Σε συμβολικό αποκλεισμό της Παλαιάς Εθνικής Οδού Λάρισας – Βόλου, στη διασταύρωση Πλατυκάμπου - Χάλκης, προχωρά στις 12.00 το μεσημέρι της Πέμπτης 7 Φεβρουαρίου 2013 ο δήμος Κιλελέρ με ομόφωνη απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου, το οποίο συνεκλήθη εκτάκτως τη Δευτέρα με αφορμή τα τελευταία τροχαία δυστυχήματα στην Π.Ε.Ο. Λάρισας - Βόλου και στην Επαρχιακή Οδό Λάρισας - Φαρσάλων, που κόστισαν τη ζωή σε εννέα ανθρώπους μέσα σε έναν μήνα.   
Στόχος της κινητοποίησης είναι να εισακουσθεί από την πολιτεία το μόνιμο αίτημα των κατοίκων της περιοχής για τη βελτίωση της κυκλοφοριακής υποδομής των δύο δρόμων και για την αντιμετώπιση της τεράστιας κίνησης βαρέων οχημάτων που δέχονται, καθημερινά.  

Για το θέμα ο δήμαρχος Κιλελέρ, κ. Ρίζος Κομήτσας, έστειλε τη Δευτέρα επιστολή στην ηγεσία του Υπουργείου Ανάπτυξης, Ανταγωνιστικότητα, Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων ζητώντας να δρομολογηθούν άμεσα παρεμβάσεις για τη βελτίωση της κυκλοφοριακής υποδομής των δρόμων και για να πάψουν να αποτελούν αιτία πρόκλησης τροχαίων ατυχημάτων. Στην επιστολή του, την οποία κοινοποίησε στους Βουλευτές του Ν. Λάρισας, τον Περιφερειάρχη Θεσσαλίας, την Αντιπεριφερειάρχη Λάρισας και τον πρόεδρο του ΤΕΕ Κ&Δ Θεσσαλίας, ο κ. Κομήτσας τονίζει:  

«Κύριε Υπουργέ, μέσα στον τελευταίο, μόνο, μήνα έχουμε θρηνήσει την απώλεια 9 ανθρώπινων ζωών στην επικράτεια του Δήμου Κιλελέρ , σε τρία τροχαία δυστυχήματα, εκ των οποίων τα δύο σημειώθηκαν στην Παλαιά Εθνική Οδό Λάρισας - Βόλου και το τρίτο στην Επαρχιακή Οδό Λάρισας - Φαρσάλων.

Οι συγκεκριμένοι δύο οδικοί άξονες, που δέχονται τεράστιο κυκλοφοριακό φόρτο, βρίσκονται σε πολύ κακή κατάσταση και χρήζουν άμεσων επισκευών και παρεμβάσεων προκειμένου να βελτιωθεί η υποδομή τους και να προληφθεί η πρόκληση νέων τροχαίων ατυχημάτων και η απώλεια των ζωών συνανθρώπων μας.

Δυστυχώς, αν και έχουμε απευθυνθεί, κατ΄ επανάληψη, στις αρμόδιες υπηρεσίες της ελληνικής πολιτείας και έχουμε φθάσει σε σημείο να ζητήσουμε ακόμη και εισαγγελική παρέμβαση για την κατάσταση της Π.Ε.Ο. Λάρισας - Βόλου, μέχρι σήμερα δεν έχει γίνει τίποτα ουσιαστικό στην κατεύθυνση της βελτίωσης των κυκλοφοριακών συνθηκών στον εν λόγω οδικό άξονα, ο οποίος έχει εξελιχθεί τα τελευταία χρόνια σε πραγματικό ναρκοπέδιο όπου έχουν χάσει τη ζωή τους δεκάδες άνθρωποι και πολλοί, ακόμη, έχουν υποστεί σοβαρές σωματικές βλάβες.

