Τη «μνημονιακή πολιτική στον τομέα της υγείας που εφαρμόζει η κυβέρνηση και οδηγεί σε αποτελμάτωση, δημόσιο και ιδιωτικό, σύστημα υγείας και αποδυναμώνει την περίθαλψη των ασφαλισμένων πολιτών», καθώς και «την ανυπαρξία διαλόγου της ηγεσίας του Υπουργείου Υγείας κατήγγειλε η Γενική Συνέλευση του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου (ΠΙΣ), ζητώντας μάλιστα, εκτός από αλλαγή της πολιτικής της υγείας, και αλλαγή της ηγεσίας του υπουργείου.
Κατά τη Γενική Συνέλευση, που πραγματοποιήθηκε το Σάββατο, αποφασίστηκε 24ωρη απεργία του ιατρικού κόσμου την Τετάρτη 20 Φεβρουαρίου, συμμετέχοντας στην απεργία ΓΣΕΕ -ΑΔΕΔΥ. Ειδικότερα, ζητήθηκε «ανακατανομή των δημόσιων πόρων υπερ των κοινωνικών αναγκών και των δημοσιων και κοινωνικοασφαλιστικων δομών υγείας, αύξηση των φορολογικών εσόδων με φορολόγηση του συσσωρευμένου πλούτου και πολιτική παραγωγικής και κοινωνικής ανασυγκρότησης με κριτήριο τις κοινωνικές ανάγκες και όχι τις επιταγές των δανειστών και της τρόϊκας».

«Για μία ακόμη φορά ο Πανελλήνιος Ιατρικός Σύλλογος δια όλων των εκπροσώπων του ζητά από τον Πρωθυπουργό της χώρας κ. Αντώνη Σαμαρά να ακούσει την κραυγή αγωνίας των ιατρών για τους κινδύνους που απειλούν την υγεία και περίθαλψη του ελληνικού λαού. Επιπλέον, να καλέσει το ανώτατο θεσμικό όργανο των ιατρών, προκειμένου να αναζητηθούν λύσεις βιώσιμες για το σύστημα υγείας που υπερβαίνουν εμπόδια και λογικές που οδηγούν τον πολίτη σε εγκατάλειψη της υγείας του, σε ανθρωπιστική κρίση και περιθωριοποίηση».

Όπως σημειώνει ο ΠΙΣ οι γιατροί απαιτούν: Άμεση εξόφληση όλων των οφειλών προς τους ιατρούς, παρελθόντων ετών που παρά τις υποσχέσεις καθυστερούν αδικαιολόγητα, καθώς και των οφειλών του δεύτερου εξαμήνου του 2012. Κανένα φάρμακο να μην χορηγείται (πλην των ΜΗΣΥΦΑ) χωρίς ιατρική συνταγή.

-Να σταματήσει η αντιποίηση του ιατρικού επαγγέλματος από τα φαρμακεία, με αλλαγή φαρμάκων, καθώς και ιατρικών πράξεων. Παραβατικά περιστατικά που εμβάλουν και σε κίνδυνο τη ζωή του ασθενή θα πρέπει να παραπέμπονται στην δικαιοσύνη. Να σταματήσει το απαράδεκτο φαινόμενο της ιατρικής διαφήμισης, μέσα από τα ΜΜΕ και το διαδίκτυο, με άμεση εφαρμογή της νομοθεσίας.

Την υπογραφή Συλλογικης Συμβασης Εργασίας με τον ΕΟΠΥΥ, με κατά πράξη και περίπτωση αμοιβή, για κάθε επίσκεψη προς τους κλινικούς ιατρούς. Καταγγέλουμε τους λίγους γιατρούς που δεν έλαβαν υπόψη τους τις αποφάσεις των Γενικών Συνελεύσεων του ΠΙΣ και συμβλήθηκαν με τον ΕΟΠΥΥ, με τον πιο ευτελή τρόπο στην ιστορία της ιατρικής στη χώρα μας. Τους καλούμε να αποχωρήσουν, μέσα σε ένα μήνα, ώστε ο ΠΙΣ, μαζί με όλους τους Ιατρικούς Συλλόγους να αναλάβει την διεκδίκηση συλλογικών συμβάσεων με αξιοπρεπείς όρους. Διαφορετικά, θα κινηθούν όλες οι νομικές και πειθαρχικές κυρώσεις. Οι οποιεσδήποτε συγχωνεύσεις στα νοσοκομεία της χώρας να γίνουν με βάση επιστημονικά και λειτουργικά κριτήρια και αφού εισακουστούν τα θεσμοθετημένα συλλογικά όργανα τα οποία και γνωρίζουν τις ανάγκες των τοπικών κοινωνιών.

Τη διατήρηση των σταθερών δομών ΙΚΑ-ΕΟΠΥΥ. Θα αντιδράσουμε δυναμικά σε κάθε απόπειρα κατάργησης και απόλυσης ιατρών. Καταδικάζουμε την εκτός πλαισίου ΠΙΣ λειτουργία ενώσεων ιατρών, με στενά συμφέροντα ειδικότητας, που λειτουργούν με συντεχνιακή λογική και δυναμιτίζουν τη θεσμοθετημένη λειτουργία του ΠΙΣ. Ο ΠΙΣ καταγγέλλει επίσης «τη ρατσιστική δράση της Χρυσής Αυγής με την εισβολή της στο Παναρκαδικό νοσοκομείο της Τρίπολης ζητώντας στοιχεία από τους ασθενείς και τους συνοδούς για να εντοπίσουν μετανάστες». Εκφράζει επίσης τη στήριξή του στις αγροτικές κινητοποιήσεις «διότι τα αιτήματα των αγροτών διακρίνονται από ρεαλιστική θεώρηση της πραγματικότητας και συνδέονται άμεσα με τις ιδιαίτερες ανάγκες τους για επιβίωση. Ο ρόλος τους είναι ζωτικός για την πρωτογενή παραγωγή και ανάπτυξη και πρέπει να βρεθούν άμεσα λύσεις που να ικανοποιούν τα αιτήματά τους».