Τη λήψη νέων μέτρων και την επίσπευση των μειώσεων των εφάπαξ παροχών μέσα στο έτος και όχι από το 2014 (μειώσεις 15-30% ) στα Ταμεία, καθώς και στο Ενιαίο Ταμείο Αυτοτελώς Απασχολουμένων για τους γιατρούς, δικηγόρους, μηχανικούς, προτείνει με απόρρητο έγγραφό της η Γραμματεία Κοινωνικών Ασφαλίσεων προς τον υπουργό Εργασίας.
Σύμφωνα με το εσωτερικό έγγραφο, της εντεταλμένης στο υπουργείο Εργασίας από το υπουργείο Οικονομικών γενικής διευθύντριας, προς τον υπουργό Εργασίας Γιάννη Βρούτση, πρέπει άμεσα να διευθετηθούν τα χρέη τεσσάρων Οργανισμών του υπουργείου Εργασίας και να γίνει, παράλληλα με τις παραπάνω αλλαγές, επανασχεδιασμός των προγραμμάτων ανεργίας.

Σύμφωνα με την «Κυριακάτικη Ελευθεροτυπία», νέα μέτρα ζητούνται μετά τη δραματική διαπίστωση ότι τα έσοδα του ΙΚΑ, του ΟΑΕΔ, του ΕΟΠΥΥ και του ΟΓΑ βαίνουν μειούμενα κατά 1,4 δισ. ευρώ φέτος, ενώ άλλα 900 εκατ. ευρώ είναι το «άνοιγμα» που παρουσιάζουν στους προϋπολογισμούς τους 12 ασφαλιστικοί φορείς.

Ετσι δεν αποκλείεται το ενδεχόμενο οι περικοπές στα εφάπαξ να έρθουν από φέτος, καθώς έχει δρομολογηθεί νέος ενιαίος τρόπος υπολογισμού με «κούρεμα» 15% - 30%, καθώς θα πληρώνονται κατά τη συνταξιοδότηση με συντελεστή τη «συσσωρευμένη αξία» καθώς και τον συντελεστή βιωσιμότητας των Ταμείων. Δηλαδή θα είναι στην ευχέρεια του εκάστοτε υπουργού Εργασίας να αναπροσαρμόζει -προς τα κάτω- τα εφάπαξ που θα χορηγούνται στο μέλλον.

Σύμφωνα με το έγγραφο, τα έσοδα του ΙΚΑ, του ΟΑΕΔ, του ΕΟΠΥΥ και του ΟΓΑ εμφανίζουν καθαρή μείωση η οποία προέρχεται από τους εξής παράγοντες: 842 εκατ. ευρώ από εισφορές, 100 εκατ. ευρώ από κοινωνικούς πόρους, 150 εκατ. ευρώ από την αξιοποίηση των περιουσιακών τους στοιχείων και 130 εκατ. ευρώ από το Rebatem, ενώ το τελευταίο τετράμηνο του '12 η μείωση εσόδων ήταν 14% σε σχέση με το αντίστοιχο διάστημα του 2011.