«Χέρι» στον μισθό όποιου φορολογούμενου χρωστάει χρήματα στην εφορία βάζει το υπουργείο Οικονομικών, έπειτα από σχετική οδηγία του γενικού γραμματέα εσόδων, Χάρη Θεοχάρη.

Συγκεκριμένα, το μεσημέρι της Δευτέρας έγινε έκτακτη σύσκεψη στο υπουργείου, στην οποία αποφασίστηκε να σταλούν, σε πρώτη φάση και έως τις 10 Μαρτίου, επιστολές σε 2,5 εκατομμύρια φορολογούμενους, με τις οποίες οι πολίτες θα ειδοποιούνται… ευγενικά να τακτοποιήσουν τις οφειλές τους. Στην επιστολή, σύμφωνα με τις πληροφορίες, θα αναγράφεται το οφειλόμενο ποσό, καθώς και ένας 30ψήφιος, μοναδικός για κάθε φορολογούμενο, ειδικός κωδικός, με τον οποίο ο πολίτης θα μπορεί να κάνει τις συναλλαγές του.

Στην περίπτωση που αυτή η τακτική δεν «δουλέψει», τότε ο οφειλέτης θα λάβει και δεύτερη, πιο αυστηρή, επιστολή, μέσω της οποίας θα πληροφορείται την απειλή κατάσχεσης περιουσιακών στοιχείων, αρχής γενομένης από τον μισθό!

Η παρακράτηση που θα γίνεται, αφορά τα ποσά που «περισσεύουν» πάνω από τα 1000 ευρώ, ενώ υπάρχει και το… κακό σενάριο, σύμφωνα με το οποίο το χιλιάρικο –στην περίπτωση που τα δημόσια έσοδα δεν ευθυγραμμίζονται με τις προσδοκίες της ηγεσίας του ΥΠΟΙΚ- θα κατέβει στα 600 ευρώ!

Ο κ. Θεοχάρης φέρεται να τόνισε ότι «δεν υπάρχουν περιθώρια αποτυχίας» και πως εάν δεν επιτευχθούν οι στόχοι του πρώτου τριμήνου, τότε θα επιβληθούν νέα μέτρα. Στελέχη, πάντως, επισήμαναν ότι πρέπει να διευκρινιστεί εάν θα γίνει νέα ρύθμιση για όσους χρωστούν, καθώς ενέσκηψε αβεβαιότητα, μετά τις δηλώσεις του κ. Θεοχάρη ότι εξετάζεται ένα τέτοιο ενδεχόμενο – για το οποίο όμως η τρόικα δεν έχει δώσει ακόμη τη συγκατάθεσή της.

Στόχος είναι να εισπραχθούν 1,9 δισ. ευρώ από τα ληξιπρόθεσμα προηγούμενων ετών μέσα στο 2013, όταν το 2012 εισπράχθηκαν 1,1 δισ. ευρώ.