«Κλείδωσαν» οι ενοποιήσεις των επικουρικών ταμείων, που στόχο έχουν τη δημιουργία ενός ενιαίου ταμείου με 2,5 εκατομμύρια ασφαλισμένους και 1,6 εκατομμύριο συνταξιούχους.

Από την ενοποίηση εξαιρούνται μόνο όσοι ασφαλιστικοί φορείς με βάση τις αναλογιστικές μελέτες είναι οικονομικά βιώσιμοι.
 
Tην Τρίτη, ο υπουργός Εργασίας Γιάννης Βρούτσης αναμένεται να ανακοινώσει το τελικό σχέδιο των ενοποιήσεων και σύμφωνα με πληροφορίες 4 επικουρικά ταμεία θα μείνουν εκτός. Ουσιαστικά η συντριπτική πλειοψηφία των εργαζομένων και συνταξιούχων θα καλύπτεται από το Ενιαίο Ταμείο Επικουρικής Ασφάλισης (ΕΤΕΑ), στο οποίο οι συντάξεις θα αναπροσαρμόζονται ανά τρίμηνο με βάση τα οικονομικά δεδομένα.

Στον νέο φορέα μεταφέρθηκαν τα επικουρικά του Δημοσίου (ΤΕΑΔΥ, ΤΑΔΚΥ και ΤΕΑΠΟΚΑ) και το ΕΤΕΑΜ (μισθωτοί), ενώ τώρα σειρά παίρνει το ταμείο των τραπεζοϋπαλλήλων.

Σημειώνεται πως από την ενοποίηση εξαιρούνται μόνο όσοι ασφαλιστικοί φορείς με βάση τις αναλογιστικές μελέτες είναι οικονομικά βιώσιμοι, ωστόσο από εδώ και πέρα θα επιβιώνουν χωρίς πρόσθετη κρατική χρηματοδότηση.

Tην ίδια ώρα, σύμφωνα με το «Έθνος», με βάση την τελική ρύθμιση, εκτός του ΕΤΕΑ μένουν τα ταμεία των υπαλλήλων στα τρόφιμα, του προσωπικού ασφαλιστικών επιχειρήσεων, των πετρελαιοειδών και των εργαζομένων στο φάρμακο.

Στο ενιαίο επικουρικό που θα δημιουργηθεί -με βάση τις μνημονιακές υποχρεώσεις- μπορεί να γίνονται ακόμα και ανά τρίμηνο μειώσεις καθώς υπάρχει «ρήτρα» μηδενικού ελλείμματος. Δηλαδή, κάθε φορά που προκύπτει έλλειμμα, θα λαμβάνονται άμεσα μέτρα και θα περικόπτονται οι συντάξεις (σήμερα υπάρχουν αποκλίσεις στο ποσοστό αναπλήρωσης που κυμαίνεται από 20% έως και 40%).

Εδώ πρέπει να επισημανθεί πως νέος γύρος παρεμβάσεων στα επικουρικά ταμεία έρχεται το 2015, καθώς με βάση τη νομοθεσία θα αλλάξει ο τρόπος υπολογισμού των συντάξεων.

Ειδικότερα προβλέπονται τα εξής:

Για κάθε ασφαλισμένο δημιουργείται «ατομική» μερίδα, όπου πηγαίνουν οι εισφορές του. Αυτό ισχύει για όλες τις εισφορές που έχουν καταβληθεί μετά το 2001, οπότε και υπήρξε μηχανογράφηση.

Η σύνταξη για τα χρόνια μέχρι το 2014 θα υπολογίζεται με βάση το παλαιό καθεστώς. Για τα χρόνια μετά το 2015 θα υπάρξει νέος τρόπος υπολογισμού, που θα είναι κοινός για όλους.

Από το 2015 το ποσό της σύνταξης δεν θα είναι σταθερό, αλλά θα εξαρτάται από διάφορους παράγοντες. Ενας από αυτούς είναι το αν ο δικαιούχος θέλει να καταβάλλεται η σύνταξη μόνο όσο ζει ή μετά επιθυμεί να «μεταβιβάζεται» στους κληρονόμους. Στη δεύτερη περίπτωση το ποσό της σύνταξης θα είναι χαμηλότερο.