Βασικός στόχος της τρόικας είναι η «κινητικότητα» στο Δημόσιο και με δεδομένο ότι πρέπει να τεθούν σε διαθεσιμότητα 25.000 υπάλληλοι φέτος, η κυβέρνηση προσανατολίζεται στο να... επισπεύσει ορισμένες διαδικασίες «συρρικώνοντας» υπηρεσίες υπουργείων, υπηρεσιών και φορέων. Παρά τις δεσμεύσεις από τα χείλη κυβερνητικών στελεχών και εταίρων, ότι δεν πρόκειται να αποφασιστούν απολύσεις στο Δημόσιο ο υπουργός Οικονομικών, Γιάννης Στουρνάρας αυτοαναιρέθηκε για μία ακόμη φορά αφήνοντας όχι μόνο ανοιχτό αλλά μάλλον βέβαιο το ενδεχόμενο της «μεγάλης εξόδου» δημοσίων υπαλλήλων.

Οι δεσμεύσεις της κυβέρνησης έναντι της τρόικας σχετικά με το ζήτημα της αναδιοργάνωσης του δημόσιου τομέα ήδη τέθηκε επί τάπητος στη συνάντηση που είχαν το πρωί ο υπουργός Οικονομικών, Γιάννης Στουρνάρας, και ο υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης, Αντώνης Μανιτάκης, στο υπουργείο Οικονομικών. Ο κ. Μανιτάκης άφησε να εννοηθεί ότι κάνει κάθε δυνατή προσπάθεια να τηρηθούν οι δεσμεύσεις προς την τρόικα και το υπουργείο του έχει δείξει δείγματα συνέπειας επομένως οι απολύσεις θα μπορούσαν να αποφευχθούν.

Σύμφωνα με πηγές του υπουργείου, «στις 13 Μαρτίου θα ολοκληρωθεί η μετακίνηση των 1.981 υπαλλήλων και 891 υπάλληλοι με πειθαρχικά παραπτώματα θα τεθούν αυτοδίκαια σε αργία».

«Εχουμε εκπληρώσει τις δεσμεύσεις μας και είμαστε εντός χρονοδιαγραμμάτων» ανέφερε η ίδια πηγή σημειώνοντας ότι είναι έτοιμη η αξιολόγηση των δομών 12 υπουργείων. 

Ανέφερε επίσης ότι την επόμενη εβδομάδα το αρμόδιο κυβερνητικό συμβούλιο μεταρρύθμισης θα παρουσιάσει τις νέες δομές στον Πρωθυπουργό, ενώ τις επόμενες ημέρες θα είναι έτοιμα τα σχέδια στελέχωσης - μια δράση που αποτελεί προαπαιτούμενο για δόση Μαρτίου, ύψους 2,8 δισ. ευρώ. 

Ειδικοί της Κομισιόν και Ομάδας Δράσης εργάζονται ήδη στο υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης. Πηγές του Υπουργείου διαβεβαιώνουν πάντως ότι η μνημονιακή υποχρέωση αφορά τη διαθεσιμότητα 25.000 υπαλλήλων. 

Το στοίχημα του αρμόδιου Υπουργείου, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, είναι να αποδείξει στην τρόικα ότι «η σωστή πορεία είναι η μεταρρύθμιση και ότι δεν θα χρειαστεί τελικά να γίνουν απολύσεις». 

Οι εκτιμήσεις της κυβέρνησης είναι ότι ο στόχος μείωσης προσωπικού κατά 150.000 θα υπερκαλυφθεί ενώ έγινε γνωστό ότι επεκτείνεται πιλοτικά η αξιολόγηση σε Οργανισμούς όπως ΕΟΦ και Αποκεντρωμένη Διοίκηση Αττικής

Αύριο Τετάρτη κλιμάκιο της τρόικα μεταβαίνει στο υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης ενώ την Δευτέρα 4 Μαρτίου οι επικεφαλής της τρόικα αναμένεται να συναντηθούν με τον αρμόδιο υπουργό Αντώνη Μανιτάκη. Πληροφορίες από κυβερνητικές πηγές αναφέρουν ότι ολοκληρώθηκαν οι περισσότερες αξιολογήσεις δομών στα υπουργεία προκειμένου να σχηματιστούν τα νέα οργανογράμματα των υπουργείων.  

Την ίδια ώρα, μετά την συνάντηση, πηγές του ΥΠΟΙΚ ανέφεραν ότι η κυβέρνηση δεν προτίθεται να προχωρήσει σε απολύσεις, αν και το θέμα «ανοίγουν» συνεχώς οι δανειστές.

Αξίζει να σημειωθεί, ωστόσο, ότι στη διάρκεια συνέντευξής του στον τηλεοπτικό σταθμό Mega, ο κ. Στουρνάρας αναφέρθηκε στις δεσμεύσεις αυτές επισημαίνοντας ότι το όλο ζήτημα παραμένει ανοικτό και είναι αντικείμενο συζητήσεων με την τρόικα. «Είναι ένα θέμα ανοιχτό, το οποίο θέτει η τρόικα. Εμείς δεν θα θέλαμε απολύσεις και η εξέλιξη όσον αφορά στην κινητικότητα των δημοσίων υπαλλήλων, είναι καλύτερη από ό,τι περιμέναμε. Είναι ένα θέμα δύσκολο», σημείωσε χαρακτηριστικά. 

