Ξεκινά απόψε εκ νέου η αποκομιδή των απορριμμάτων στην Τρίπολη, που είχε διακοπεί περίπου για τρεις εβδομάδες, με αποτέλεσμα να έχουν σωρευτεί τεράστιοι όγκοι σκουπιδιών σε κάθε γωνιά της πόλης.

Αυτό αποφασίστηκε σήμερα το απόγευμα σε έκτακτη σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε στην Περιφέρεια Πελοποννήσου, με πρωτοβουλία του περιφερειάρχη Πέτρου Τατούλη και τη συμμετοχή του αντιπεριφερειάρχη Αρκαδίας Βαγγέλη Γιαννακούρα, της αντιπεριφερειάρχη Ανάπτυξης Ντίνας Νικολάκου, του προέδρου του δημοτικού συμβουλίου Τρίπολης και υπεύθυνου για τη διαχείριση των απορριμμάτων Κώστα Ταλούμη, καθώς και υπηρεσιακών παραγόντων.

Η αποκομιδή των απορριμμάτων είχε σταματήσει διότι ο χώρος προσωρινής διάθεσης στην περιοχή της Αγίας Τριάδας είχε κορεστεί και δεν μπορούσε να υποδεχτεί άλλα σκουπίδια.

την έκτακτη σύσκεψη της Περιφέρειας συμφωνήθηκε και οργανώθηκε, για λόγους προστασίας της δημόσιας υγείας, η άμεση μεταφορά απορριμμάτων από το χώρο συγκέντρωσης στην Αγία Τριάδα σε νόμιμο χώρο απόθεσης απορριμμάτων εκτός Περιφέρειας Πελοποννήσου. Τα πρώτα αυτοκίνητα αναμένεται να φύγουν εντός της νύχτας, ώστε τα ξημερώματα να αρχίσει η αποκομιδή στην πόλη.

Η κατάσταση με τα σκουπίδια στην Τρίπολη έχει φτάσει στο απροχώρητο, με αποτέλεσμα να εγκυμονείται κίνδυνος για τη δημόσια υγεία, ενώ αύριο το μεσημέρι έχει προγραμματιστεί εκδήλωση διαμαρτυρίας από παράταξη της ελάσσονος αντιπολίτευσης στο δήμο Τρίπολης, τόσο στο δημαρχείο της πόλης όσο και στο κεντρικό κτίριο της Περιφέρειας Πελοποννήσου.

Σημειώνεται ότι το μεσημέρι, ο δήμαρχος Τρίπολης, Γιάννης Σμυρνιώτης, σε συνέντευξη Τύπου, ζήτησε συγνώμη από τους κατοίκους της πόλης για την κατάσταση που έχει δημιουργηθεί και πρόσθεσε πως οι πολίτες έχουν απόλυτο δίκιο να διαμαρτύρονται.

Επίσης, ανέφερε πως χθες υπογράφηκε από τον γενικό γραμματέα της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Πελοποννήσου - Δυτικής Ελλάδας και Ιονίου, Μανόλη Αγγελάκα, η μελέτη περιβαλλοντικών επιπτώσεων για τη δημιουργία προσωρινής μονάδας διαχείρισης των απορριμμάτων σε κλειστό χώρο, στην περιοχή του Αγίου Κωνσταντίνου, που εκκρεμούσε πολλούς μήνες.

Η μονάδα αυτή θα διαθέτει κέντρο διαλογής ανακυκλώσιμων υλικών, δεματοποιητή και κομποστοποιητή, και θα λειτουργήσει από τον δήμο σε συνεργασία με το ΤΕΙ Κρήτης. Όπως δήλωσε ο δήμαρχος, μετά την εξέλιξη αυτή απομένει η αδειοδότηση της μονάδας από την Περιφέρεια Πελοποννήσου, ενώ πρόσθεσε πως ο δήμος μελετά και έχει ζητήσει τη συνδρομή του δασαρχείου για την εξεύρεση χώρου διάθεσης του οργανικού υπολείμματος (κόμποστ) της μονάδας.