current views are: 1

8 Φεβρουαρίου 2013
Δημοσίευση19:38

Ολοκληρώθηκαν οι απολογίες στη δίκη για τον «Επαναστατικό Αγώνα»

Με την απολογία του Σαράντου Νικητόπουλου, του Κώστα Κάτσενου και της Μαρίς Μπεραχά ολοκληρώθηκε σήμερα η διαδικασία των απολογιών στη δίκη των οκτώ κατηγορούμενων για τη συμμετοχή στην οργάνωση «Επαναστατικός Αγώνας».

Δημοσίευση 19:38’
αρθρο-newpost

Με την απολογία του Σαράντου Νικητόπουλου, του Κώστα Κάτσενου και της Μαρίς Μπεραχά ολοκληρώθηκε σήμερα η διαδικασία των απολογιών στη δίκη των οκτώ κατηγορούμενων για τη συμμετοχή στην οργάνωση «Επαναστατικός Αγώνας».

Με την απολογία του Σαράντου Νικητόπουλου, του Κώστα Κάτσενου και της Μαρίς Μπεραχά ολοκληρώθηκε σήμερα η διαδικασία των απολογιών στη δίκη των οκτώ κατηγορούμενων για τη συμμετοχή στην οργάνωση «Επαναστατικός Αγώνας».
Και οι τρεις κατηγορούμενοι αρνήθηκαν τη συμμετοχή τους, όπως και οποιαδήποτε σχέση τους με τη δράση της οργάνωσης.

Στις απολογίες τους ο Σαράντος Νικητόπουλος και ο Κώστας Κάτσενος εστίασαν στο γεγονός ότι η δίωξη τους πολιτική, όπως είπαν, και σχετίζεται με την ένταξη τους στον αντιεξουσιαστικό χώρο.

Στοχοποιήθηκαν, όπως υποστήριξαν, λόγω των φιλικών τους σχέσεων με κάποιους από τους κατηγορούμενους που έχουν αποδειχθεί τη συμμετοχή τους στην οργάνωση.

Επιπλέον, και οι δύο κατηγορούμενοι αναφέρθηκαν στο πρόσφατο non paper του υπουργού Δημόσιας Τάξης Νίκου Δένδια, στο οποίο ασκούσε κριτική στους δικαστικούς για χειρισμούς της Δικαιοσύνης σε υποθέσεις ένοπλων οργανώσεων, εκτιμώντας πως με αυτό τον τρόπο ασκείται πίεση προς το δικαστήριο να προχωρήσει σε καταδίκες.

Όπως συνέβη και σε προηγούμενες απολογίες, οι δύο κατηγορούμενοι έκαναν εκτενή αναφορά στην κατάθεση του βασικού μάρτυρα κατηγορίας, αξιωματικού της Αντιτρομοκρατικής, την οποία θεωρούν ανυπόστατη.

«Η δίωξη μου βασίστηκε σε  ένα διάτρητο και αστήρικτο κατηγορητήριο το οποίο στηρίχτηκε σε αυθαίρετες κρίσεις και ερμηνείες  του αξιωματικού της Αντιτρομοκρατικής, τις οποίες μάλιστα δεν μπόρεσε να υποστηρίξει  στη δίκη. Σε αυτή την αίθουσα μας τα γύρισε. Μίλησε με “είπα- ξείπα”, δεν θυμάμαι κλπ. Μήπως ήρθε η ώρα ο δικός μου λόγος να θεωρείται πιο αξιόπιστος από εκείνον της αστυνομίας; Μήπως δεν πρέπει γενικά ο λόγος της αστυνομίας και ειδικά  της συγκεκριμένης υπηρεσίας να θεωρείται εκ των προτέρων πιο αξιόπιστος από οποιουδήποτε πολίτη; Θεωρώ πως ένας ουδέτερος παρατηρητής θα θεωρούσε εμένα πιο αξιόπιστο από τον αξιωματικό της Αντιτρομοκρατικής.

