Breaking News

Πέμπτη 18 Απριλίου 2024
Ισχυρός σεισμός στην Τουρκία

current views are: 1

9 Φεβρουαρίου 2013
Δημοσίευση06:38

Συγκλονιστικές μαρτυρίες κατοίκων της Κοζάνης – «Νομίζαμε ότι κάποιοι γύριζαν ταινία»

Στον Βελβενδό, λίγα χιλιόμετρα έξω από την Κοζάνη, οι μαρτυρίες των κατοίκων που είδαν από κοντά την σύλληψη των τεσσάρων δραστών είναι συγκλονιστικές.

Δημοσίευση 06:38’
αρθρο-newpost

Στον Βελβενδό, λίγα χιλιόμετρα έξω από την Κοζάνη, οι μαρτυρίες των κατοίκων που είδαν από κοντά την σύλληψη των τεσσάρων δραστών είναι συγκλονιστικές.

Στον Βελβενδό, λίγα χιλιόμετρα έξω από την Κοζάνη, οι μαρτυρίες των κατοίκων που είδαν από κοντά την σύλληψη των τεσσάρων δραστών είναι συγκλονιστικές.
Μια εβδομάδα μετά τη διπλή ληστεία με δράστες καταζητούμενους για την τρομοκρατική οργάνωση Συνωμοσία των Πυρήνων της Φωτιάς, ο Βελβενδός μοιάζει να επιστρέφει στην ατάραχη καθημερινότητά του. Παρ’ όλα αυτά, είναι φανερό ότι παντού στο χωριό, στα καφενεία και τον δρόμο, στο σχολείο και στα περιβόλια, όλοι συζητούν και θυμούνται λεπτομέρειες από το διπλό χτύπημα στην Αγροτική Τράπεζα και στο Ταχυδρομείο.

Οι πιο πολλοί κοιτούσαν αποσβολωμένοι οκτώ άτομα να κρατούν αποκλεισμένο το χωριό για 15 λεπτά.

Σύμφωνα με τα «Νέα», ο Μανώλης Κολάνης, ιδιοκτήτης πρακτορείου ΟΠΑΠ ακριβώς απέναντι από την Αγροτική Τράπεζα, παρακολούθησε το σκηνικό της ληστείας από απόσταση αναπνοής.

Ο ίδιος αντιμετωπίζει με χιούμορ την έκταση που έλαβε η υπόθεση, πολλοί εξάλλου στο χωριό έλεγαν την περασμένη εβδομάδα ότι ίσως τελικά «καμία δημοσιότητα δεν είναι κακή».

Πολλοί κάτοικοι παρακολούθησαν τη θεία λειτουργία στην εκκλησία του Αγίου Τρύφωνα, που γιόρταζε εκείνη την ημέρα, κι ύστερα κάποιοι ανηφόρισαν αργά προς την τράπεζα. Αρκετοί βλέποντας τους ληστές με Καλάσνικοφ μπροστά τους φοβήθηκαν, οι περισσότεροι απλώς κοιτούσαν αποσβολωμένοι οκτώ άτομα με κουκούλες να κρατούν αποκλεισμένο για 15 λεπτά το χωριό, σε μια ακτίνα 150 μέτρων, από την τράπεζα έως το Ταχυδρομείο.

«Ηταν σαν ταινία, νομίσαμε ότι γινόταν κανονικό γύρισμα. Ενας ηλικιωμένος πλησίασε τον ληστή με το Καλάσνικοφ που στεκόταν στην πλατεία και τον ρώτησε τι πλάνο γυρίζουν. Αλλά μετά όλοι λέγαμε ότι ίσως καμιά δημοσιότητα δεν είναι κακή» λέει ο Μανώλης Κολάνης, ιδιοκτήτης πρακτορείου ΟΠΑΠ.

«Πίστεψα ότι κάποιοι ντύθηκαν νωρίτερα καρναβάλια για τις Απόκριες, κάτι που συνηθίζεται εδώ πάνω. Ηταν τελικά ληστές που ευτυχώς δεν πείραξαν κανέναν. Παρέμειναν ψύχραιμοι κι έλεγαν στον κόσμο να μην ανησυχεί, γιατί ήθελαν μόνο να πάρουν τα χρήματα» λέει ο Γιάννης Καρδάκος, ιδιοκτήτης καταστήματος ψιλικών.

Στην καφετέρια του Βελβενδού, οι παρέες των νέων συζητούσαν για τα σημάδια ξυλοδαρμού στα πρόσωπα των συλληφθέντων. Ορισμένοι έδιναν και μια παράδοξη διάσταση. Στις τελευταίες δημοτικές εκλογές, το 2010, σχεδόν κανένας δεν ψήφισε στον Βελβενδό, σε ένδειξη διαμαρτυρίας για τον σχεδιασμό του Καλλικράτη να ενσωματωθεί το χωριό διοικητικά στον γειτονικό Δήμο Σερβίων.

«Η ληστεία προκάλεσε μερική αναστάτωση, όμως ήμασταν μαθημένοι στην ένταση εξαιτίας των κινητοποιήσεων για τον Καλλικράτη» σημειώνει ο Γιάννης Ζορμπάς. Πολλοί δυσφόρησαν με την ξαφνική δημοσιότητα, τα δελτία ειδήσεων και τα πρωτοσέλιδα στις εφημερίδες. Κάποιοι άλλοι, ωστόσο, έδειχναν να το απολαμβάνουν.


σχετικα αρθρα