από χθες πραγματοποιούνται κυβερνητικές συσκέψεις ώστε ληφθούν αποφάσεις για το κατά πόσον η δημοσιονομική πολιτική επιτρέπει την ικανοποίηση συγκεκριμένων αιτημάτων τους.

Δεκάδες τρακτέρ έχουν συγκεντρωθεί από το πρωί του Σαββάτου σε τρία σημεία στην Αχαΐα, χωρίς όμως να υπάρχει πρόβλημα στην κυκλοφορία των οχημάτων. Ειδικότερα, αγρότες έχουν παρατάξει τρακτέρ στην εθνική οδό Πατρών-Πύργου, στο κόμβο της Κάτω Αχαΐας, καθώς και σε δυο σημεία της εθνικής οδού Πατρών-Τρίπολης, στον κόμβο του Κουρλαμπά και στον κόμβο του Διάσελου.

Δεν αποκλείεται, μάλιστα, να μετακινηθούν αργότερα στην περιμετρική οδό της Πάτρας.

Η Αστυνομία έχει λάβει μέτρα και περιπολικά οχήματα βρίσκονται και στους τρεις κόμβους, όπου έχουν συγκεντρωθεί οι αγρότες.

Ενισχύεται συνεχώς το μπλόκο στον κόμβο της Κουλούρας με αγρότες από Πέλλα και Πιερία.

Την ίδια ώρα, αποφασισμένοι να παραμείνουν στις θέσεις τους δηλώνουν οι αγρότες της Θεσσαλίας, οι οποίοι σήμερα το μεσημέρι επισήμαναν ότι το μπλόκο της Νίκαιας είναι ενιαίο, πανθεσσαλικό και το πιο δυναμικό.

Σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησαν οι διοικήσεις των Ομοσπονδιών Αγροτικών Συλλόγων Καρδίτσας, Λάρισας και Τρικάλων, υπογράμμισαν ότι ο αγώνας δυναμώνει και ότι δεν θα περάσει η τρομοκρατία της κυβέρνησης. Όπως ανάφερε ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας της Καρδίτσας Βαγγέλης Μπούτας, ο αγώνας είναι κοινός και η συμπαράσταση της κοινωνίας φαίνεται και από τις ανακοινώσεις των διαφόρων κοινωνικών φορέων.


Στο μεταξύ, στο πλαίσιο του συνεχιζόμενου κλεφτοπολέμου, αργά το μεσημέρι, μερικές δεκάδες αγρότες βρέθηκαν στα διόδια Μοσχοχωρίου, όπου ανέβασαν τις μπάρες για περίπου ένα δεκάλεπτο, αφήνοντας τα αυτοκίνητα να διέρχονται ελεύθερα. Ειδοποιήθηκε η Αστυνομία η οποία έκανε την εμφάνισή της στα διόδια και οι αγρότες αποχώρησαν.


Σε Δράμα, Καβάλα και Ξάνθη, οι αγρότες έχουν παρατάξει τα τρακτέρ τους στην είσοδο της Χρυσούπολης στην περιοχή Νέστου, στην εθνική οδό Δράμας-Καβάλας στο ύψος της τοπικής κοινότητας Λυδίας, στη Μαυρολέκη και στη διασταύρωση Κοκινογείων.

Στο κλείσιμο του τμήματος Σερρών - Καβάλας της Εγνατίας οδού, στο ύψος των Νέων Κερδυλλίων, θα προχωρήσουν την Κυριακή για μία ώρα (από τις 12 το μεσημέρι μέχρι τις 13.00) σερραίοι αγρότες.

Οι αγρότες θα κλείσουν τον δρόμο πεζή, χωρίς να χρησιμοποιήσουν τα αγροτικά τους μηχανήματα και τα τρακτέρ, που θα μείνουν παρατεταγμένα παραπλεύρως της Εγνατίας Οδού.


Για τέταρτη ημέρα βρίσκονται στο δρόμο οι αγρότες της Αργολίδας, οι οποίοι έχουν συγκεντρωθεί στον κόμβο Μάνεση, χωρίς να παρεμποδίζουν την κυκλοφορία των οχημάτων.

Μιλώντας στον Βήμα 99,5 ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Σίμος Κεδίκογλου δήλωσε: «Οι αγρότες θα κατανοήσουν την προσπάθειά μας για δικαιότερη κατανομή των βαρών», ενώ τόνισε ότι «ορισμένες πολιτικές δυνάμεις θα ήθελαν την όξυνσης της κατάστασης αυτής».


Δεμένα τα πλοία στα λιμάνια

Την ίδια ώρα, η ΠΝΟ αποφάσισε νέα 48ωρη απεργιακή κινητοποίηση, από το Σάββατο στις 6 το πρωί έως τις 6 το πρωί της Δευτέρας, αντιδρώντας στο πολυνομοσχέδιο του υπουργείου Ναυτιλίας και Αιγαίου «Ανασυγκρότηση και άλλες διατάξεις».

Το συνδικαλιστικό όργανο των ναυτικών, σε συνάντηση που είχε το πρωί της Παρασκευής με τον υπουργό Ναυτιλίας, Κωστή Μουσουρούλη, ζήτησε εκ νέου την απόσυρση των διατάξεων του πολυνομοσχεδίου, που θίγουν τα εργασιακά τους δικαιώματα, τα οποία έχουν κατακτηθεί εδώ και καιρό.

Ακόμη, ανέφεραν ότι με το νέο πολυνομοσχέδιο θα οδηγηθούν στην ανεργία περισσότεροι έλληνες ναυτικοί, ενώ τα ασφαλιστικά τους ταμεία θα οδηγηθούν σε κατάρρευση.

Η ΠΝΟ αναμένεται να συνεδριάσει πάλι την Κυριακή, προκειμένου να καθορίσει την περαιτέρω στάση της.

TAGS