Στα άκρα φαίνεται πως οδηγήται η σύγκρουση των ναυτικών με την κυβέρνηση, αφού η ΠΝΟ προκύρηξε νέα 48ωρη πανελλαδική απεργιακή κινητοποίηση. Την ίδια ώρα, όπως ανακοίνωσε το υπουργείο Ναυτιλίας, η Πανελλήνια Ναυτική Ομοσπονδία δεν ανταποκρίθηκε στην πρόσκληση του Κ. Μουσουρύλη για συνάντηση. Στις επάλξεις βρίσκονται και οι αγρότες, οι οποίοι προχώρησαν σε συμβολικό κλείσιμο δρόμων, ενώ ενισχύουν συνεχώς τα μπλόκα.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση του υπουργείου, οι εκπρόσωποι της ΠΝΟ δεν προσήλθαν στη συνάντηση στην οποία είχε καλέσει ο κ. Μουσουρούλης τόσο τους ίδιους όσο και τον Σύνδεσμο Επιχειρήσεων Επιβατηγού Ναυτιλίας, για την εξεύρεση κοινά αποδεκτών λύσεων και την εκτόνωση της κατάστασης στο χώρο της ακτοπλοΐας.

Συνάντηση Μουσουρούλη με ΣΕΕΝ

Στη συνάντηση που τελικά πραγματοποιήθηκε δίχως την συμμετοχή της ΠΝΟ, ο κ. Μουσουρούλης ζήτησε τη συμβολή των ακτοπλόων, προκειμένου να εκτονωθεί η κρίση από τη συνεχιζόμενη απεργία των ναυτεργατών.

Πηγές από το υπουργείο Ναυτιλίας, ανέφεραν ότι οι ακτοπλόοι είδαν θετικά την προτροπή του υπουργού για την έναρξη διαπραγματεύσεων με τους ναυτεργάτες, για την υπογραφή συλλογικών συμβάσεων εργασίας, ενώ επισήμαναν τη δύσκολη οικονομική κατάσταση στην οποία έχουν περιέλθει πολλές εταιρείες, εξαιτίας της μείωσης της επιβατικής κίνησης και της έλλειψης ρευστότητας εκ μέρους των τραπεζών.

Στη συνάντηση με τον υπουργό Ναυτιλίας, παραβρέθηκε ο πρόεδρος του ΣΕΕΝ Μιχάλης Σακέλης, ο αντιπρόεδρος των διεθνών πλόων Σπύρος Πασχάλης και ο πρόεδρος της ΑΝΕΚ Γιάννης Βαρδινογιάννης. Σύμφωνα με πληροφορίες μέσα στην εβδομάδα αναμένεται να συνέλθει το διοικητικό συμβούλιο του ΣΕΕΝ όπου αναμένεται να εξεταστεί το θέμα των συλλογικών συμβάσεων εργασίας.

Ούτε βήμα πίσω η ΠΝΟ

Πάντως η η Εκτελεστική Επιτροπή της Πανελλήνιας Ναυτικής Ομοσπονδίας, σε νέα συνεδρίασή της, αποφάσισε ομόφωνα και νέα 48ωρη πανελλαδική απεργιακή κινητοποίηση.

Έτσι τα πλοία θα παραμείνουν δεμένα στα λιμάνια μέχρι τις 6 το πρωί της Τετάρτης 6 Φεβρουαρίου.

Σύμφωνα με πληροφορίες, οι εκπρόσωποι των ναυτεργατικών σωματείων κατέθεσαν πρόταση στην εκτελεστική επιτροπή της ΠΝΟ, να προχωρήσουν οι ναυτικοί σε επίσχεση εργασίας σε όλα τα πλοία των εταιρειών που οφείλουν δεδουλευμένα.

Την ίδια ώρα αυξάνονται οι ομάδες περιφρούρησης στα λιμάνια για το ενδεχόμενο που κάποιοι επιχειρήσουν να σπάσουν την απεργία των ναυτεργατών.

Το μεσημέρι οι ναυτεργάτες πραγματοποίησαν νέα συγκέντρωση διαμαρτυρίας στο λιμάνι του Πειραιά στον Άγ. Διονύσιο.

Ενισχύουν τα μπλόκα οι αγρότες

Την ίδια ώρα, οι αγρότες, που έχουν ενισχύσει την παρουσία τους στα μπλόκα, πραγματοποίησαν νωρίς το μεσημέρι της Κυριακής ολιγόωρη συμβολική κατάληψη σε διάφορα κομβικά σημεία εθνικών και επαρχιακών οδικών αξόνων.

Κανονικά διεξάγεται πλέον η κυκλοφορία των οχημάτων από το τμήμα της Εγνατίας Οδού στο ύψος των Ν. Κερδυλλίων, μετά την ωριαία συμβολική κατάληψη του δρόμου που έκαναν πεζή οι αγρότες, μέχρι και τη μία το μεσημέρι της Κυριακής, ενώ τα τρακτέρ τους βρισκόταν παραταγμένα στις άκρες του δρόμου.

Σε όλη τη διάρκεια της κατάληψης του τμήματος της Εγνατίας οδού, η κυκλοφορία των οχημάτων διεξαγόταν από παρακαμπτήριο, μέσω Ασπροβάλτας, ενώ την ίδια ώρα οι αγρότες μοίραζαν στους οδηγούς σερραϊκά προϊόντα και ενημερωτικά φυλλάδια με τα αιτήματα τους.

Στο σημείο της κατάληψης της Εγνατίας Οδού υπήρχε μεγάλη αστυνομική δύναμη, ενώ συμβολική παναγροτική κατάληψη, με κλείσιμο των εθνικών οδών, έγινε την ίδια ώρα, σύμφωνα με τον κ. Παναγή, σε έντεκα σημεία των εθνικών οδών από τον Έβρο μέχρι και το νομό της Βοιωτίας.

Την ίδια ώρα το μεσημέρι της Δευτέρας οι Σερραίοι αγρότες θα ενώσουν τις δυνάμεις τους και θα παρατάξουν τους ελκυστήρες τους στη κομβική διασταύρωση του δ.δ. Λευκώνα, επί της εθνικής οδού Σερρών-Θεσσαλονίκης και Σερρών–Προμαχώνα, χωρίς να κλείσουν όμως τους δρόμους. 

Στο δρόμο βγήκαν και οι αγρότες της Μεσσηνίας ανταποκρινόμενοι στο κάλεσμα της ΠΑΣΥ, όπου πραγματοποίησαν συγκέντρωση διαμαρτυρίας στο Σουληνάρι και συγκεκριμένα στο 32ο χιλιόμετρο της εθνικής οδού Καλαμάτας - Πύλου.

Οι αγρότες της Μεσσηνίας που αυτή την περίοδο βρίσκονται σε ελαιοσυλλογή, άφησαν τα χωράφια κι έχουν παρατάξει τα αγροτικά τους αυτοκίνητα και λίγα τρακτέρ, δεξιά κι αριστερά της εθνικής οδού, χωρίς να παρεμποδίζουν την κυκλοφορία των διερχόμενων αυτοκινήτων και συζητούν για την οργάνωσή τους και την πορεία των κινητοποιήσεων.