Μπορεί το υπουργείο Ανάπτυξης να έχει «επενδύσει» πολλά στο ΕΣΠΑ προσδοκώντας στην κίνηση της αγοράς, ωστόσο αίσθηση προκαλεί το ότι χρηματοδοτεί την κατασκευή αεροπλάνων και διαστημοπλοίων με ποσά από 20.000 έως 300.000 ευρώ.
Στον κατάλογο που δημοσιεύθηκε από το υπουργείο Ανάπτυξης με τα 500 επαγγέλματα που θα χρηματοδοτηθούν συμπεριλαμβάνονταν και πολύ... ιδιαίτερες επιχορηγήσεις.

Ειδικότερα, στον κατάλογο με τα επαγγέλματα εκτός από τα συνήθη συναντά κανείς και αυτό του κατασκευαστή διαστημόπλοιου.

Ακούγεται σαν φάρσα όμως δεν είναι. Μάλιστα, οι ιθύνοντες του υπουργείου Ανάπτυξης κοστολόγησαν την έρευνα και κατασκευή διαστημόπλοιου με 300.000 ευρώ. Εντύπωση προκαλεί ακόμη ένα επάγγελμα, αυτό της κοπής νομισμάτων.

Κανείς δεν ξέρει τι μπορεί να είχαν στο μυαλό τους οι «συγγραφείς» της λίστας καθώς το προνόμιο της τύπωσης χρήματος το έχει η Ευρωπαϊκή Κέντρική Τράπεζα.

Αυτό που προκαλεί μεγάλα ερωτήματα είναι το αν είδε κάποιος υπεύθυνος τη λίστα με τα επαγγέλματα πριν αυτή δημοσιοποιηθεί.

Τι απαντά το υπουργείο Ανάπτυξης για τα... διαστημόπλοια

«Οι δράσεις που επικρίνονται εντάσσονται στο πνεύμα του συγκεκριμένου προγράμματος του ΕΣΠΑ. Στην Ελλάδα υπάρχουν αρκετές επιχειρήσεις καινοτομίας και υψηλής τεχνολογίας που έχουν μάλιστα χρηματοδοτηθεί κατά το παρελθόν από αντίστοιχα κονδύλια χωρίς να υπάρξει καμία κριτική» αναφέρει σε σχόλιό του το υπουργείο Ανάπτυξης.

«Πιο συγκεκριμένα:

Σκοπός της δράσης είναι η ενίσχυση επιχειρήσεων για την υλοποίηση επενδύσεων προσανατολισμένων στην καινοτομία, τις τεχνολογίες πληροφορικής και την τόνωση της επιχειρηματικότητας με στόχο την αύξηση της ανταγωνιστικότητας, της εξωστρέφειας και της καινοτομίας. Η δράση απευθύνεται σε νέες, υφιστάμενες ή σε υπό σύσταση επιχειρήσεις που θα υποβάλλουν προς αξιολόγηση συγκεκριμένο επιχειρηματικό σχέδιο. Η χώρα μας διαθέτει υψηλού επιπέδου επιστημονικό προσωπικό, γεγονός που αποτελεί ένα συγκριτικό πλεονέκτημα και ήδη δραστηριοποιούνται αρκετές εταιρίες υψηλής τεχνολογίας που εξάγουν τέτοιου είδους τεχνογνωσία και προϊόντα στο εξωτερικό.

Το δημοσίευμα δείχνει ελλιπή κατανόηση του θέματος και δημιουργεί λάθος εντυπώσεις. Πρώτον οι Κωδικοί Αριθμών Δραστηριότητας (ΚΑΔ)-και  η ονοματολογία τους κατ’επέκταση-είναι κοινοί για ολόκληρη την Ε.Ε.  Συγκεκριμένα, η κωδικοποίηση των οικονομικών δραστηριοτήτων που χρησιμοποιείται στα προγράμματα του ΕΣΠΑ είναι η NACE η χρήση της οποίας, όπως αναφέρεται άλλωστε και στην ιστοσελίδα της Eurostat είναι υποχρεωτική προκειμένου να είναι συγκρίσιμα τα στοιχεία για την οικονομική δραστηριότητα.

Δεύτερον το δημοσίευμα αναφέρεται σε υποκατηγορία δύο μεγαλύτερων επιλέξιμων κατηγοριών οι οποίες ανήκουν στο τομέα της μεταποίησης και πρόκειται για εξειδικευμένες δραστηριότητες. Πιο συγκεκριμένα:

Ο ΚΑΔ 30 "Κατασκευή λοιπού εξοπλισμού μεταφορών" περιλαμβάνει υποκατηγορίες όπως η "Κατασκευή αεροσκαφών και διαστημόπλοιων και συναφών μηχανημάτων" . Σε κάθε υποκατηγορία υπάρχει και νέα ανάλυση δυνατά παραγόμενων προϊόντων όπως για παράδειγμα η κατασκευή μερών των αεροσκαφών και διαστημοπλοίων αλλά και υπηρεσίες συντήρησης αυτών. Σημειώνεται δε ότι η Ελλάδα είναι μέλος του European Space Agency από το 2004, με σκοπό την ανάπτυξη τεχνολογιών από επιχειρήσεις και ερευνητικά ιδρύματα για την ειρηνική χρησιμοποίηση του διαστήματος.

Ο ΚΑΔ 32 "Άλλες μεταποιητικές δραστηριότητες" περιλαμβάνει υποκατηγορίες όπως είναι η "Κατασκευή ιατρικών και οδοντιατρικών οργάνων και προμηθειών". ή η "Κοπή νομισμάτων " που περιλαμβάνει την παραγωγή διάφορων προϊόντων όπως νομίσματα διαφημιστικά ή συλλογών κλπ» επισημαίνει το υπουργείο.