current views are: 1

25 Φεβρουαρίου 2013
Δημοσίευση09:32

Αντώνης Ρουπακιώτης: Δόθηκε πραγματική μάχη 15 λεπτών

Νέα στοιχεία προκύπτουν στην υπόθεση της απόδρασης του Παναγιώτη Βλαστού από τος φυλακές Τρικάλων με ελικόπτερο.

Δημοσίευση 09:32’
αρθρο-newpost

Νέα στοιχεία προκύπτουν στην υπόθεση της απόδρασης του Παναγιώτη Βλαστού από τος φυλακές Τρικάλων με ελικόπτερο.

Νέα στοιχεία προκύπτουν στην υπόθεση της απόδρασης του Παναγιώτη Βλαστού από τος φυλακές Τρικάλων με ελικόπτερο.
Το ελικόπτερο είχε νοικιαστεί τηλεφωνικά από τον Αλβανό κρατούμενο που επέβαινε και στο ελικόπτερο κατά την απόπειρα απόδρασης. Ο έγκλειστος στις φυλακές Δομοκού ενοικίασε με fax που στάλθηκε από ξενοδοχείο του Βόλου το ελικόπτερο. Λίγο πριν από τις τέσσερις το απόγευμα της Κυριακής το ελικόπτερο προσγειώθηκε σε γήπεδο ποδοσφαίρου στη Ζαγορά Πηλίου. Εκεί επιβιβάστηκαν οι δύο συνεργοί της απόδρασης και μαζί τους δύο γυναίκες με προορισμό την Θεσσαλονίκη. Σύμφωνα με την ΕΛ.ΑΣ, ο πιλότος και ο μηχανικός του ελικοπτέρου εξαναγκάστηκαν να  συμμετέχουν στην απόπειρα απόδρασης ενώ ο πιλότος είναι απόστρατος του Πολεμικού Ναυτικού και κατέχει τη θέση του διευθυντή πτητικών μέσων της εταιρείας Air Lift, με έδρα τον Ασπρόπυργο. 

Σύμφωνα με την ΕΛ.ΑΣ, στις 16:02 το ελικόπτερο προσγειώθηκε σε γήπεδο ποδοσφαίρου στα Τέμπη, εκεί όπου παλιότερα υπήρχαν φυλάκια των ειδικών φρουρών της ΕΛ.ΑΣ, όπου και αποβιβάστηκαν οι δύο γυναίκες από τη Ρουμανία, οι οποίες φέρεται να είχαν σημαντικό ρόλο στην οργάνωση της απόπειρας απόδρασης. Οι αστυνομικοί εξετάζουν το ενδεχόμενο οι εν λόγω γυναίκες να βοηθούσαν τον Παναγιώτη Βλαστό και τους συνεργούς του να διαφύγουν από τα Τέμπη στην περίπτωση που η εναέρια απόδραση στεφόταν με επιτυχία.

Την ίδια ώρα, ενδιαφέρον στοιχείο στην υπόθεση αποτελεί και το γεγονός ότι οι αστυνομικοί καταλήγουν στο συμπέρασμα ότι το ίδιο ελικόπτερο από την ίδια εταιρεία χρησιμοποιήθηκε και στην πρώτη απόδραση Παλαιοκώστα-Ριζάι. Για αυτό το λόγο, οι έρευνες στρέφονται στην εταιρεία η οποία υπενοικιάζει τα εν λόγω ελικόπτερα.

Σύμφωνα με πληροφορίες το Υπουργείο Δικαιοσύνης γνώριζε ότι θα υπάρξει σχέδιο απόδρασης του Βλαστού στις φυλακές Τρικάλων, ύστερα από παρακολούθηση τηλεφωνικών συνδιαλέξεων αλλά κι αναφορές σωφρονιστικών υπαλλήλων. 

Από τους επιβαίνοντες, ο ένας είχε αποφυλακιστεί πρόσφατα από τις φυλακές Δομοκού, όπου εξέτιε πολυετή κάθειρξη για ληστεία, ενώ ο Αλβανός κρατούμενος είχε παραβιάσει άδεια από τις ίδιες φυλακές, όπου εξέτιε πολυετή ποινή για ναρκωτικά. Οι δύο άνδρες φέρονται ως οι εγκέφαλοι της απόδρασης.

Όπως ανακοίνωσε η ΕΛ.ΑΣ., «από τον ενδελεχή έλεγχο στους εσωτερικούς χώρους της φυλακής, βρέθηκαν τρία κινητά τηλέφωνα, ενώ στον προαύλιο χώρο δύο φυσίγγια και ένας κάλυκας. Εκτός από τα τρία πολεμικά όπλα που κατασχέθηκαν χθες και το πιστόλι GLOCK που ερρίφθη από το ελικόπτερο και παραδόθηκε από κρατουμένους, από την εξερεύνηση του ελικοπτέρου βρέθηκαν στο εσωτερικό του, ένα ακόμα πιστόλι GLOCK , ένα κινητό τηλέφωνο, ένα λαστό Δελτίο Αστυνομικής Ταυτότητας, με το οποίο εκμισθώθηκε το ελικόπτερο και άλλα μικροαντικείμενα. 

