Μέχρι και πριν δύο χρόνια, το κόστος του καρναβαλιού της Πάτρας άγγιζε... τα δύο εκατομμύρια ευρώ. Περασμένα μεγαλεία. Σήμερα η πρωτεύουσα της Αποκριάς προσπαθεί όπως μπορεί να μειώσει τα χρήματα που θα ξοδευτούν για το περιβόητο καρναβάλι της Πάτρας.
Το ίδιο προσπαθούν να κάνουν όλοι οι δήμοι της χώρας με παράδοση ετών στις αποκριάτικες εκδηλώσεις.

ΠΑΤΡΑ - Ανυπακοή στη θλίψη με 400.000 ευρώ 

Κάλεσμα σε όλους τους Πατρινούς αλλά και τους επισκέπτες που πρόκειται να έρθουν, να κάνουν ένα διάλειμμα και μέσα από το Καρναβάλι να στείλουν ένα μήνυμα ανυπακοής στη θλίψη και την οικονομική εξόντωση που επικρατεί, απηύθυνε ο Δήμαρχος Πατρέων Γιάννης Δημαράς στη συνέντευξη Τύπου-παρουσίαση του προγράμματος του Πατρινού Καρναβαλιού 2013.

Ο δήμαρχος Πατρέων διευκρίνισε ότι το ποσό που διατίθεται για τις φετινές εκδηλώσεις κυμαίνεται στα 400.000 ευρώ και αντιστοιχεί στο 20% του προϋπολογισμού του καρναβαλιού του 2010 που είχε πλησιάσει τα 2 εκατομμύρια ενώ το φετινό ποσό είναι συγκριτικά χαμηλότερο και από τα 530.000 ευρώ που είχαν δαπανηθεί πέρυσι. «Έχουν προστεθεί και αρκετές νέες εκδηλώσεις φέτος στη γιορτή αυτή της χαράς, της φαντασίας και της νεολαίας που θα χαρούν τόσο οι κάτοικοι του κέντρου και οι επισκέπτες όσο και οι γειτονιές. Θέλω να ευχαριστήσω όσους εργάζονται μέρα και νύχτα για τη διοργάνωση του αλλά και τους χιλιάδες ιδιώτες και τη νεολαία της πόλης», είπε.

ΡΕΝΤΗΣ - Μηδενικό κόστος με χορηγούς

Από την περασμένη χρονιά ο δήμος Ρέντη-Νίκαιας πραγματοποιεί το καρναβάλι χωρίς να ξοδέψει χρήματα, αφού έχει εξασφαλίσει τις απαραίτητες χορηγίες. Έτσι το κόστος είναι μηδενικό. Το συγκεκριμένο καρναβάλι είναι από τα πλέον προβεβλημένα της Αττικής, τα ΜΜΕ αφιερώνουν χρόνο και μελάνι και η συμφωνία αποδεικνύεται συμφέρουσα και για τη δημοτική αρχή και για τους επιχειρηματίες που έχουν την ευκαιρία να διαφημιστούν. 

ΜΟΣΧΑΤΟ - Χορηγίες και εθελοντισμός

Μετά από ένα -αναγκαστικό λόγω κρίσης-διάλειμμα, το καρναβάλι του Μοσχάτου επανέρχεται. Πέρσι δεν πραγματοποιήθηκε καθώς η δημοτική αρχή αποφάσισε ότι οι πολίτες δυσκολεύονται αρκετά και θα ήταν πρόκληση να ξοδευτούν χρήματα για το καρναβάλι. Φέτος επανέρχονται οι εκδηλώσεις και η μεγάλη παρέλαση. Όπως αναφέρει ο δήμαρχος, Ανδρέας Ευθυμίου: «Το φετινό πρόγραμμα έχει διαμορφωθεί με γνώμονα τις ευκαιρίες διασκέδασης των πολιτών, στηρίζεται σε δυνάμεις της πόλης και το κόστος του για το Δήμο είναι χαμηλό. Μέρος των εκδηλώσεων αναμένεται να καλυφθεί από χορηγίες, ενώ θα βοηθήσουν εθελοντικά πολλοί συνδημότες».

ΞΑΝΘΗ- Για χάρη των πολιτών 100.000 ευρώ 

Συνολικά όλο το δεκαπενθήμερο των εκδηλώσεων, με συναυλίες, διάφορες άλλες δραστηριότητες αλλά και την κεντρική παρέλαση, ο δήμος Ξάνθης υπολογίζει ότι θα καταφέρει να συγκρατήσει το κόστος στις 100.000 ευρώ. «Οπωσδήποτε οι δαπάνες έχουν μειωθεί σε σχέση με τα περασμένα χρόνια, αλλά ο κόσμος πρέπει να διασκεδάσει. Σε τέτοιες περιόδους αποδεικνύεται ότι θέλει να ξεσκάσει», λέει ο δήμαρχος Μιχάλης Στυλιανίδης. 

Ντίνα Καραμάνου
TAGS