Το θέμα με το έργο «φάντασμα» της ΔΕΗ στη Ρόδο το έφερε στη δημοσιότητα το newpost.gr. Στην συνέχεια, το θέμα μεταφέρθηκε στη Βουλή όπου 16 βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ κατέθεσαν σχετική ερώτηση και ζητούσαν από τον υπουργό Περιβάλλοντος να διερευνήσει την σκανδαλώδη όπως την χαρακτήρισαν υπόθεση και να απαντήσει σε 12 συγκεκριμένα ερωτήματα που έθεσαν.


Όπως προκύπτει από την απάντηση που έστειλε ο υπουργός στην Βουλή, το ΥΠΕΚΑ ουδόλως διερεύνησε την ουσία των καταγγελόμενων και απλά περιορίστηκε στην αποστολή στην ΔΕΗ της ερώτησης των Βουλευτών και στην υποβολή στην Βουλή της απάντησης της ΔΕΗ η οποία βεβαίως αποκρύπτει τις πράξεις και παραλήψεις που οδήγησαν σε πραγματικό φιάσκο και ζημία δεκάδων εκατομμυρίων ευρώ. 

Αυτό όμως που δεν έκανε το ΥΠΕΚΑ το έκανε η δημοσιογραφική ομάδα του newpost.gr η οποία διερεύνησε το θέμα και δημοσιοποίησε στις 5 Φεβρουαρίου τα στοιχεία που αποδεικνύουν βαριά και συστηματικώς αμελή συμπεριφορά της Νομικής Υπηρεσίας της ΔΕΗ που οδήγησε σε δημοπράτηση και υπερτιμολογημένη ανάθεση του έργου, χωρίς την εξασφάλιση της στοιχειώδους προύποθέσεως της κατοχής κατάλληλου οικοπέδου, στην εξασφάλιση εκ των υστέρων και με τεράστια καθυστέρηση οικοπέδου δι΄ενοικιάσεως τμήματος εξ΄αδιαιρέτου οικοπέδου που συνιστά νομικά αδόκιμο τρόπο με αποτέλεσμα την αδυναμία εξασφάλισης οικοδομικής αδείας, στην εν συνεχεία καθυστερημένη αγορά του οικοπέδου αυτού προς θεραπεία του νομικού ελαττώματος της ενοικίασης, στην εκ της καθυστερήσεως αυτής υποχρέωση καταβολής ήδη στον ανάδοχο αποζημίωσης ύψους 4,5 εκατ. ευρώ, στην σύνταξη τροποποιήσεων της αρχικής σύμβασης που οδήγησαν στην αδικαιολόγητη βάσει των όρων της αρχικής σύμβασης καταβολή στον ανάδοχο ποσού 62,85 εκατ. ευρώ, στην αδυναμία μέχρι και σήμερα εξασφάλισης της συνολικής γηπεδικής εκτάσεως που απαιτείται για την κατασκευή και ολοκλήρωση του έργου και τελικώς στην αναστολή κάθε εργασίας αφού έχουν ήδη καταβληθεί στον ανάδοχο 75 και πλέον εκατομμύρια ευρώ.

Ασφαλώς και προκαλεί απορία το γεγονός ότι το ΥΠΕΚΑ δεν επέδειξε τον δέοντα ζήλο στην διερεύνηση της καταγγελίας των 16 βουλευτών και τον δέοντα σεβασμό στην κοινοβουλευτική διαδικασία ελέγχου των πεπραγμένων της Διοίκησης, δυστυχώς όμως ο ευτελισμός της κοινοβουλευτικής λειτουργίας είναι μάλλον ο κανόνας και όχι η εξαίρεση και με την έννοια αυτή ο υπουργός ακολούθησε την πεπατημένη. Αυτό όμως που δεν δικαιολογείται, είναι η αδιαφορία του ΥΠΕΚΑ μετά και από την δημοσιοποίηση των στοιχείων από το newpost.gr για τα οποία πάντως, και ευτυχώς, ενδιαφέρθηκαν οι ερωτώντες βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ και ο αρμόδιος εισαγγελέας Ρόδου που ήδη διεξάγει έρευνα.

Σχετικά θέματα: Κρύβουν την αλήθεια για το έργο «φάντασμα» της ΔΕΗ στη Ρόδο

Το σκάνδαλο του έργου της ΔΕΗ στη Ρόδο που δεν... έγινε ποτέ στο φως της δημοσιότητας

Εισαγγελική παρέμβαση για το έργο «φάντασμα» της ΔΕΗ στη Ρόδο