Την παραίτηση της διοίκησης του ΙΚΑ, καθώς και των υπουργών Εργασίας, Οικονομικών και Διοικητικής Μεταρρύθμισης ζητεί η ΠΟΣΕ - ΙΚΑ, σε οργισμένη ανακοίνωσή της για τις απολύσεις των 450 υπαλλήλων του ΙΚΑ-ΕΤΑΜ.
Σημειώνει μάλιστα πως απολύθηκαν μέσω e - mail. Όπως αναφέρει η Ομοσπονδία, πρόκειται για τους αξιοκρατικά διορισμένους εδώ και δύο χρόνια, μέσω ΑΣΕΠ, υπαλλήλους του διαγωνισμού 9Κ, που αποτελούν ενεργό μέρος του κορμού της λειτουργίας του ΙΚΑ, καθώς έχουν εκπαιδευτεί και στελεχώνουν πλέον υπηρεσίες πρώτης γραμμής για την εξυπηρέτηση των πολιτών.

Η ΠΟΣΕ-ΙΚΑ προειδοποιεί πως το ΙΚΑ καταρρέει καθώς οι 450 αυτοί υπάλληλοι προστίθενται στις αποχωρήσεις πάνω από 2.000 υπαλλήλων μόνο μέσα στο 2012. Ειδικότερα υποστηρίζει πως τα τμήματα συντάξεων, παροχών, εσόδων, ΚΕΠΑ είναι αδύνατο πλέον να λειτουργήσουν. Η Ομοσπονδία καταγγέλλει τη στάση της Διοίκησης του ΙΚΑ, «που με γραπτές και προφορικές δηλώσεις της, διαβεβαίωνε ότι οι απολύσεις δεν επρόκειτο να προχωρήσουν».

Καταγγέλλει επίσης τους Υπουργούς Εργασίας, Οικονομικών και Διοικητικής Μεταρρύθμισης, «που με δελτία Τύπου δεσμεύτηκαν προσωπικά ότι το ζήτημα θα επιλυθεί».

«Ζητάμε την παραίτηση όλων των ανωτέρω, τουλάχιστον για λόγους ευθιξίας, αλλά και για λόγους αναποτελεσματικότητας, καθώς απέτυχαν να αναλάβουν την πολιτική ευθύνη που τους αναλογεί, απέτυχαν να εφαρμόσουν αυτά για τα οποία δεσμεύτηκαν, θέτοντας σε κίνδυνο τη λειτουργία του ΙΚΑ, του θεσμού της Κοινωνικής Ασφάλισης, και του δημοκρατικού θεσμού της αξιοκρατίας».

Οι κινητοποιήσεις εργαζομένων του ΙΚΑ με αίτημα την επαναπρόσληψη των προσφάτως απολυθέντων επιτυχόντων της προκήρυξης 9Κ/2008 ΑΣΕΠ συνεχίζονται, ενώ τη συμπαράστασή της στους εργαζομένους εξέφρασε η ΑΔΕΔΥ κάνοντας λόγο για απαράδεκτη στάση από την πλευρά της κυβέρνησης.

Όπως επισημαίνεται στη σχετική ανακοίνωση παρά την κυβερνητική δέσμευση για άμεση, οριστική και νομικά στέρεη λύση, οι επιτυχόντες των προκηρύξεων ΑΣΕΠ 9Κ/2008 και 8Κ/2008 εξακολουθούν να βρίσκονται «στον αέρα». Η Α.Δ.Ε.Δ.Υ. καταγγέλλει την απαράδεκτη στάση της κυβέρνησης «που εμπαίζει τους εργαζόμενους» και καλεί τους συναρμοδίους υπουργούς«να τηρήσουν επιτέλους τα υποσχεθέντα και να δώσουν άμεσα οριστική λύση, που να αποκαθιστά τους επιτυχόντες των δύο διαγωνισμών ΑΣΕΠ».