Περισσότεροι από 100.000 δανειολήπτες του ΟΕΚ παραμένουν όμηροι του νομικού κενού που άφησε η κατάργηση του οργανισμού καθώς ο ΟΑΕΔ δεν έχει ακόμη οριστεί ως διαπραγματευτής με τις τράπεζες.

Έτσι, όπως καταγγέλλουν πολλοί δανειολήπτες, όταν σπεύδουν για  ρύθμιση των οφειλών τους, οι τράπεζες τους ζητούν να παραιτηθούν της επιδότησης του επιτοκίου.

Τα δάνεια αυτά είναι 15ετούς διάρκειας με κάλυψη του επιτοκίου από 50% έως και 100% για 9 χρόνια. Το κόστος της επιδότησης των δανείων αυτών ανέρχεται στα 380 εκατ. ευρώ και, σύμφωνα με παράγοντες του υπουργείου Εργασίας, τα αποθεματικά του ΟΕΚ επαρκούν για την κάλυψή του.

Όμως ο ΟΕΚ πριν καταργηθεί «άφησε» στις τράπεζες χρέος 250 εκατ. ευρώ, το οποίο τώρα οι τελευταίες προσπαθούν να εξασφαλίσουν από τους δικαιούχους.

Το πρόβλημα γίνεται ακόμη μεγαλύτερο, καθώς οι συγκεκριμένοι δανειολήπτες είχαν εξαιρεθεί από το «νόμο Κατσέλη» για τα υπερχρεωμένα νοικοκυριά.

Οι 100.000 δικαιούχοι του ΟΕΚ έχουν έρθει σε απόγνωση, καθώς η συντριπτική τους πλειοψηφία, πέραν των δανείων του Οργανισμού, έλαβαν και συμπληρωματικά δάνεια από τις τράπεζες, στα οποία θα είναι πια ακατόρθωτο να ανταποκριθούν αν παραιτηθούν της επιδότησης.

Για το θέμα έχει κάνει παρέμβαση και ο Συνήγορος του Πολίτη, ο οποίος με επιστολή του στον ΟΑΕΔ ζητά να συνεκτιμώνται όλα τα στοιχεία των δανειοληπτών, δηλαδή διάστημα ανεργίας, εισοδηματικά κριτήρια, οικογενειακά κριτήρια, ύψος δανεισμού, διάρκεια αποπληρωμής, κ.λ.π., προκειμένου να υπάρξουν λύσεις.

Επίσης προτείνει να υιοθετηθεί μια περίοδος χάριτος για τέσσερα έτη για τους άνεργους δανειολήπτες.