Τη βαρύτατη κατηγορία της σύστασης και συμμετοχής σε εγκληματική οργάνωση αντιμετωπίζουν τα οκτώ άτομα που συνελήφθησαν, το πρωί της Παρασκευής, σε Ατσιπάδες και Μοριά Μονοφατσίου καθώς στα σπίτια τους βρέθηκαν μεγάλες ποσότητες κάνναβης, καλάσνικοφ, άλλα όπλα και χιλιάδες σφαίρες (διαβάστε εδώ). Τα κατασχεθέντα όπλα και πειστήρια παραδόθηκαν στα εγκληματολογικά εργαστήρια της Ελληνικής Αστυνομίας για περαιτέρω εργαστηριακές εξετάσεις. Το προανακριτικό έργο διενεργείται από  την Υποδιεύθυνση Ασφαλείας Ηρακλείου ενώ  εξετάζεται η συμμετοχή των συλληφθέντων και σε άλλες παράνομες πράξεις.
 

Όσο για τους συλληφθέντες, πρόκειται για επτά Έλληνες και έναν Αφγανό, ηλικίας 20 - 77 ετών, ενώ αναζητείται και ένας 43χρονος Έλληνας. Οι οκτώ που προσήχθησαν στο Δικαστικό Μέγαρο λίγο πριν τις 10.00 το πρωί του Σαββάτου, ζήτησαν και πήραν προθεσμία για να απολογηθούν την Τρίτη, ενώ σε βάρος τους ασκήθηκαν ποινικές διώξεις.

Στους δύο αδερφούς, ηλικίας 20 και 26 ετών στο σπίτι των οποίων στις Ατσιπάδες βρέθηκαν 39 φυσίγγια, ένα καλάσνικοφ με 29 φυσίγγια, ένα πιστόλι και επτά αλυσοπρίονα, ασκήθηκε ποινική δίωξη για σύσταση και συμμετοχή σε εγκληματική οργάνωση, κατοχή όπλων με σκοπό την τέλεση κακουργηματικών πράξεων καθώς και για αποδοχή προϊόντων εγκλήματος.

Στο σπίτι του 77χρονου, δεύτερου θείου των δύο πρώτων, στο οποίο μένει και ο 43χρονος που αναζητείται, βρέθηκαν 21 βαρέλια με 218 κιλά και 780 γραμμάρια χασίς, δύο καλάσνικοφ, δύο κυνηγετικές καραμπίνες και 1.400 φυσίγγια, καθώς και μια ζυγαριά ακριβείας. Ιδιοκτήτης των ευρημάτων φέρεται να είναι ο 43χρονος γιος του. Σε βάρος πατέρα και γιου ασκήθηκε ποινική δίωξη για σύσταση και συμμετοχή σε εγκληματική οργάνωση, κατοχή και αποθήκευση ιδιαίτερα μεγάλης ποσότητας ναρκωτικών ουσιών από δράστη που ενεργεί κατ'επάγγελμα, κατοχή και εμπορία όπλων.

Σε σπίτι στις Ατσιπάδες δύο αδερφών, ηλικίας 38 και 48 ετών, ιδιοκτήτης του οποίου είναι ο 38χρονος, βρέθηκε ένα πλαστικό βαρέλι με 1.510 γρ.χασίς και δύο ακόμη σακούλες 1.255 γραμμαρία. Ο αδερφός του, ηλικίας 48 ετών είχε στην κατοχή του ένα περίστροφο, 50 φυσίγγια και μια κυνηγετική καραμπίνα. Στο 38χρονο ασκήθηκε δίωξη για αποθήκευση και κατοχή ναρωκτικών ουσιών από άτομο που ενεργεί κατ'επάγγελμα και στον 48χρονο για παράνομη κατοχή όπλων, φυσιγγίων και πυρομαχικών. Και στους δύο ασκήθηκε δίωξη για σύσταση και συμμετοχή σε εγκληματική οργάνωση.

Στο σπίτι ενός 55χρονου και του 21χρονου γιου του, στο Μοριά, βρέθηκαν δύο πυροδοτημένα φυσίγγια, τρία πλήρη φυσίγγια, δύο κουκούλες και δύο ζευγάρια μάλλινα γάντια. Σε βάρος τους ασκήθηκε δίωξη για συμμετοχή σε εγκληματική οργάνωση και παράνομη κατοχή πυρομαχικών.

Συνελήφθη επίσης και ένας 28χρονος Αφγανός 'που φέρεται να είχε προσληφθεί ως βοσκός στο ποιμνιοστάσιο των δύο αδερφών 20 και 26 ετών, ενώ φέρεται σύμφωνα με την αστυνομία να είχε λάβει σαφείς εντολές, σε περίπτωση αστυνομικού ελέγχου να αποκρύψει ή να πετάξει ό,τι παράνομο αποθηκευόταν στο ποιμνιοστάσιο. Σε βάρος του ασκήθηξε ποινική δίωξη για συμμετοχή στην εγκληματική οργάνωση και παράνομη είσοδο στη χώρα.

Σύμφωνα με το διαβιβαστικό της αστυνομίας, η αστυνομία είχε πληροφορίες για σύσταση εγκληματικής ομάδας, που το τελευταίο δίμηνο τουλάχιστον είχε διαρκή δράση και διακριτή δομή, και δραστηριοποιούνταν στη διακίνηση ναρκωτικών ουσιών, την κλοπή αγροτικών μηχανημάτων και στην αγοραπωλησία πολεμικού υλικού.

Ηγετικό ρόλο στην οργάνωση έπαιζε ο 38χρονος, που ρύθμιζε τις προς πώληση ποσότητες ακατέργαστης κάνναβης και είχε το πελατολόγιο. Τη διακίνηση την αναλάμβαναν τα δύο αδέρφια 20 και 26 ετών, ο 48χρονος αδερφός του 38χρονου, καθώς και ο πατέρας και ο γιος από το Μοριά.

Την αποθήκευση και συσκευασία των προς πώληση ναρκωτικών, την είχε αναλάβει ο 43χρονος που αναζητείται. Τις ποσότητες φέρεται να τις αποθήκευε στο σπίτι του πατέρα του, ο οποίος είχε το ρόλο του φύλακα.

Στις κλοπές των αγροτικών μηχανημάτων και λοιπών αντικειμένων δραστηριοποιούνταν όλοι εκτός από τον 77χρονο. Οι δράστες, αφού διέπρατταν τις κλοπές, πουλούσαν τα κλοπιμαία σε πελάτες που έβρισκε ο 38χρονος.

Πηγή: Cretalive.gr