Είναι προφανές ότι ο κ. Στουρνάρας περιπαίζει επιδεικτικά τους υπαλλήλους που αναζητούν την αλήθεια σχετικά με το τι μέλλει γενέσθαι στις υπηρεσίες τους. Μέχρι την περασμένη εβδομάδα ο κ. Στουρνάρας διερύγνυε τα ιμάτιά του σε δημόσιες και off the record δηλώσεις ότι δεν υπάρχει καμία πρόθεση και καμία περίπτωση απολύσεων στο Δημόσιο, ενώ διευκρίζε ότι δεν γίνονται συζητήσεις για μείωση του αριθμού των εργαζομένων παρά μόνο για εκσυχγρονισμό του Δημοσίου. 

Σήμερα, ο υπουργός Οικονομικών με πρόσχημα τις απαιτήσεις της τρόικας και στο πλαίσιο της επικοινωνιακής τακτικής του αναιρεί τον εαυτό του και στην πραγματικότητα δηλώνει ευθαρσώς ότι δεν πρόκειται να τηρήσει τις δεσμεύσεις του εις βάρος φυσικά των εργαζομένων.

Το σχέδιο για τα έξι υπουργεία 

Το υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης ετοιμάζει σχέδιο για συρρίκνωση στη στελέχωση των υπουργείων, ενόψει και της σύγκλησης του Κυβερνητικού Συμβουλίου Μεταρρύθμισης, υπό την προεδρεία του πρωθυπουργού.
 
Στη νέα συνεδρίαση θα οριστικοποιηθούν οι αλλαγές στις δομές και άλλων πέντε υπουργείων (Εξωτερικών, Τουρισμού, Εσωτερικών, Υγείας, Ναυτιλίας) πέραν των έξι, τα οποία ήδη έχουν αξιολογηθεί.
 
Με βάση τις πρώτες οριστικοποιημένες προτάσεις αναδιοργάνωσης για τα έξι υπουργεία (Διοικητικής Μεταρρύθμισης, Περιβάλλοντος, Αγροτικής Ανάπτυξης, Δικαιοσύνης, Εργασίας, και Μακεδονίας - Θράκης) προκύπτει μείωση στη στελέχωσή τους - κεντρική υπηρεσία και εποτευόμενοι φορείς - που κυμαίνεται από 392 έως 712 υπαλλήλους, χωρίς να περιλαμβάνονται συνταξιοδοτήσεις και άρσεις αποσπάσεων.

Επίσης, σύμφωνα με τις εκθέσεις των έξι υπουργείων, από την αναδιοργάνωση των υπηρεσιών τους προκύπτει δημοσιονομικό όφελος 31.400.000 ευρώ.

Εγκύκλιος για την... μετακίνηση υπαλλήλων

Εξάλλου εγκύκλιος του υπουργείου Διοικητικής Μεταρρύθμισης περιγράφει την υλοποίηση της διαδικασίας μετακίνησης των υπαλλήλων με σχέση εργασίας ιδιωτικού δικαίου αορίστου χρόνου του Δημοσίου, των υπαλλήλων των Ανεξάρτητων Αρχών, των υπαλλήλων των ΝΠΔΔ, των υπαλλήλων των ΟΤΑ πρώτου και δεύτερου βαθμού, αλλά και των ΝΠΙΔ που ανήκουν στο δημόσιο τομέα, καθώς και των ειδικοτήτων ΔΕ Διοικητικών καθηκόντων, οι οποίοι έχουν τεθεί σε διαθεσιμότητα λόγω κατάργησης των θέσεών τους.

Σύμφωνα με την εγκύκλιο οι ως άνω υπάλληλοι καλούνται να υποβάλουν στη διεύθυνση προσωπικού του φορέα στον οποίο κατείχαν οργανική θέση αίτηση-υπεύθυνη δήλωση στην οποία θα δηλώσουν τους φορείς στους οποίους επιθυμούν να μεταταχθούν και τα δικαιολογητικά που απαιτούνται, για την αξιολόγηση προσόντων ή κριτηρίων. Η μετάταξη των υπαλλήλων θα γίνει με βάση τη μοριοδότηση των κριτηρίων, σε συνδυασμό με τις δηλούμενες για κάθε θέση προτιμήσεις. Η προθεσμία υποβολής των αιτήσεων-υπεύθυνων δηλώσεων λήγει στις 13/3/2013. 

Οι ενδιαφερόμενοι πρέπει να δηλώσουν στην αίτηση-υπεύθυνη δήλωση τους φορείς στους οποίους επιθυμούν να μεταταχθούν κατά σειρά προτίμησης.  Σε περίπτωση που ο υπάλληλος δεν δηλώσει προτίμηση ή σε περίπτωση μη υποβολής αίτησης-υπεύθυνης δήλωσης, θεωρείται ότι έχει δηλώσει το σύνολο των θέσεων κατά τη σειρά προτεραιότητας αυτών.