Το πολιτικά ακανθώδες θέμα της αποχώρησης 25.000 δημοσίων υπαλλήλων έως το τέλος του έτους συζητήθηκε χθες σε σύσκεψη στο Μέγαρο Μαξίμου, υπό τον πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά, με τη συμμετοχή των υπουργών Διοικητικής Μεταρρύθμισης, Αντώνη Μανιτάκη, Οικονομικών, Γιάννη Στουρνάρα και του αναπληρωτή υπουργού Οικονομικών, Χρήστου Σταϊκούρα.
Η κυβέρνηση μέσα σε μερικές μέρες θα πρέπει να έχει έτοιμη το σχέδιο για την αποχώρησή τους καθώς μέχρι το τέλος του έτους θα πρέπει να αποχωρήσουν 25.000 υπάλληλοι του στενού και του ευρύτερου δημόσιου τομέα όπως προβλεπει το Μνημόνιο.

Σύμφωνα με την «Καθημερινή», η τρόικα έρχεται και θέλει να δει την τριμηνιαία έκθεση προόδου για να ξεκλειδώσει το επόμενο μέρος της δόσης. Το σκηνικό αυτό θα επαναλαμβάνεται ανά τρίμηνο. Κάθε τρεις μήνες οι τροϊκανοί θα ζητούν τον κατάλογο των αποχωρήσεων.

Για να γίνει αυτό το υπουργείο πρέπει να παρουσιάσει το νέο οργανόγραμμα του Δημοσίου το οποίο θα πρέπει για το 2012 να περιλαμβάνει 25.000 λιγότερους υπαλλήλους. Μπορεί μέσω διαθεσιμότητας αρχικά να πεισθεί η τρόικα ότι ως το τέλος του χρόνου η μείωση αυτή θα έχει επιτευχθεί, ωστόσο αυτό δεν σημαίνει ότι θα δώσει και το πράσινο φως για μελλοντική επαναπροώθηση όσων βγαίνουν σε διαθεσιμότητα σε θέσεις του Δημοσίου.

Όλα δείχνουν ότι μετά τα νέα οργανογράμματα, ύστερα από μετακινήσεις αλλά και εξετάσεις μέσω ΑΣΕΠ οι υπάλληλοι που θα βγουν σε διαθεσιμότητα και θα βρουν ύστερα μια θέση και πάλι στο Δημόσιο θα είναι πολύ λίγοι.