Με ανακοίνωσή του το υπουργείο Υγείας διαψεύδει το σημερινό δημοσίευμα των Νέων για το «μαχαίρι στα δωρεάν φάρμακα των ταμείων». 
Στην ανακοίνωση διευκρινίζοντα τα εξής: 

«Το σημερινό πρωτοσέλιδο δημοσίευμα της εφημερίδας  "Τα Νέα" με τίτλο "Μαχαίρι στα δωρεάν φάρμακα των ταμείων" , είναι ανακριβές και απέχει από την αλήθεια.

Το δημοσίευμα αναφέρεται στην αναθεωρημένη λίστα φαρμάκων υψηλού κόστους του Ν/3816 τα οποία έχουν μηδενική συμμετοχή του ασθενούς.

Προφανώς από έλλειψη γνώσης, παραπληροφόρηση ή έλλειψη τεκμηρίωσης, αγνοείται ότι ουδεμίαν μεταβολή στην μηδενική συμμετοχή του ασθενούς συμβαίνει για τα φάρμακα που εξαιρέθηκαν αυτής της λίστας και αυτό γιατί είναι φάρμακα που συνεχίζουν να χορηγούνται  ενδονοσοκομειακά και ως εκ τούτου δεν έχει καμία συμμετοχή ο ασθενής.
Σας παραθέτουμε τον πίνακα με τα φαρμακευτικά σκευάσματα που εξαιρέθηκαν της λίστας, με την επισήμανση της μηδενικής συμμετοχής για όλα αυτά». 


Σύμφωνα με το δημοσίευμα, μειώνεται από 900 σε 230 ο αριθμός των λεγόμενων ακριβών φαρμάκων, τα οποία παίρνουν ασθενείς με σοβαρές παθήσεις και καλύπτονται αποκλειστικά από τα ασφαλιστικά ταμεία.

Έτσι, οι ασθενείς με σοβαρές παθήσεις θα υποχρεώνονται να βάζουν πολύ βαθιά το χέρι στην τσέπη για να πάρουν τα φάρμακα τους, που μέχρι τώρα καλύπτονταν εξ ολοκλήρου και χωρίς τη δική τους συμμετοχή, από τα ασφαλιστικά Ταμεία. Οι τιμές των σκευασμάτων αυτών αρχίζουν από 200 ευρώ αλλά μπορεί η τιμή τους να φτάσει και τις 3.000 ευρώ, αφού πρόκειται για φάρμακα που συνταγογραφούνται για καρκίνο, αυτοάνοσα νοσήματα όπως η σκλήρυνση κατά πλάκας.

Στην ίδια λίστα, περιλαμβάνονται και σκευάσματα που χορηγούνται σε ανθρώπους που έχουν υποβληθεί σε μεταμόσχευση, αλλά και φάρμακα για ασθενείς που πάσχουν από σπάνιες νόσους. Σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας Τα Νέα, από τον νέο κατάλογο δεν έχουν αφαιρεθεί τα πιο ακριβά φάρμακα, αλλά έχουν εξαιρεθεί φθηνότερα σκευάσματα για να περιοριστεί το κόστος που θα επιβαρύνει τους ασφαλισμένους.

Η έκδοση του καταλόγου αποτελεί προϋπόθεση για την ολοκλήρωση της «θετικής λίστας», του καταλόγου για τα σκευάσματα το κόστος των οποίων καλύπτεται από τα ασφαλιστικά ταμεία. Σε αυτή τη νέα λίστα θα ενταχθούν και τα φάρμακα που έχουν διαγραφεί από των κατάλογο των 900 που δίνονταν έως τώρα δωρεάν.