Έκθεση - κόλαφο για τον ελληνικό φοροελεγκτικό μηχανισμό εκπόνησαν το ΔΝΤ και η Ευρωπαϊκή Επιτροπή και διαπιστώνουν υποστελέχωση νευραλγικών υπηρεσιών, γερασμένο προσωπικό και έλλειψη υλικοτεχνικής υποδομής.

Στην εν λόγω έκθεση, την οποία έφερε στο φως της δημοσιότητας η Ανανεωτική Κίνηση Εφοριακών στην ιστοσελίδα της και έχει παραδοθεί ήδη στο υπουργείο Οικονομικών, η τρόικα επιρρίπτει μεγάλες ευθύνες στην κυβέρνηση για την αδυναμία πάταξης της φοροδιαφυγής.

Στην έκθεση αναλύονται όλα τα προβλήματα του φοροελεγκτικού και φοροεισπρακτικού μηχανισμού, γίνεται αναφορά στην έλλειψη αυτονομίας της γενικής γραμματείας Δημόσιων Εσόδων και στον κίνδυνο να συνεχίζουν να υφίστανται πολιτικές παρεμβάσεις και διαφθορά.

Επισημαίνεται ακόμη ότι η πρόσφατη προσπάθεια επαναξιολόγησης των ελεγκτών δεν υλοποιήθηκε ποτέ λόγω της αντίθεσης των συνδικάτων, ενώ σύμφωνα με την έκθεση, χάθηκε και ο στόχος για είσπραξη ληξιπρόθεσμων οφειλών το 2012, καθώς αντί για 2 δισ. ευρώ εισπράχθηκαν λίγο πάνω από 1 δισ. ευρώ.

Ενδεικτικό το παράδειγμα της Επιχειρησιακής Μονάδα Είσπραξης (ΕΜΕΙΣ) όπου απασχολούνται μόλις 37 άτομα αντί για 50 που προβλέπονται, δεν υπάρχουν βασικά συστήματα μηχανογραφικής υποστήριξης και η συνολική εισπραξιμότητα της μονάδας ανήλθε σε μόλις 0,5% του 2012.

Η ΕΜΕΙΣ ολοκλήρωσε το 2012, συνολικά 765 υποθέσεις μεγάλων οφειλετών στις οποίες αντιστοιχεί συνολικό ληξιπρόθεσμο χρέος 16,4 δισ. ευρώ από τις οποίες όμως εισπράχθηκαν τελικά μόνο 80,53 εκατ. ευρώ (0,5%). Άλλα 10,3 εκατ. ευρώ εισπράχθηκαν από παράλληλες ενέργειες διασταύρωσης στοιχείων στις οποίες προέβη η ΕΜΕΙΣ για υποθέσεις που δεν περιλαμβάνονται στις επιλεγείσες υποθέσεις των 1.500 μεγάλων οφειλετών.

Στην έκθεση επισημαίνεται ότι το προσωπικό της γενικής γραμματείας Δημόσιων Εσόδων, φθάνει μόλις τα 8 άτομα συμπεριλαμβανομένης και της προϊσταμένης!

Αναφέρεται ακόμη το παράδειγμα της ΔΟΥ μεγάλων φορολογουμένων, όπου οι νεοεισερχόμενοι ελεγκτές δεν έχουν ούτε ηλεκτρονικούς υπολογιστές ούτε χώρο εργασίας.

Στο πλαίσιο αυτό, ΔΝΤ και Κομισιόν προτείνουν να σταματήσει οποιαδήποτε συζήτηση για νέα ρύθμιση οφειλών και να μην υπάρξουν νέες φορολογικές αμνηστίες, ενώ τέλος ζητούν να υπαχθούν στη γενική γραμματεία Εσόδων τόσο το ΣΔΟΕ όσο και η γγ. Πληροφοριακών Συστημάτων.

Παράλληλα η ΔΝΤ και Κομισιόν ζητούν να επιταχυνθεί η εξωτερική πρόσληψη των επιπλέον 200 νέων ελεγκτών ώστε να διασφαλιστεί η εκπλήρωση της δεσμευτικής υποχρέωσης που έχει αναληφθεί για το τέλος Μαρτίου.  

Τέλος η τροίκα ζητά να τιμωρείται το δημόσιο όταν καθυστερεί τις επιστροφές ΦΠΑ.