Η Π.Ε.Ο. Λάρισας - Βόλου είναι ένας δρόμος, που σχεδιάστηκε προ δεκαετιών για να φιλοξενήσει έναν περιορισμένο όγκο οχημάτων και η κατασκευή της σε καμία περίπτωση δεν επιτρέπει να αντέξει τον κυκλοφοριακό φορτίο το οποίο και δέχεται σήμερα. Με την εκρηκτική αύξηση των τιμών των διοδίων στην Π.Α.Θ.Ε., η Π.Ε.Ο. Λάρισας – Βόλου χρησιμοποιείται σχεδόν κατ΄ αποκλειστικότητα από τους οδηγούς βαρέων οχημάτων αλλά και Ι.Χ. προκειμένου να παρακάμψουν τα διόδια Μοσχοχωρίου. Έτσι, ο δρόμος δέχεται καθημερινά ένα μεγάλο κομμάτι της κίνησης οχημάτων, τα οποία υπό φυσιολογικές συνθήκες θα κυκλοφορούσαν στην Π.Α.Θ.Ε., με αποτέλεσμα η καταπόνησή του να είναι καταστροφική και φυσικά να προκαλούνται δεκάδες τροχαία ατυχήματα όπου θρηνούμε ανθρώπινες ζωές.  

Το οδόστρωμα της Π.Ε.Ο. Λάρισας - Βόλου είναι σε πολύ κακή κατάσταση και σε ορισμένα σημεία θυμίζει δρόμο, που έχει… βομβαρδιστεί. Η μία λωρίδα κυκλοφορίας ανά κατεύθυνση δίχως την ύπαρξη προστατευτικού στηθαίου στο μέσο και στα άκρα του δρόμου, οι λακκούβες σε συνδυασμό με τις καθιζήσεις και την ολισθηρότητα του ασφαλτοτάπητα, η περιορισμένη σήμανση και η ελλιπής ορατότητα, λόγω των συστοιχιών δένδρων, τα οποία υπάρχουν ένθεν και εκείθεν του δρόμου, η απουσία φωτεινών σηματοδοτών στις εξόδους προς μεγάλα χωριά και ο τεράστιος κυκλοφοριακός φόρτο που δέχεται ο δρόμος, αποτυπώνουν την εικόνα του προβλήματος, το οποίο πρέπει να αντιμετωπιστεί εδώ και τώρα για να πάψουμε, επιτέλους, να θρηνούμε φίλους, συγγενείς, συμπολίτες μας στην άσφαλτο.  

Τα ίδια δεδομένα ισχύουν και για την Επ. Ο. Λάρισας - Φαρσάλων, η οποία βρίσκεται, επίσης, σε κακή κατάσταση και χρήζει άμεσων επισκευών και παρεμβάσεων, με βασικότερη την παράκαμψη του οικισμού της Νίκαια, προκειμένου να προληφθεί και σε αυτόν τον οδικό άξονα η πρόκληση τροχαίων ατυχημάτων. Εκτεταμένες παρεμβάσεις είναι, εξάλλου, αναγκαίες και στους παραδρόμους της Π.Α.Θ.Ε., εντός της επικράτειας του Δήμου Κιλελέρ, οι οποίοι είναι γνωστό τις πάσι ότι χρησιμοποιούνται από τους οδηγούς φορτηγών για την παράκαμψη των διοδίων Μοσχοχωρίου.  

Κύριε Υπουργέ  

Σας δηλώνουμε ότι μετά και τα τελευταία θανατηφόρα δυστυχήματα η υπομονή όλων μας στον Δήμο Κιλελέρ έχει εξαντληθεί και απαιτούμε να γίνουν, άμεσα, οι κατάλληλες παρεμβάσεις από την πλευρά σας σε συνεννόηση με τον Δήμο μας, την Περιφέρεια Θεσσαλίας, το ΤΕΕ Κ&Δ Θεσσαλίας και όλους τους εμπλεκόμενους φορείς, προκειμένου η Π.Ε.Ο. Λάρισας – Βόλου, η Επ. Ο. Λάρισας – Φαρσάλων και οι παράδρομοι της Π.Α.Θ.Ε. να πάψουν να αποτελούν βασική αιτία πρόκλησης τροχαίων ατυχημάτων. Εάν δεν δρομολογηθούν, επιτέλους, οι ενδεδειγμένες λύσεις στο πρόβλημα που αιματοκυλίζει την περιοχή μας, σας δηλώνουμε ότι μαζί με τους οργισμένους δημότες μας δεν έχουμε άλλη επιλογή από το να προβούμε σε δυναμικές κινητοποιήσεις προκειμένου να εισακουσθούμε από την πολιτεία, η οποία κωφεύει, συστηματικά, έναντι των αιτημάτων μας».  


Πηγή: press-a.gr