Η Γενική Αστυνομική Διεύθυνση Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας δημοσιεύει συνολικά στοιχεία που αφορούν στα θέματα οδικής ασφάλειας και τροχονομικής αστυνόμευσης που συνέβησαν, κατά τη διάρκεια του μήνα Ιανουάριο του έτους 2013, στην εδαφική αρμοδιότητα των Αστυνομικών Διευθύνσεων Αχαΐας, Ηλείας, Αιτωλίας και Ακαρνανίας. Η δημοσίευση των μηνιαίων στοιχείων συνοδεύεται με στατιστικά – αριθμητικά στοιχεία του αντίστοιχου περσινού μήνα. Επίσης υπενθυμίζεται ότι την 30-1-2013 η Γενική Αστυνομική Διεύθυνση ανακοίνωσε τον ετήσιο απολογισμό της στα θέματα οδικής ασφάλειας κατά τον οποίο καταγράφτηκε μία σταθερή μείωση των τροχαίων ατυχημάτων στην περιοχή μας τα τελευταία τρία χρόνια.

Στο σημείο αυτό, θα θέλαμε να ευαισθητοποιήσουμε όλους τους οδηγούς να συμβάλλουν στη προσπάθεια που η Ελληνική Αστυνομία γενικά και η Γενική Αστυνομική Διεύθυνση Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας ειδικότερα, καταβάλλει για την μείωση των τροχαίων ατυχημάτων, υπογραμμίζοντας ότι η οδική ασφάλεια δεν είναι υπόθεση μόνο της αστυνομίας αλλά όλων μας.

Α. Τροχαία ατυχήματα.

Στη εδαφική αρμοδιότητα της Γενικής Αστυνομικής Διεύθυνσης Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας σημειώθηκαν 26 τροχαία ατυχήματα έναντι 43 που είχαν συμβεί τον Ιανουάριο του 2012. Ειδικότερα σημειώθηκαν :

- 4 θανατηφόρο ατύχημα έναντι 8 που είχαν συμβεί τον Ιανουάριο του 2012.
- 2 τροχαία ατυχήματα με σοβαρό τραυματισμό ατόμων έναντι 9 τον Ιανουάριο του 2012.
- 20 τροχαία ατυχήματα με ελαφρύ τραυματισμό ατόμων έναντι 26 τον Ιανουάριο του 2012.
Από τα τροχαία δυστυχήματα που συνέβησαν σε αστικές και αγροτικές περιοχές των Νομών καταγράφηκαν συνολικά 47 παθόντες έναντι 77 τον Ιανουάριο του 2012:

Ειδικότερα καταγράφηκαν :

-  4  νεκροί έναντι 13  τον Ιανουάριο του 2012.
-  4 σοβαρά τραυματίες έναντι 12 τον Ιανουάριο του 2012.
- 39 ελαφρά τραυματίες έναντι 52 τον Ιανουάριο του 2012.

Τα κυριότερα αίτια των τροχαίων ατυχημάτων - δυστυχημάτων όπως προέκυψε από την αστυνομική τροχονομική έρευνα, ήταν:

-  Υπερβολική ταχύτητα
- Κίνηση στο αντίθετο ρεύμα
- Οδήγηση υπό την επήρεια μέθης
- Επιδεικτικοί ελιγμοί κατά τη διάρκεια οδήγησης
- Μη τήρηση απόστασης ασφαλείας