Στην Αστυνομική διεύθυνση Κοζάνης υπό δρακόντεια μέτρα ασφαλείας μεταφέρθηκαν το απόγευμα της Τρίτης οι τέσσερις νεαροί συλληφθέντες προκειμένου να απολογηθούν σήμερα στον ανακριτή για το αδίκημα της ληστείας, ενώ η αντιτρομοκρατική εστιάζει τις προσπάθειές της στον εντοπισμό του «οπλοστασίου» των τρομοκρατών στρέφοντας τις έρευνές της με ολοένα και μεγαλύτερη έμφαση στη βόρειο Ελλάδα. Το δικαστήριο τους έκρινε προφυλακιστέους.

Προκλητικοί εμφανίστηκαν και ενώπιον του ανακριτή Κοζάνης οι τέσσερις συλληφθέντες οι οποίοι αποχώρησαν συνοδεία ισχυρότατης αστυνομικής δύναμης γύρω στις 13.45΄ από το Δικαστικό μέγαρο Κοζάνης, ενώ στην Αθήνα, αυτήν την ώρα είναι προγραμματισμένη να αρχίσει η αναλυτική ενημέρωση της αστυνομίας για τα ευρήματα στο διαμέρισμα του Χαλανδρίου. Οι τέσσερις συλληφθέντες οδηγούται στις φυλακές του Κορυδαλλού.

Οι συλληφθέντες έφτασαν στα δικαστήρια της Κοζάνης λίγο μετά τις 11 το πρωί. Παράλληλα, παράσταση συμπαράστασης έξω από το χώρο των δικαστηρίων βρίσκεται σε εξέλιξη χωρίς επεισόδια.

Πριν μεταφερθούν στην Κοζάνη οι τρεις από τους τέσσερις συλληφθέντες απέστειλαν επιστολή, όπου διευκρίσαν την πρόθεσή τους να μην απολογηθούν. Αναλυτικά το κείμενο της ανακοίνωσης των τριών, όπως αναρτήθηκε στο Indymedia:


«Δεν απολογούμαστε» λένε με επιστολή τους  Ρωμανός, Μπουρζούκος, Μιχαηλίδης


«Ξεκλέβουμε δυο λόγια από τα κελιά των κρατητηρίων που βρισκόμαστε αιχμάλωτοι για να δηλώσουμε τους σκοπούς και τις προθέσεις μας ώστε να ξεκαθαρίσουμε το τοπίο σχετικά με τα τελευταία γεγονότα. Ως Αναρχικοί θεωρούμε την επιλογή της ληστείας τράπεζας μια συνειδητή επιλογή αντίστασης. Η κίνησή μας δεν είχε στόχο τον προσωπικό πλουτισμό. Η επίθεση στους ναούς του κεφαλαίου εντάσσεται στην συνολική επαναστατική μας δράση.

Σχετικά με τον βασανισμό μας από τις δυνάμεις καταστολής, δεν θέλουμε να αποτελεί σημείο θυματοποίησης μας. Δεν περιμέναμε τίποτε διαφορετικό από τους εχθρούς της ελευθερίας. Ας μην ξεχνάμε πόσοι άνθρωποι έχουν συνθλιβεί στα αστυνομικά τμήματα και τις φυλακές τους. Τα σημάδια των βασανιστηρίων ας αποτελέσουν μια ακόμα αφορμή να μετουσιωθεί η οργή σε πράξη.

Απέναντι στους θεσμικούς εκπροσώπους της δικαιοσύνης, η στάση μας θα είναι αδιάλλακτη και ανυποχώρητη.

ΔΕΝ ΣΥΝΕΡΓΑΖΟΜΑΣΤΕ-ΔΕΝ ΑΠΟΛΟΓΟΥΜΑΣΤΕ

ΖΗΤΩ Η ΑΝΑΡΧΙΑ

Οι Αναρχικοί

Νίκος Ρωμανός

Ανδρέας-Δημήτρης Μπουρζούκος

Γιάννης Μιχαηλίδης

ΥΓ. Θα ακολουθήσει αναλυτικό κείμενο και των τεσσάρων σχετικά με την υπόθεσή μας.»


Κοντά στη δεύτερη γιάφκα η ΕΛ.ΑΣ.

Το μεσημέρι της Τρίτης ολοκληρώθηκε η έρευνα των αστυνομικών στη γιάφκα του Χαλανδρίου. Έχουν πάρει μαζί τους όλα τα ευρήματα και τα έχουν αποστείλει για εξονυχιστικό έλεγχο στα εγκληματολογικά εργαστήρια. 

Κατά προτεραιότητα διερευνάται το ενδεχόμενο να εμπλέκονται οι συλληφθέντες της Κοζάνης στην τοποθέτηση της βόμβας στο Mall, ενώ σημαντικά ευρήματα θεωρούνται ένα στικάκι, τα δακτυλικά αποτυπώματα και το DNA που εντοπίστηκαν στη γιάφκα.

Η αστυνομία ψάχνει και για δεύτερη γιάφκα, όπου πιθανότατα βρίσκεται το οπλοστάσιο των τρομοκρατών, στην Αττική ή στην περιφέρεια. Χθες μάλιστα εντόπισαν ένα δελτίο παραγγελίας πινακίδων που πρέπει να είναι είτε σε κάποιο βαν, είτε σε κάποιο κατάστημα.

Αυτά είναι στοιχεία, σύμφωνα με την αντιτρομοκρατική, που οδηγούν στο συμπέρασμα ότι οι συλληφθέντες έχουν κάποιο βαν ή κάποια γιάφκα την οποία παρουσιάζουν ως φοροτεχνικό γραφείο. Από τα μέχρι στιγμής δεδομένα, οι αστυνομικοί καταλήγουν στο συμπέρασμα ότι τα άτομα έφθασαν στην Κοζάνη για την ληστεία τρεις ημέρες πριν κάνουν την ληστεία.

Αναμένουν με αγωνία το απόγευμα το άνοιγμα του περίφημου USB ενώ έχουν ζητήσει να ξεκινήσει η διαδικασία ταυτοποίησης του DNA των δραστών με άλλα αποτυπώματα που έχουν βρεθεί σε γιάφκες ή σε αντικείμενα όπως έκαναν και στην περίπτωση των αποτυπωμάτων.

Σχετικό θέμα: Κοζάνη: Συγκέντρωση συμπαράστασης στους συλληφθέντες με αναρχικά συνθήματα (Βίντεο και φωτό)