Αντίθετοι στο σχέδιο «Αθηνά» δηλώνουν και οι καθηγητές της Φιλοσοφικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών.

Σε συνέντευξη τύπου που παραχώρησαν έκαναν λόγο για «αιφνιδιαστική κατάργηση των ακαδημαϊκών τμημάτων της Φιλοσοφικής Σχολής που αποτελεί απροκάλυπτη παρέμβαση του υπουργείου στα εσωτερικά του Πανεπιστημίου και παραβίαση του συνταγματικώς κατοχυρωμένου αυτοδιοίκητού του».

Ακόμη επισήμαναν ότι «εγείρονται σοβαρά ζητήματα επιστημονικής δεοντολογίας και μεθοδολογίας ως προς τη σύλληψη και διατύπωση του σκεπτικού της πρότασης συγχώνευσης των τμημάτων. Δεν πληροί παραδόξως ούτε καν τα κριτήρια των συγχωνεύσεων που έθεσε το ίδιο το υπουργείο, δεν αναμένεται να επιτύχει ουσιαστική εξοικονόμηση πόρων, ενώ παράλληλα ακυρώνει την επιστημονική αριστεία που έχουν επιτύχει τα υπό συγχώνευση τμήματα, η οποία έχει αναγνωριστεί στην Ελλάδα και διεθνώς. Επιπλέον, αλλοιώνει την επιστημονική φυσιογνωμία της Φιλοσοφικής Σχολής».

Όλοι οι ομιλητές απέρριψαν το σχέδιο και δήλωσαν ότι αρχίζουν εκστρατείες ενημέρωσης της κοινής γνώμης, ενώ ήδη άρχισε η συλλογή υπογραφών σε εθνικό και διεθνές επίπεδο ενάντια στην προτεινόμενη συγχώνευση».