Απώλειες της τάξης των 24 εκατ. ευρώ υπέστη το ελληνικό κράτος από τις 2.368 συντάξεις, συνολικά, που καταβάλλονταν σε πρόσωπα που δεν βρίσκονται πια εν ζωή.

Αυτό προέκυψε από την τελευταία απογραφή συνταξιούχων του Δημοσίου, όπως αναφέρει το υπουργείο Οικονομικών, υπογραμμίζοντας, ταυτόχρονα, ότι κάποιες από τις 2.368 υποθέσεις, έχουν ήδη παραπεμφθεί στις αρμόδιες κρατικές υπηρεσίες.

Το υπουργείο Οικονομικών, σε ανακοίνωση που εκδόθηκε από το γραφείο του αναπληρωτή υπουργού, Χρήστου Σταϊκούρα, αναφέρει ότι τα αχρεωστήτως καταβληθέντα ποσά φτάνουν τα 24 εκατ. ευρώ, ενώ έχουν επιστραφεί τα 12,7 εκατ. ευρώ εξ αυτών και αναζητούνται τα υπόλοιπα.

Στην ανακοίνωση αναφέρεται συγκεκριμένα ότι: «Η διαδικασία της απογραφής (καταγραφής) των συνταξιούχων που λαμβάνουν σύνταξη από το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους (δημοσίων υπαλλήλων και λειτουργών, πολιτικών και στρατιωτικών) ολοκληρώθηκε τον Οκτώβριο του 2012».

»Εκ των 435.000 (συνεχώς μεταβαλλόμενος αριθμός) που ελάμβαναν σύνταξη τελικώς δεν απεγράφησαν 2.368 περιπτώσεις. Γι' αυτές τις περιπτώσεις, διεκόπη η καταβολή της σύνταξης.

»Οι αχρεωστήτως καταβληθείσες συντάξεις ανήρχοντο στο ποσό των 24.008.082 ευρώ. Από την αναζήτηση βρέθηκε το ποσό των 12.733.001 ευρώ.

»Για το υπόλοιπο ποσό των 11.275.086 ευρώ γίνεται αναζήτηση από την Υπηρεσία περίπτωση προς περίπτωση.

»Από τη διαδικασία της καταγραφής διαπιστώθηκε ο θάνατος 2.000 συνταξιούχων με ημερομηνία θανάτου προγενέστερη κατά τουλάχιστον 6 μήνες από την ημερομηνία διαγραφής τους. Εξ αυτών έχουν εντοπιστεί μέχρι στιγμής 34 μεγάλες περιπτώσεις, για τις οποίες όχι μόνο δεν είχε γίνει η επιβεβλημένη ενημέρωση των Υπηρεσιών για να προβούν στη διακοπή καταβολής της σύνταξης, αλλά δεν βρέθηκε το ποσό των 2.747.310 ευρώ που είχε κατατεθεί στους τραπεζικούς τους λογαριασμούς.

»Οι περιπτώσεις αυτές έχουν παραπεμφθεί στις αρμόδιες κρατικές υπηρεσίες. Η έρευνα συνεχίζεται. Το δημοσιονομικό όφελος που προκύπτει από τη διαδικασία της καταγραφής εκτιμάται σε 693.841 ευρώ ανά μήνα».

Όπως ακόμη επισημαίνεται: «Τηρήθηκε, χωρίς καμία εξαίρεση, η σειρά προτεραιότητας στην απονομή των συντάξεων και απλοποιήθηκαν οι διαδικασίες και επετεύχθη σύντμηση του χρόνου αναμονής στο ΓΛΚ από 11 μήνες που ήταν τον Ιούλιο του 2012, στους 7 μήνες το Φεβρουάριο του 2013».


Σχετικό θέμα: Οι «μαϊμού»-συντάξεις στο επίκεντρο της συνάντησης Σαμαρά - Βρούτση