Στη σύλληψη δύο γυναικών 54 και 65 ετών, οι οποίες λάμβαναν παράνομα από το Ι.Κ.Α., τις συντάξεις των θανόντων γονέων τους προέβη η Υπηρεσία Οικονομικής Αστυνομίας και Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος.

Στην πρώτη περίπτωση, η 54χρονη, από το Φεβρουάριο του 2010, συνέχιζε να παίρνει τη σύνταξη του θανόντα πατέρα της, συνολικού ποσού 30.000 ευρώ περίπου.

Στη δεύτερη περίπτωση, η 65χρονη από το Μάρτιο του 2012 μέχρι σήμερα, έπαιρνε τη σύνταξη της θανούσας μητέρας, συνολικού ποσού που υπερβαίνει τις 10.000 ευρώ.

Πιο αναλυτικά, όπως προέκυψε στην πρώτη περίπτωση, η 54χρονη από την 22.02.2010 (ημερομηνία θανάτου του πατέρα της) συνέχιζε να παίρνει τη σύνταξή του από το Ι.Κ.Α., η οποία ανέρχεται συνολικά στο χρηματικό ποσό των 30.000 ευρώ περίπου.

Η δικογραφία που σχηματίστηκε σε αυτή την περίπτωση, είναι κακουργηματικού χαρακτήρα και αφορά στα αδικήματα της πλαστογραφίας και της απάτης κατ’ εξακολούθηση σε βάρος του Ιδρύματος. Ειδικότερα, όπως προέκυψε από την αστυνομική έρευνα, την 07.09.2011 και την 16.07.2012, η 54χρονη κάνοντας χρήση πλαστών εξουσιοδοτήσεων, απέγραψε τον αποθανόντα πατέρα της, ως συνταξιούχο, στο Ι.Κ.Α.. Για την απογράφη χρησιμοποίησε πλαστές σφραγίδες θεώρησης του γνησίου της υπογραφής, σφραγίδες αστυνομικών Υπηρεσιών κ.ά.. Με αυτό τον τρόπο, είχε καταρτίσει από την αρχή πλαστές εξουσιοδοτήσεις, τις οποίες φέρεται να είχε υπογράψει ο θανών πατέρας της.

Στη δεύτερη περίπτωση, η 65χρονη από την 30.03.2012 (ημερομηνία θανάτου της μητέρας της) έως σήμερα, εισέπραττε τη σύνταξή της από το Ι.Κ.Α., η οποία υπερβαίνει συνολικά το χρηματικό ποσό των 10.000 ευρώ. Η δικογραφία, που σχηματίστηκε σε βάρος της, είναι πλημμεληματικού χαρακτήρα και αφορά ομοίως τα αδικήματα της πλαστογραφίας και της απάτης κατ’ εξακολούθηση. Ειδικότερα, στο πλαίσιο διερεύνησης της συγκεκριμένης υπόθεσης, προέκυψε ότι η 65χρονη την 12.09.2012, απέγραψε την αποθανούσα μητέρα της, ως συνταξιούχο του Ι.Κ.Α., χρησιμοποιώντας πλαστή εξουσιοδότηση και φωτοαντίγραφο ταυτότητας της μητέρας της, με πλαστή θεώρηση γνησίου υπογραφής.

Για την πλαστή θεώρηση της εξουσιοδότησης και τη θεώρηση του φωτοαντιγράφου επεξεργάστηκε γνήσια έγγραφα, τα οποία στη συνέχεια φωτοτύπησε έγχρωμα, ώστε να προσομοιάζουν με τα γνήσια. Κατά το χρόνο της σύλληψης των δυο γυναικών, κατασχέθηκαν στην κατοχή τους δυο τραπεζικές κάρτες ανάληψης, που είχαν εκδοθεί με τα στοιχεία των θανόντων γονέων τους. Οι συλληφθείσες, με τις δικογραφίες που σχηματίσθηκαν σε βάρος τους οδηγούνται σήμερα στην Εισαγγελία Πρωτοδικών Αθηνών.