Το Δημόσιο έχει ρευστά διαθέσιμα 4 δισ. ευρώ, όμως η καταβολή των ληξιπρόθεσμων οφειλών και των επιστροφών φόρων γίνεται με το... σταγονόμετρο.
Σύμφωνα με την «Καθημερινή» είναι ενδεικτικό ότι τον Ιανουάριο, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία εκτέλεσης του προϋπολογισμού, πληρώθηκαν ληξιπρόθεσμες οφειλές μόλις 140 εκατ. ευρώ, αν και ο κ. Σταϊκούρας είχε υπογράψει εντάλματα για 962 εκατ. ευρώ, ενώ επεστράφησαν φόροι μόλις 43 εκατ., παρότι ο μηνιαίος στόχος είχε προσδιοριστεί σε 311 εκατ. ευρώ.

Συνολικά έως χθες, ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών έχει υπογράψει για 1,7 δισ. ευρώ. Οι προσδοκίες για ένεση ρευστότητας στην πραγματική οικονομία έχουν διαψευσθεί, επειδή υπουργεία και υπηρεσίες δεν είναι σε θέση να απορροφήσουν τα διαθέσιμα κεφάλαια με τον τρόπο που προβλέπουν οι νέοι δημοσιονομικοί κανόνες.

Όπως επισημαίνει η «Καθημερινή» στο Γενικό Λογιστήριο του Κράτους φτάνουν αιτήματα για πληρωμές ληξιπρόθεσμων οφειλών χωρίς να συνοδεύονται από τα αναγκαία παραστατικά. Στις εφορίες, πέρα από την έλλειψη προσωπικού, έχουν εντοπιστεί έφοροι που αν και έχουν έγκριση για επιστροφή φόρου, δεν πληρώνουν προκειμένου να δείξουν καλά αποτελέσματα.