Την ποινή της ισόβιας κάθειρξης επέβαλε ομόφωνα το Τριμελές Εφετείο κακουργημάτων στον 26χρονο Ηρακλειώτη για τη δολοφονία του Γιάννη Ρουσάκη, ενώ για τις υπόλοιπες πλημμεληματικες πράξεις της διατάραξης κοινής ειρήνης, της συμπλοκής, της παράνομης οπλοφορίας και οπλοχρησίας και απρόκλητης φθοράς ιδιοκτησίας 5 έτη, 6 μήνες και χρηματική ποινή 1.000 ευρώ.
Σε 8 άτομα, μεταξύ των οποίων και ο 24χρονος που αθωώθηκε για την άμεση συνέργεια στην ανθρωποκτονία, επιβλήθηκε ποινή φυλάκισης 4 ετών και 6 μηνών για τις πράξεις της διατάραξης κοινής ειρήνης, φθοράς ξένης ιδιοκτησίας και της συμπλοκής, σε έναν 24χρονο επιβλήθηκε ποινή φυλάκισης 4 ετών και 9 μηνών και 600 ευρώ χρηματική ποινή για διατάραξη κοινής ειρήνης, φθορά ξένης ιδιοκτησίας, συμπκολής και επιπλέον για κατοχή παράνομης εκτόξευσης βλαπτικού χημικού αερίου.

Στους 3 φίλους του Γιάννη Ρουσάκη για τις ίδιες πράξεις τους αναγνωρίστηκε το ελαφρυντικό της καλής συμπεριφοράς μετά την ρπάξη επιβλήθηκε ποινή 3 ετών και 5 μηνών.

Το δικαστήριο αποφάσισε τη μετατροπή των ποινών για τις πλημμελιματικές πράξεις σε 5 ευρώ την ημέρα, και απεφάνθη ότι η έφεση θα έχει αναστέλουσσα δύναμη


Συγκινημένος και υποβασταζόμενος, άκουσε την απόφαση του δικαστηρίου ο πατέρας του Γιάννη Ρουσάκη, ο οποίος είπε στους δημοσιογράφους, ότι ο γιος του δεν θα γυρίσει πίσω αλλά η απόφαση της δικαιοσύνης ήταν εκείνη που έπρεπε.

Νωρίτερα ο 26χρονος ξέσπασε σε κλάματα ακούγοντας την απόφαση. Ο 26χρονος κρίθηκε ένοχος χωρίς να του αναγνωριστεί ο «βρασμός ψυχής» ούτε όμως το ότι βρισκόταν σε άμυνα. Στα κλάματα του 26χρονου αντέδρασε η οικογένεια του θύματος, απαντώντας "να σε σφάξω κι εγώ και μετά να κλαίω"... Οι παρεμβάσεις εκ μέρους της οικογένειας ήταν συχνές και κατά τη διάρκεια των αγορεύσεων, ενώ η μητέρα, τραγική φιγούρα, βρίσκεται στη δικαστική αίθουσα κρατώντας μια φωτογραφία του αδικοχαμένου γιου της...

Σε ότι αφορά τον 24χρονο κρίθηκε αθώος για την κατηγορία της άμεσης συνέργειας στην ανθρωποκτονία, αλλά ένοχος για τις πλημμεληματικές πράξεις της διατάραξης κοινής ειρήνης χωρίς καλυμμένα χαρακτηριστικά, της συμπλοκής και της απρόκλητης φθοράς ξένης ιδιοκτησίας. Αθώοι κρίθηκαν 8 άτομα, ενώ οι υπόλοιποι 11 κρίθηκαν ένοχοι για διατάρξη κοινής ειρήνης απο άτομα που δεν έχουν καλυμμένα τα χαρακτηριστικά τους και για συμπλοκή.

Από την πλευρά τους οι συνήγοροι ζήτησαν να αναγνωριστούν στους κατηγορούμενους ελαφρυντικά (διαφορετικά σε κάθε περίπτωση) των μη ταπεινών αιτίων, της ειλικρινούς μεταμέλειας και του προτέρου εντίμου βίου. Διαφορετική άποψη είχε, όμως, η Εισαγγελέας έδρας, Μαρία Τιντικάκη, που πρότεινε στο δικαστήριο να μην αναγνωριστεί κανένα ελαφρυντικό στον 26χρονο, ενώ χαρακτήρισε, μάλιστα,  καθαρά συμπτωματικό το γεγονός ότι έχει λευκό ποινικό μητρώο και πρότεινε να μην αναγνωριστεί ελαφρυντικό ούτε στους υπόλοιπους.

«Ήταν δράση εν είδει συμμορίας είπε η εισαγγελέας, εκτιμώντας ότι αν και η συμπλοκή εκτυλισσόταν σε περιορισμένο χώρο (πεζογέφυρα), αυτό δε σημαίνει ότι δεν αποτέλεσαν κίνδυνο για τον υπόλοιπο κόσμο, καθώς οποιοσδήποτε θα μπορούσε να είχε βρεθεί στο σημείο, ανυποψίαστος, κάνοντας μια βόλτα στην παραλιακή.  Σε ό,τι αφορά τους αστυνομικούς, η Εισαγγελέας δικαιολόγησε τη μη παρέμβασή τους, καθώς όπως είπε, φοβήθηκαν. Αν παρενέβαιναν, όπως είπε, ενδεχομένως σήμερα να ήταν αυτοί τα θύματα ή οι κατηγορούμενοι».

Πηγή: cretalive.gr