Επικυρώθηκε από την Αποκεντρωμένη Διοίκηση Αιγαίου η υπ' αρ. 417/2012 απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου ΣύρουΕρμούπολης αναφορικά με την αναπροσαρμογή των δημοτικών τελών για το οικονομικό έτος 2013.

Το Δημοτικό Συμβούλιο είχε αποφασίσει κατά πλειοψηφία τη μείωση των δημοτικών ανταποδοτικών τελών κατά 5,92%. Είχε δημιουργηθεί θέμα τότε, γιατί η απόφαση δεν έλαβε 14 ψήφους (δηλαδή την απόλυτη πλειοψηφία των μελών του Δημοτικού Συμβουλίου), αλλά 13 ψήφους, δηλαδή απλά υπήρχε η σχετική πλειοψηφία.

Οι κανονιστικές αποφάσεις του Δημοτικού Συμβουλίου σύμφωνα με το νόμο επιβάλλεται να έχουν την απόλυτη πλειοψηφία των μελών του Δημοτικού Συμβουλίου. Ωστόσο, από την πλευρά του Δήμου εκφράστηκε η νομική άποψη ότι δεν συμπεριλαμβάνεται η απόφαση για αναπροσαρμογή των δημοτικών τελών σε εκείνες τις αποφάσεις κανονιστικού χαρακτήρα, για τις οποίες ο νομοθέτης έχει προβλέψει την αυξημένη πλειοψηφία.

Η νομική αυτή άποψη θεμελιώθηκε από τη Νομική Υπηρεσία του Δήμου, η οποία είχε στηριχθεί σε γνωμοδοτική εισήγηση στη βάση ερμηνείας του νόμου και στην υπάρχουσα του θέματος νομική φιλολογία.

Μετά από την έγκριση της απόφασης ο δήμαρχος Σύρου – Ερμούπολης Γιάννης Δεκαβάλλας εξέφρασε την απόλυτη ικανοποίηση του που δόθηκε η δυνατότητα ακόμη σε αυτήν την περίοδο της μεγάλης οικονομικής κρίσης να μειώσει ο Δήμος για δεύτερη συνεχή χρονιά τα δημοτικά τέλη. «Αυτό οφείλεται στην πολύ καλή οικονομική κατάσταση του Δήμου, που μας δίνει τη δυνατότητα να ασκήσουμε πολιτικές κοινωνικού χαρακτήρα. Σε διαφορετική περίπτωση δεν θα μιλούσαμε για μειώσεις, αλλά για μεγάλες αυξήσεις. Αυτό πρέπει να το αντιληφθούν όσοι δεν έχουν εκτιμήσει μέχρι σήμερα σε πόσο χειρότερη θέση θα ήτανε οι πολίτες, εάν είχε καταρρεύσει οικονομικά ο Δήμος, όπως το Ελληνικό Δημόσιο».

«Η συνετή οικονομική διαχείριση θα συνεχιστεί από την πλευρά μας. Οι παροχές προς τους πολίτες πρέπει να στηρίζονται σε στέρεες βάσεις. Σε διαφορετική περίπτωση θα μπούμε σε περιπέτειες. Και αυτό δεν είμαστε διατεθειμένοι να το αφήσουμε να συμβεί».

Σημειώνεται ότι ο Δήμος είχε μειώσει τα δημοτικά τέλη και την περυσινή χρονιά κατά 7 %.

Πηγή: cyclades24.gr