Με πλούσιο υλικό στις βαλίτσες τους έρχονται στις 3 Μαρτίου οι επικεφαλής της τρόικας στη χώρα μας. Το σχέδιο κινητικότητας και διαχείρισης του ανθρώπινου δυναμικού στο Δημόσιο, η πορεία του προγράμματος αποκρατικοποιήσεων, η κωδικοποίηση της φορολογίας εισοδήματος και η σύνταξη του κώδικα φορολογικών διαδικασιών περνούν ήδη από «κόσκινο» από τα τεχνικά κλιμάκια της τρόικας που βρίσκονται ήδη στη χώρα μας.
Τα αποτελέσματα των ελέγχων θα καθορίσουν την εκταμίευση ή μη της επόμενης δόσης των 2,8 δισ. ευρώ παρά την έγκριση του περασμένου EuroWorking Group. Στο μικροσκόπιο θα βρεθεί αναπόφευκτα το σχέδιο αποχωρήσεων δημοσίων υπαλλήλων που πρέπει να παρουσιάσει η ελληνική κυβέρνηση, καθώς προαπαιτούμενο για τη δόση του Μαρτίου είναι η κατάρτιση πλήρους σχεδίου για τον καθορισμό των θέσεων πλεονάζοντος προσωπικού στα υπουργεία και συγκεκριμένων τριμηνιαίων στόχων για τις υποχρεωτικές εξόδους έως το τέλος του 2014. Στόχος είναι να τεθούν σε καθεστώς κινητικότητας 25.000 υπάλληλοι μέχρι το τέλος του έτους, εκ των οποίων οι μισοί στο πρώτο εξάμηνο.

Παράλληλα, στην ατζέντα των συζητήσεων θα βρεθεί η εκτέλεση του κρατικού προϋπολογισμού, λόγω της «τρύπας» που έχει ανοίξει στα φορολογικά έσοδα.

Στις συζητήσεις το οικονομικό επιτελείο αναμένεται να θέσει το θέμα της δημοσιονομικής αναποτελεσματικότητας ορισμένων μέτρων του Μνημονίου, όπως η αύξηση του ΦΠΑ στην εστίαση στο 23% και η εξίσωση του φόρου στο πετρέλαιο θέρμανσης.

Στον τομέα των αποκρατικοποιήσεων οι δανειστές αναμένεται να εστιάσουν ιδιαίτερα και στις κινήσεις που δρομολογούνται, με στόχο για έσοδα 2,5 δισ. ευρώ φέτος.

Οι απαιτήσεις των τροϊκανών δεν τελειώνουν όμως εδώ. Οι συγχωνεύσεις των εφοριών και η ενίσχυση των τμημάτων για την είσπραξη των ληξιπρόθεσμων οφειλών αναμένεται να πέσουν στο τραπεζι με τους ευρωπαίους να ζητούν την ίδια ώρα άμεσα δράσεις για την πάταξη της φοροδιαφυγής.

ΑΓΓ.ΚΙΛ.