Αυθημερόν απόδοση του ΦΠΑ από τις επιχειρήσεις για αύξηση των εσόδων και κίνητρα για τις αποδείξεις μελετά το Υπουργείο Οικονομικών.
Όπως προαναγγέλει στο Βήμα της Κυριακής ο υφυπουργός Οικονομικών Γιώργος Μαυραγάνης, η κυβέρνηση σχεδιάζει προκειμένου να περιοριστεί η φοροδιαφυγή και το κράτος να έχει άμεσα έσοδα, να υπάρξει online σύνδεση όλων των ταμειακών μηχανών μικρών και μεγάλων επιχειρήσεων με τις τράπεζες και το Taxis ώστε να γίνεται καθημερινή απόδοση του ΦΠΑ.

Σύμφωνα με τον κ. Μαυραγάνη το σύστημα θα λειτουργεί ως εξής: Όταν θα γίνεται μια συναλλαγή με πιστωτική ή χρεωστική κάρτα, το κράτος θα κρατά τον ΦΠΑ που αντιστοιχεί στην απόδειξη ή το τιμολόγιο και τη στιγμή που ο επιχειρηματίας θα υποβάλλει ηλεκτρονικά περιοδική δήλωση ΦΠΑ, θα του επιστρέφεται μέρος του ποσού βάσει των πραγματικών αγορών και πωλήσεων. Αν η συναλλαγή γίνει με μετρητά τότε η διασύνδεση της ταμειακής μηχανής με τον τραπεζικό λογαριασμό της επιχείρησης θα επιτρέπει την επόμενη μέρα να γίνεται μεταφορά του ποσού που αντιστοιχεί στον ΦΠΑ με βάση κάθε απόδειξη.

Επίσης η κυβέρνηση μελετά κίνητρα για να ζητούν οι πολίτες απόδειξη. Ένα από αυτά είναι ο φορολογούμενος να στέλνει με SMS τον αριθμό της απόδειξης στο Υπουργείο Οικονομικών και να ακολουθεί ηλεκτρονική κλήρωση. Εάν ο αριθμός της απόδειξης κληρωθεί τότε το κράτος θα επιστρέφει μέρος ή όλο το ποσό, όπως γίνεται και σε άλλα κράτη.