Επιστρέφουν στο Δημόσιο 2.000 υπάλληλοι που βρίσκονται από τον Νοέμβριο σε διαθεσιμότητα, καθώς το υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης αναμένεται εντός της ημέρας να ανακοινώσει τις κενές θέσεις στις οποίες θα μπορέσουν να τοποθετηθούν οι υπάλληλοι αυτοί.
Οι θέσεις αυτές προέκυψαν με βάση τα αιτήματα που έστειλαν οι φορείς για ελλείψεις προσωπικού.

Σύμφωνα με δημοσίευμα του «Ελεύθερου Τύπου», πρόκειται για περίπου 2.000 θέσεις σε ολόκληρο το φάσμα του δημόσιου τομέα, οι οποίες αναμένονται να καλυφθούν από τους υπαλλήλους ιδιωτικού δικαίου αορίστου χρόνου δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης διοικητικών καθηκόντων που πέρασαν στο καθεστώς διαθεσιμότητας λόγω κατάργησης των θέσεών τους.

Βάσει των ρυθμίσεων, μόλις ανακοινωθούν οι κενές θέσεις και σε διάστημα 20 ημερών οι ενδιαφερόμενοι θα πρέπει να υποβάλουν αιτήσεις στις οποίες θα δηλώνουν την προτίμησή τους για τους φορείς που κατά προτεραιότητα επιθυμούν να μεταφερθούν.

Την ίδια ώρα, «φρένο» στο σημερινό καθεστώτος των χρονοβόρων «εσωτερικών» διαδικασιών (ΕΔΕ) που προβλέπονται για τη διερεύνηση των υποθέσεων διαφθοράς και την απομάκρυνση των υπαλλήλων θα μπει με νέο νόμο.

Έτσι θα έρθει η προσωρινή ή και οριστική παύση μέσα σε ένα μήνα -και ανεξάρτητα από την ποινική διαδικασία- οι διοικήσεις των Ταμείων στους επίορκους υπαλλήλους. Σύμφωνα με την «Ημερησία» διάταξη του νόμου που προωθεί το υπουργείο Εργασίας θα προβλέπει αυτοτελή και άμεση δίωξη των επίορκων. 

Χαρακτηριστικό είναι το παράδειγμα με τους προφυλακισμένους - διωκόμενους υπαλλήλους του ΙΚΑ Καλλιθέας, οι οποίοι αν και τέθηκαν σε αργία στις 14 Μαρτίου του 2012 (μετά την ολοκλήρωση της εισαγγελικής έρευνας) πληρώνονται με το 50% των αποδοχών τους.

Η έρευνα της διεύθυνσης επιθεώρησης του ΙΚΑ, λόγω της πληθώρας των καταγγελιών, ολοκληρώθηκε τον Δεκέμβριο του 2012 και οι απολογίες των κατηγορουμένων τον... Ιανουάριο του 2013. 

«Η οριστική τους παύση θα αποφασιστεί στην αμέσως επόμενη συνεδρίαση του πειθαρχικού συμβουλίου», κατέληξε η ανακοίνωση.