Στον «αέρα» φαίνεται να βρίσκεται το μέτρο της διαθεσιμότητας που αφορά 25.000 δημοσίους υπαλλήλους καθώς οι καθυστερήσεις που παρατηρούνται στην εφαρμογή του έχουν δημιουργήσει πιέσεις στο υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης, τόσο από το Μέγαρο Μαξίμου, όσο και από την τρόικα που καταφθάνει στις αρχές Μαρτίου με «κόκκινη» κάρτα για την αναδιάρθρωση του Δημοσίου.
Και μπορεί ο υπουργός Οικονομικών, Γιάννης Στουρνάρας να ξεκαθάρισε πως δεν θα υπάρξουν απολύσεις στο Δημόσιο, ωστόσο η σημαντική καθυστέρηση που παρατηρείται, μεταξύ άλλων, και στο θέμα της ανακοίνωσης του δεύτερου κύματος συγχωνεύσεων και καταργήσεων δημόσιων οργανισμών έχει προκαλέσει την αντίδραση του Μαξίμου καθώς επικρατεί έντονη ανησυχία πως ίσως ζητηθεί από τους δανειστές να υπάρξουν απολύσεις στο Δημόσιο, χωρίς να προηγηθεί το μέτρο της εφεδρείας.

Από την κυβέρνηση διαμηνύουν στο αρμόδειο υπουργείο πως πρέπει να προχωρήσουν άμεσα τα υπουργεία στη διαμόρφωση των νέων δομών, ενώ ήδη 
με βάση τα νέα οργανογράμματα προκύπτουν σε τέσσερα υπουργεία επιπλέον 3.500 υπάλληλοι, οι οποίοι είναι αμφίβολο εάν θα καταφέρουν να βρουν θέση στο Δημόσιο.

Στα νέα οργανογράμματα θα προβλέπεται μείωση δομών που θα φθάνει ακόμη και στο 50%. Οι εργαζόμενοι που είναι πλεονάζοντες θα μπουν άμεσα σε καθεστώς διαθεσιμότητας, θεωρείται ιδιαιτέρως δύσκολο να μπορέσουν να μετακινηθούν στο σύνολό τους σε κενές θέσεις άλλων φορέων, εντός ενός έτους. Υπενθυμίζεται ότι ακόμη δεν έχει ξεκινήσει η διαδικασία επανατοποθέτησης, ούτε για τους 2.000 υπαλλήλους που τέθηκαν σε διαθεσιμότητα στο τέλος του 2012.

Tην ίδια ώρα, ριζική αλλαγή των ελέγχων των πειθαρχικών παραπτωμάτων προχωράει η κυβέρνηση με τη συμμετοχή δικαστικών στη διαδικασία απονομής δικαιοσύνης στο δημόσιο.

Με απόφαση των υπουργών Εσωτερικών και Διοικητικής Μεταρρύθμισης κκ Αντώνη Μανιτάκη και Ευριπίδη Στυλιανίδη η σύνθεση των πειθαρχικών συμβουλίων θα αρχίσει να λειτουργεί τις επόμενες ημέρες και σε κάθε ένα από αυτά θα τοποθετηθεί επικεφαλής δικαστής, χωρίς να προβλέπεται επιπλέον αμοιβή σε όσους δικαστικούς συμμετέχουν.

Σύμφωνα με το protothema.gr οι υπηρεσίες που θα ελέγχονται σε κάθε περίπτωση θα ανήκουν στον τόπο ευθύνης κάθε δικαστή, ο οποίος θα εξετάζει το φάκελο πειθαρχικών παραπτωμάτων του κάθε υπαλλήλου.