Αυτός είναι και ένας λόγος που έχουν εξαιρεθεί οι ένορκοι από αυτές τις δίκες» είπε ο Σαραντος Νικητόπουλος.

Μάλιστα κατηγόρησε τον αξιωματικό της αντιτρομοκρατικής πως προκειμένου να δημιουργήσει εντυπώσεις κατέθεσε ψευδώς πως  κατά τη διάρκεια της σύλληψής του προσπάθησε να διαφύγει και να πετάξει το κινητό του.

Επιπλέον, αναφέρθηκε σε αντικείμενα όπως «μια αποκριάτικη περούκα που ξεχωρίστηκε από τα υπόλοιπα αποκριάτικα ρούχα για να παρουσιαστεί ως στοιχείο μεταμφίεσης» ή «ένα φύλλο της εφημερίδας το Ποντίκι», που σύμφωνα με τον κατηγορούμενο, όσο ήταν προφυλακισμένος, παρουσιάστηκαν από την ΕΛΑΣ και ακολούθως από τα ΜΜΕ προκειμένου να δημιουργηθούν  εντυπώσεις εις βάρος του. 

Πιο σύντομος ο Κωνσταντίνος Κάτσενος έκανε κι αυτός αναφορά στην κατάθεση του ίδιου μάρτυρα κατηγορίας. «Στις περιβόητες “συνωμοτικές συναντήσεις”  στο άλσος  της Καισαιριανής ο ίδιος ο μάρτυρας κατηγορίας παραδέχθηκε πως δεν υπήρχε κάτι το επιλήψιμο, και πως δεν υπάρχει κάποιο στοιχείο που να τις συνδέει με την  οργάνωση “Επαναστατικός Αγώνας”», παρατήρησε ο κατηγορούμενος.

Οπως είπε, «ποινικοποιούνται οι διαπροσωπικές σχέσεις. Οι διωκτικές αρχές στράφηκαν σε κάποιους ανθρώπους, προληπτικά και παραδειγματικά, χωρίς κανένα ουσιαστικό στοιχείο παρά μόνο καθημερινές ανθρώπινες δραστηριότητες που βαφτιστήκαν αυθαίρετα ενδείξεις. Πήγε για καφέ με τον Μαζιώτη; Άρα δεν μπορεί να μην ήξερε, να μην ήταν μέλος…» σχολίασε δεικτικά ο Κωνσταντίνος Κάτσενος.

Με εμφανή συγκίνηση κατέθεσε η Μαρί Μπεραχά, σύζυγος του Κωνσταντίνου Γουρνά, ενός από τους τρεις κατηγορούμενους  που έχουν αναλάβει την πολιτική ευθύνη για τη δράση της οργάνωσης.

Η ίδια αρνήθηκε πως είχε οποιαδήποτε σχέση με την οργάνωση και πως γνώριζε οτιδήποτε για τη συμμετοχή του συζύγου της.

Περιέγραψε μάλιστα το σοκ που υπέστη όταν έμαθε για τη σύλληψη του συζύγου της αλλά και έξι μήνες αργότερα, όταν «η κλήτευση που ήρθε σπίτι μου δεν ήταν κλήτευση ως μάρτυρα αλλά ως κατηγορούμενης».

«Ο σύζυγος μου δεν μου είπε οτιδήποτε για τη σχέση του με την οργάνωση  για να με προστατέψει. Από τη στιγμή που έκανε αυτή την επιλογή ήταν το καλύτερο για μένα και τα παιδιά μας. Του οφείλω ότι έχω το κεφάλι μου ήσυχο, δεν έχω τίποτα να κρύψω»,
είπε η Μαρί Μπεραχά.

Η δίκη θα συνεχιστεί στις 22 Φεβρουαρίου, οπότε αναμένεται η αγόρευση του εισαγγελέα.

Πηγή: tovima.gr


σχετικα αρθρα