Ολοκληρώθηκε η πρώτη φάση των ερευνών για τον εντοπισμό υδρογονανθράκων

Ολοκληρώθηκε η πρώτη φάση των ερευνών για τον εντοπισμό υδρογονανθράκων

Στο λιμάνι της Πάτρας επέστρεψε σήμερα το σκάφος Nordic Explorer, της νορβηγικής εταιρείας PGS, ολοκληρώνοντας μετά από τέσσερις μήνες πλεύσης τις γεωφυσικές έρευνες για τον εντοπισμό υδρογονανθράκων στο Ιόνιο και νότια της Κρήτης, για λογαριασμό του ελληνικού Δημοσίου.

Πλέοντας σε συνολική θαλάσσια επιφάνεια, όση η έκταση της Ρουμανίας (από την οποία μόνο η επιφάνεια νότια της Κρήτης ισοδυναμεί με την έκταση του Βελγίου), τα συστήματα συλλογής της αποστολής συνέλεξαν πλήθος γεωφυσικών στοιχείων, συνολικού μήκους καταγραφών 12.431 χιλιομέτρων.

Σύμφωνα με το υπουργείο Περιβάλλοντος, τα δεδομένα που συλλέχτηκαν υπερέβησαν τελικά τον αρχικό προγραμματισμό, λόγω του ενδιαφέροντος που επέδειξαν εταιρείες υδρογονανθράκων, οι οποίες «αν και ακόμη λίγες στον αριθμό, είναι από τις ηγέτιδες στον κλάδο».

Την ικανοποίησή του για την ολοκλήρωση της πρώτης φάσης της εργασίας για την ανίχνευση υδρογονανθράκων στον ελληνικό θαλάσσιο χώρο εξέφρασε ο υπουργός Περιβάλλοντος, Ευ. Λιβιεράτος.

«Η επιτυχής ολοκλήρωση της πρώτης φάσης, της συλλογής των στοιχείων, αν και εκ πρώτης όψης όχι τόσο θεαματικής και επικοινωνιακά εντυπωσιακής, είναι εξαιρετικά μεγάλης σημασίας και σπουδαιότητας, λόγω της μεγάλης αξίας που έχουν τα πραγματικά δεδομένα των μετρήσεων, για τον πραγματικό και όχι υποθετικό προσδιορισμό των αποθεμάτων υδρογονονθράκων», σημείωσε ο υπουργός.

Εγγραφείτε στο newsletter μας

Ενημερωθείτε πρώτοι για τα τελευταία νέα, αποκλειστικά ρεπορταζ και ειδήσεις απο όλο τον κόσμο