Το “τοπόσημο της Πολιτιστικής Ακτής Πειραιά”, το εμβληματικό κτίριο που δεσπόζει στον επιβατικό λιμένα γνωστό και ως SILO, το οποίο μετατρέπεται σε “Μουσείο Ενάλιων Αρχαιοτήτων”, αναδεικνύει ο ΟΛΠ με την παρουσίαση των αρχιτεκτονικών προτάσεων, οι οποίες βραβεύθηκαν ή εξαγοράσθηκαν ως διακριθείσες.
Όπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση, στον ανοιχτό αρχιτεκτονικό διαγωνισμό του ΟΛΠ κατατέθηκαν προτάσεις από 89 αρχιτεκτονικά γραφεία από πολλές χώρες, εκ των οποίων 5 έργα βραβεύθηκαν και 9 εξαγοράσθηκαν με Απόφαση του Δ.Σ. του ΟΛΠ που επικύρωσε την αξιολόγηση και κατάταξη των μελετών της υπό τον ομότιμο καθηγητή της Αρχιτεκτονικής κ. Δημήτρη Φατούρο θεσμικής κριτικής επιτροπής του διαγωνισμού.

Όπως είναι γνωστό , η “Πολιτιστική Ακτή Πειραιά”, αναπτύσσεται στον χερσαίο χώρο του ΟΛΠ σε έκταση 180.000 τ.μ. με κεντρικό σημείο τον αρχαιολογικό χώρο των Ηετιώνιων Πυλών και τα κτίρια των παλαιών αποθηκών του λιμανιού, τα οποία διασώζονται και μετατρέπονται σε Μουσεία, θεματικά πάρκα και ελεύθερους χώρους πολιτισμού και αναψυχής.

Πρόκειται για μία παρέμβαση, η οποία μετατρέπει ένα μεγάλο τμήμα του επιβατικού λιμανιού σε Πύλη Πολιτισμού και Τουρισμού και για πρώτη φορά δημιουργεί ελεύθερους χώρους για τους πολίτες δίπλα στη θάλασσα. Η ανάπλαση αυτή αφορά την αναβάθμιση του αστικού περιβάλλοντος, που περιβάλει το λιμάνι, την ενίσχυση των δεσμών της πόλης με το λιμάνι και δίνει μία νέα σύγχρονη ταυτότητα σύζευξης πολιτισμού και τουρισμού, αναδεικνύοντας τον ρόλο του λιμανιού του Πειραιά ως διαχρονικού ιστορικού πόλου της Μεσογείου.

Μετά το πέρας του διαγωνισμού και τη μη υποβολή εντάσεων, ο ΟΛΠ δίνει στη δημοσιότητα σήμερα τις προτάσεις όλων των βραβευθέντων έργων, στα οποία εκτός από το κτίριο του Μουσείου, προβάλλονται και αναδεικνύονται οι προτάσεις διαμόρφωσης του ευρύτερου περιβάλλοντος χώρου. Όλα τα υποβληθέντα αρχιτεκτονικά έργα θα εκτεθούν από τις 28 Μαρτίου στην Πέτρινη Αποθήκη της Πολιτιστικής Ακτής, ημέρα κατά την οποία θα απονεμηθούν και τα βραβεία.