Ανησυχία για τον ενδεχόμενο κίνδυνο έλλειψης μονάδων αίματος στη χώρα μας στο μέλλον προκάλεσε δήλωση της υφυπουργού Υγείας, Φωτεινής Σκοπούλη, σχετικά με την εισαγωγή μονάδων αίματος από την Ελβετία στην Ελλάδα.
Η δήλωση εστάλη από το υπουργείο Υγείας και αναφέρει ότι η υφυπουργός «σε συνεργασία με την Ελβετική Υπηρεσία Αιμοδοσίας, πρόσφατα συμφώνησε στη σταδιακή μείωση της ποσότητας του εισαγόμενου αίματος, έχοντας ως στόχο τη σταδιακή αύξηση του αριθμού των εθελοντών αιμοδοτών και τη μείωση του κόστους ελέγχου και διακίνησης του αίματος στην Ελλάδα».

Η κυρία Σκοπούλη εξηγεί ότι «έχει ήδη αποφασιστεί από την ηγεσία του υπουργείου Υγείας ότι ο αριθμός των μονάδων αίματος που θα εισαχθούν από την Ελβετία θα παραμείνει σε παρόμοια επίπεδα για τα επόμενα τρία χρόνια».

Άμεση ήταν η αντίδραση του ιατρικού κόσμου στη δήλωση της υφυπουργού, φορείς του οποίου εκτιμούν ότι η Ελβετική Υπηρεσία Αιμοδοσίας θα περιορίσει βάσει της συμφωνίας τη χορήγηση μονάδων αίματος στη χώρα μας, χωρίς κανείς να μπορεί να προβλέψει εάν η Ελλάδα θα καταφέρει να πετύχει αύξηση του αριθμού των εθελοντών αιμοδοτών.

Σε ανακοίνωσή του, ο Ιατρικός Σύλλογος Αθηνών (ΙΣΑ) επισημαίνει ότι «Κινδύνους για τη δημόσια υγεία εγκυμονεί η απόφαση της υφυπουργού Υγείας Φωτεινής Σκοπούλη για τη μείωση κατά το ήμισυ των ποσοτήτων αίματος που εισάγει η χώρα μας. Με την απόφαση αυτή η υφυπουργός δέσμευσε τη χώρα για τα επόμενα χρόνια, κατά τα οποία δεν γνωρίζουμε πώς θα έχουν διαμορφωθούν οι ανάγκες και εάν θα έχουμε τη δυνατότητα να τις καλύψουμε.

Μάλιστα, η απόφαση αυτή ελήφθη για να μειωθεί το κόστος και με το πρόσχημα να ενισχυθεί ο εθελοντισμός, την ώρα που οι υπηρεσίες αιμοδοσίας της χώρας αντιμετωπίζουν μεγάλες δυσλειτουργίες και η εθελοντική αιμοδοσία έχει πληγεί σημαντικά. Χαρακτηριστικό είναι ότι τον τελευταίο χρόνο συγκεντρώθηκαν 100.000 μονάδες αίματος λιγότερες από άλλες χρονιές».