Δεν προέκυψε συμμετοχή – εμπλοκή του πληρώματος του ελικοπτέρου (πιλότου και μηχανικού) στην επιχείρηση απόδρασης από τις φυλακές, καθώς με την απειλή των όπλων τελούσαν υπό καθεστώς ομηρίας και εξαναγκασμού. Όπως διαπιστώθηκε το ελικόπτερο, το οποίο ανήκει σε ιδιωτική εταιρεία, απογειώθηκε χθες το μεσημέρι από τον Ασπρόπυργο με πλήρωμα τον πιλότο και τον μηχανικό.

Όπως είχε συμφωνηθεί, παρέλαβε τέσσερα άτομα – τους 2 άντρες και 2 γυναίκες – από τη Ζαγορά Πηλίου, με τελικό προορισμό τη Θεσσαλονίκη. Μετά την επιβίβαση των ατόμων το πλήρωμα εξαναγκάστηκε να μεταβεί σε περιοχή των Τεμπών, όπου αποβίβασε τις δύο γυναίκες και στη συνέχεια κατευθύνθηκε προς τις φυλακές των Τρικάλων.

Επιπλέον, σε βάρος των εμπλεκομένων προσώπων σχηματίζεται δικογραφία με τις ακόλουθες κατηγορίες: Σε βάρος του κρατουμένου Παναγιώτη Βλαστού για απόπειρα απόδρασης, σύσταση και συμμετοχή σε συμμορία, ηθική αυτουργία σε διατάραξη ασφάλειας σιδηροδρόμων, πλοίων και αεροσκαφών, ηθική αυτουργία σε παράνομη κατάληψη αεροσκάφους και ηθική αυτουργία σε αρπαγή.

 Σε βάρος των δύο δραστών που επέβαιναν στο ελικόπτερο, για συμμετοχή σε απόδραση, σύσταση και συμμετοχή σε συμμορία, απόπειρες ανθρωποκτονιών κατά συρροή και κατ’ εξακολούθηση, αρπαγή, παράνομη οπλοφορία και οπλοχρησία, πλαστογραφία μετά χρήσεως, διατάραξη ασφάλειας σιδηροδρόμων, πλοίων και αεροσκαφών και παράνομη κατάληψη αεροσκάφους. Σε βάρος των δύο γυναικών που αναζητούνται, για σύσταση και συμμετοχή σε συμμορία, απλή συνέργεια στη διατάραξη ασφάλειας σιδηροδρόμων, πλοίων και αεροσκαφών και παράνομη κατάληψη αεροσκάφους.

Οι έρευνες και το προανακριτικό έργο συνεχίζονται από τις αρμόδιες Υπηρεσίες, σε συνεργασία με ειδικό κλιμάκιο Αξιωματικών από τη Διεύθυνση Ασφάλειας Αττικής και τη Διεύθυνση Εγκληματολογικών Ερευνών».

Ρουπακιώτης: Πραγματική μάχη 15 λεπτών

«Χθες το απόγευμα, στη φυλακή, εδώ, έγινε μια πραγματική μάχη διάρκειας 15 περίπου λεπτών», είπε ο υπουργός Δικαιοσύνης Αντώνης Ρουπακιώτης που επισκέφθηκε σήμερα τις φυλακές Τρικάλων προκειμένου να ενημερωθεί για την αποτροπή της απόδρασης του Παναγιώτη Βλαστού.

Ο κ. Ρουπακιώτης εστίασε στην αυτοθυσία των δύο εξωτερικών φρουρών των φυλακών, αλλά και στη γενικότερη συμβολή των σωφρονιστικών υπαλλήλων, των αστυνομικών και του διευθυντή του σωφρονιστικού ιδρύματος. 

 

«Από τύχη δεν θρηνήσαμε θύματα»

Από τύχη δεν υπήρξε κάποιος θανάσιμος τραυματισμός, σημείωσε σε δηλώσεις του στον Alpha 989, ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Σωφρονιστικών Υπαλλήλων Ελλάδας, Σπύρος Καρακίτσος, και εξέφρασε γενικότερα την ανησυχία του για την κατάσταση που επικρατεί στις ελληνικές φυλακές.

Στο ίδιο μήκος κύματος και ο αντιπρόεδρος της Ομοσπονδίας, Αντώνης Αραβαντινός, ο οποίος, μιλώντας στον ίδιο ραδιοσταθμό, παρατήρησε πως δεν πρέπει να μείνουμε στους επαίνους για την αποτροπή της απόδρασης, αλλά να δούμε την πραγματική εικόνα των φυλακών, που είναι σε απόλυτα οριακό σημείο, παρατήρησε.

Απο τύχη δε σκοτώθηκε κάποιος και δεν πέτυχε η απόδραση, ανέφερε και εκτίμησε -χωρίς όπως είπε, να γίνει μάντης κακών- ότι τέτοια εγχειρήματα θα ξαναεπιχειρηθούν.  

Αναστασία Γαλάνη

 Σχετικό θέμα: 

To χρονικό της «κινηματογραφικής» απόπειρας απόδρασης από τις φυλακές Τρικάλων (Βίντεο)


σχετικα αρθρα