«Αιτία διαρκούς πολέμου» χαρακτηρίζει η ΑΔΕΔΥ οποιαδήποτε παρέμβαση της κυβέρνησης στο νόμο που ρυθμίζει τα συνδικαλιστικά δικαιώματα, σύμφωνα με ανακοίνωσή της.
Στην ανακοίνωση που εξέδωσε η ΑΔΕΔΥ, αναφέρει χαρακτηριστικά πως «οποιαδήποτε παρέμβαση στο νομοθετικό πλαίσιο του Ν.1264/82, του πλέον προοδευτικού νόμου της μεταπολίτευσης, που ρυθμίζει την άσκηση των συνδικαλιστικών δικαιωμάτων, θα αποτελέσει αιτία διαρκούς «πολέμου» με τα Συνδικάτα και τους εργαζόμενους».

Παράλληλα, αναφέρουν πως αν υλοποιηθεί ο περιορισμός της άσκησης του δικαιώματος της απεργίας, «θα αποτελέσει πρωτοφανές νομοθετικό «πραξικόπημα», ευθεία υπονόμευση του Συντάγματος, του εθνικού και του ευρωπαϊκού συλλογικού Δικαίου και κυρίως κατάργηση της συνδικαλιστικής δράσης και της Δημοκρατίας στους χώρους εργασίας».

Η ΑΔΕΔΥ στην ανακοίνωσή της, επίσης, κάνει λόγο για «κατήφορο» της Συγκυβέρνησης, που γυρίζει τη χώρα και τη Δημοκρατία «στις πιο σκοτεινές μετεμφυλιακές περιόδους, θα βρει απέναντί του την οργανωμένη αντίδραση των εργαζομένων, των Συνδικάτων, αλλά και ολόκληρης της ελληνικής Κοινωνίας».

«Σε κάθε περίπτωση» καταλήγει στην ανακοίνωσή της η ΑΔΕΔΥ, «το ζήτημα των όποιων αλλαγών στο σημερινό πλαίσιο δομής, οργάνωσης, λειτουργίας των Συνδικάτων, είναι ζήτημα εσωτερικό και υπόθεση των εργαζομένων.

Η ΑΔΕΔΥ εκτιμά ότι είναι άμεση η ανάγκη αυτού του εσωτερικού διαλόγου, προκειμένου τα Συνδικάτα να ανταποκριθούν σε ουσιαστικές αλλαγές με κριτήριο τη συμμετοχή, την ενεργοποίηση, το νέο ισχυρό και αποφασιστικό ρόλο των εργαζομένων.

Προϋπόθεση, πάντως, είναι να σταματήσει το «μακρύ χέρι» Κυβέρνησης – Κράτους – Κομμάτων να παρεμβαίνει στα Συνδικάτα και να λειτουργήσει η «αυτορύθμιση» του θεσμού με απόφαση, έλεγχο, πρόταση των ίδιων των εργαζομένων».
TAGS