Προ των πυλών βρίσκονται οι νέοι φόροι για όσους «νομιμοποίησαν» τις πολεοδομικές παραβάσεις με τις οποίες τα αγόρασαν ή τα έχτισαν.

Σύμφωνα με πληροφορίες από το protothema.gr, το υπουργείο Οικονομικών σχεδιάζει φέτος να τους καλέσει να δηλώσουν ημιυπαίθριους και αυθαίρετα, σαν κύριους χώρους της κατοικίας στο έντυπο Ε9, με σκοπό να υπολογίσει για αυτούς τον ενιαίο φόρο ακινήτων προσθέτοντας τα επιπλέον τετραγωνικά στους κύριους χώρους.

Και αυτό παρόλο που προηγούμενες κυβερνήσεις διαβεβαίωναν πως δεν θα αλλάξει η φορολογική αντιμετώπιση των ακινήτων αυτών, μέχρι να τα μεταβιβάσουν οι ιδιοκτήτες τους σε κάποιον τρίτον στο μέλλον.

Σχεδόν 1.000.000 ιδιοκτήτες ακινήτων ανταποκρίθηκαν έτσι στις ρυθμίσεις γα την «τακτοποίηση» ημιϋπαίθριων χώρων και αυθαιρέτων κτισμάτων, πιστεύοντας πως θα ξεμπέρδευαν πληρώνοντας ένα πρόστιμο στο κράτος, χωρίς να επιβαρυνθούν με επιπλέον φόρους έως ότου το πουλήσουν.
 
Για να πετύχει όμως να εισπράξει τα 3 δισ. που σχεδιάζει από τον ενιαίο φόρο ακινήτων που θα ισχύσει για φέτος, η κυβέρνηση βάζει τώρα στο στόχαστρο τους πολίτες που έσπευσαν να δηλώσουν την αλλαγή χρήσης ή την αυθαίρετη κατοικία  τους, την ίδια ώρα όμως που εκατοντάδες χιλιάδες άλλοι  κρύβουν τα παράνομα κτίσματα από την εφορία και γλυτώνουν φόρους και χαράτσια.