Ελλάδα και Κύπρος βρίσκονται ανάμεσα στις 54 χώρες που συνεργάστηκαν με τη CIA, «διευκολύνοντας» τις απαγωγές και τα βασανιστήρια στα οποία προχώρησεμ μετά τις επιθέσεις της 11ης Σεπτεμβρίου, σύμφωνα με έκθεση της αμερικανικής οργάνωσης ανθρωπίνων δικαιωμάτων, Open Society Justice Initiative.
Στην έκθεση 216 σελίδων υπό τον τίτλο «Η Παγκοσμιοποίηση των Βασανιστηρίων» («Globalizing Torture: CIA Secret Detention and Extraordinary Rendition») αναφέρεται ότι η αμερικανική μυστική υπηρεσία είχε βοήθεια στις απαγωγές υπόπτων χωρίς να τηρηθεί καμία νόμιμη διαδικασία. Γερμανία, Βρετανία, Ιταλία, Ιράν, Αλβανία και ΠΓΔΜ βρίσκονται ανάμεσα στις 54 χώρες.

Η χώρα μας και η Κύπρος, σύμφωνα με την έκθεση «προσέφεραν τον εναέριο χώρο τους και αεροπορικές εγκαταστάσεις στους Αμερικανούς, για μεταφορά ύποπτων τρομοκρατών».

Για την Ελλάδα αναφέρει: «Σε έκθεση του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου εκφράζονται σοβαρές ανησυχίες για τις προσγειώσεις των αεροσκαφών της CIA στα ελληνικά αεροδρόμια. Με βάση την έκθεση του 2006 του Ευρωκοινοβουλίου, η Ελλάδα μπορεί να θεωρηθεί υπεύθυνη για σύμπραξη στο έκτακτο πρόγραμμα των ΗΠΑ για κρατούμενους, επειδή προσφέρει ελληνικό έδαφος για στάθμευση πτήσεων οι οποίες αφορούσαν παράνομη μεταφορά κρατουμένων» αναφέρεται χαρακτηριστικά στην έκθεση.

Παράλληλα επισημαίνεται ότι «η μυστική κράτηση και οι επιχειρήσεις έκτακτων παραδόσεων κρατούμενων οι οποίες σχεδιάστηκαν για να εκτελεστούν εκτός ΗΠΑ υπό το κάλυμμα της μυστικότητας, δεν θα ήταν δυνατόν να υλοποιηθούν χωρίς την ενεργητική συμμετοχή των ξένων κυβερνήσεων. Και αυτές οι κυβερνήσεις πρέπει να θεωρηθούν συνυπεύθυνες».

Η έκθεση περιλαμβάνει επίσης τα ονόματα 136 φυλακισμένων, οι οποίοι υπέστησαν σοβαρά βασανιστήρια κατά την περίοδο προεδρίας του Τζορτζ Μπους.


Αναλυτική η έκθεση εδώ.