Ως το «πλέον επώδυνο και επικίνδυνο σύμπτωμα», χαρακτήρισε την ανεργία ο υπουργός Εργασίας, Γιάννης Βρούτσης, σε δηλώσεις του, αμέσως μετά την ολοκλήρωση της σημερινής συνεδρίασης της Εθνικής Επιτροπής Απασχόλησης.

Όπως υποστήριξε ο υπουργός Εργασίας, η ανεργία έχει φθάσει ήδη σε δυσθεώρητα ύψη και έχει αγγίξει το 27%.

«Αποτελεί κοινή διαπίστωση ότι δεν υπάρχουν εύκολες και απλές λύσεις, όπως και ότι το πρόβλημα αντιμετωπίζεται μόνο με την ανάπτυξη. Επί του παρόντος η προσπάθεια πρέπει να στραφεί στην αξιοποίηση κάθε διαθέσιμου πόρου, όπως είναι τα 6 δισ. που θα διατεθούν από την Ευρωπαϊκή Ένωση σε χώρες σαν την Ελλάδα που αντιμετωπίζουν ανεργία άνω του 24% και στην επαναξιολόγηση των προγραμμάτων ώστε να διαμορφωθούν νέες αποτελεσματικότερες πολιτικές».

Σύμφωνα με τον κ. Βρούτση, βασική προτεραιότητα είναι η καταπολέμηση της ανεργίας των νέων και ενός προγράμματος για την κοινωνική οικονομία ώστε να ανακουφιστούν οι 400.000 ελληνικές οικογένειες χωρίς εργαζόμενο».

Παράλληλα, προσέθεσε ότι έχει ήδη ανατεθεί στον ΟΑΕΔ, να εντοπίσει μέσω των υπηρεσιών του τη συγκεκριμένη κατηγορία ανέργων και να προτείνει ολοκληρωμένο σχέδιο το συντομότερο, ίσως και μέσα στην ερχόμενη εβδομάδα.

Τι συζητήθηκε στη συνεδρίαση

Κατά τη διάρκεια της σημερινής συνεδρίασης της Επιτροπής εξετάσθηκαν προτάσεις επανασχεδιασμού των προγραμμάτων απασχόλησης και κατάρτισης, τρόποι αναζήτησης νέων πόρων και μέτρα που θα διασφαλίζουν ότι η επιδοτούμενη απασχόληση δεν θα οδηγήσει στην απομάκρυνση των παλαιότερων εργαζομένων.

Ιδιαίτερα εξετάσθηκαν θέματα υλοποίησης του σχεδίου για την ενίσχυση απασχόλησης για 45.000 νέους έως 29 ετών με «επιταγή εισόδου» στην αγορά εργασίας που περιλαμβάνει προγράμματα επιδοτούμενης κατάρτισης 100 ωρών με 5 ευρώ ανά ώρα και αμειβόμενη πεντάμηνη πρακτική άσκηση με αμοιβή 460 ευρώ ανά μήνα.

Οι τοποθετήσεις των κοινωνικών φορέων

«Καθολικό κοινωνικό πρόβλημα» χαρακτήρισε την ανεργία ο πρόεδρος της Εθνικής Συνομοσπονδίας Ελληνικού Εμπορίου (ΕΣΕΕ) Βασίλης Κορκίδης, που ανέφερε ότι η ανεργία στους ίδιους τους εμπόρους έχει φθάσει το 16%, στους αυτοαπασχολούμενους το 19%, ενώ από την αρχή της κρίσης έχουν χαθεί στον κλάδο του εμπορίου το 10% των θέσεων εργασίας.

Ο κ. Κροκίδης ζήτησε άμεσες παρεμβάσεις, όπως η επιβράβευση των συνεπών εργοδοτών από τους ασφαλιστικούς φορείς και το πάγωμα των παλαιών οφειλών με καταβολή μόνο των τρεχουσών εισφορών ώστε να ενισχυθεί η ρευστότητα των ασφαλιστικών Ταμείων.

Από την πλευρά του ο πρόεδρος του Συνδέσμου Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων (ΣΕΤΕ) Ανδρέας Ανδρεάδης, χαρακτήρισε ως θετικό το γεγονός ότι ξεκινά μια συντονισμένη προσπάθεια για την ενίσχυση της απασχόλησης και προσέθεσε, ότι ο κλάδος του τουρισμού αναμένει ανάπτυξη τις επόμενες χρονιές, που μπορεί να αποδώσει περί τις 50.000 νέες θέσεις εργασίας.

Ο κ. Ανδρέδης ανέφερε επίσης ότι στη σημερινή συνάντηση, ο Σύνδεσμος θα επιδιώξει ώστε οι νέες θέσεις να προσφερθούν σε νέους Έλληνες ανέργους, με παράλληλη μείωση της απασχόλησης αλλοδαπών στις τουριστικές επιχειρήσεις.

Ο ΣΕΤΕ προτείνει ακόμη το πρόγραμμα υποστήριξης των 45.000 ανέργων να υλοποιηθεί σε δυο περιόδους ώστε να δοθεί η δυνατότητα να αξιοποιηθεί η τουριστική σεζόν και οι εποχικά απασχολούμενοι στο κλάδο του τουρσιού, που δεν επιδοτούνται πλέον από τον ΟΑΕΔ, να μπορούν να συμμετέχουν μετά τη λήξη της τουριστικής περιόδου σε επιδοτούμενα προγράμματα κατάρτισης.

Η αντιμετώπιση ενός τόσο οξυμένου προβλήματος όπως είναι η ανεργία στη χώρα μας, δεν μπορεί να αποτελεί αρμοδιότητα ενός υπουργείου και απαιτείται συντονισμένη δράση από τα συναρμόδια υπουργεία και τους φορείς, δήλωσε ο αντιπρόεδρος της Γενικής Συνομοσπονδίας Επαγγελματιών Βιοτεχνών Εμπόρων Ελλάδας (ΓΣΕΒΕΕ), Γιώργος Καββαθάς.

Η εισήγηση του υπουργού Εργασίας

Στην εισήγησή του στη συνεδρίαση της Επιτροπής ο υπουργός Εργασίας ανέπτυξε τον κυβερνητικό σχεδιασμό που στηρίζεται σε έξι άξονες:

- Τη στήριξη των 400.000 νοικοκυριών που δεν έχουν κανένα εργαζόμενο.
- Την παροχή ευκαιριών εργασίας στους 400.000 άνεργους νέους έως 30 ετών.
- Την ενίσχυση των ικανοτήτων και των δεξιοτήτων όλων των ανέργων ώστε να ανταποκρίνονται στις απαιτήσεις ενός γρήγορα μεταβαλλόμενου παραγωγικού συστήματος.
- Τη στήριξη των μακροχρόνια ανέργων και των ανέργων με παρωχημένες ειδικότητες.
- Τη στήριξη των ανέργων που βρίσκονται κοντά στη σύνταξη.
- Τις στοχευμένες δράσεις για τη μείωση της ανεργίας των γυναικών.

Η Εθνική Επιτροπή Απασχόλησης, που συγκλήθηκε σήμερα για πρώτη φορά έπειτα από τρεισήμισι χρόνια έπειτα από πρωτοβουλία του υπουργού Εργασίας, αναμένεται να επαναλάβει τις εργασίες της εντός του Μαρτίου.