Μετά τους «ράμπο» του ΣΔΟΕ έρχονται και οι «κυνηγοί κεφαλών» του υπουργείου Οικονομικών για όσους χρωστούν στο Δημόσιο.
Αυτό προβλέπει μεταξύ άλλων η έκθεση - κόλαφος για το φορολογικό σύστημα που συνέταξαν οι εμπειρογνώμονες της τρόικας. Στην έκθεση ο φοροεισπρακτικός μηχανισμός της χώρας , παρουσιάζεται ως ένας υπό κατάρρευση μηχανισμός που στελεχώνεται από γερασμένους υπαλλήλους οι οποίοι δεν καταφέρνουν να πετύχουν τους ελεγκτικούς στόχους και τις ταχύτητες είσπραξης των φορολογικών εσόδων που επιβάλλει το νέο μνημόνιο.

Η εικόνα αυτή που παρουσιάζει η τρόικα, έχει προβληματίσει έντονα τον πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά ο οποίος πραγματοποιεί αυτή την ώρα σύσκεψη στο γραφείο του με τον ειδικό γραμματέα του ΣΔΟΕ Στέλιο Στασινόπουλο και το οικονομικό επιτελείο. Ο πρωθυπουργός έντονα προβληματισμένος από τις τελευταίες εξελίξεις στα θέματα διαφθοράς και την αδυναμία πάραταξης της φοροδιαφυγής συγκάλεσε σύσκεψη προκειμένου να τεθούν επί τάπητος τα προβλήματα αυτά, κάτι άλλωστε που πιέζει έντονα και η τρόικα.

Από την πλευρά τους οι ευρωπαίοι δανειστές, στην έκθεσή τους προτείνουν σειρά μέτρων που προβλέπουν την άσκηση ποινικής δίωξης ακόμη και για καθυστερημένη αποπληρωμή χρεών, η κατάργηση του ελέγχου στις φορολογικές δηλώσεις σε βάθος δεκαετίας αλλά και ποινή κατά του δημοσίου για την καθυστερημένη επιστροφή ΦΠΑ. Το καλύτερο όμως είναι η πρόσληψη 200 νέων ιδιωτών ελεγκτών και μάλιστα με καλύτερο μισθό!

Συγκεκριμένα, η τρόικα ζητεί να αυξηθούν οι ελεγκτές και να προσληφθούν 200 ιδιώτες, καθώς οι υφιστάμενοι χαρακτηρίζονται ως «γερασμένοι» αφού περισσότεροι από τους μισούς είναι άνω των 50 ετών και 26% άνω των 55 που ετοιμάζονται να συνταξιοδοτηθούν! Μάλιστα η τρόικα, διαπιστώνει ότι οι αμοιβές των νεοεισερχομένων ελεγκτών είναι κάτω από 700 ευρώ και μόνο 20% πάνω από τον κατώτατο μισθό στην Ελλάδα!

Στις άλλες φορολογικές διοικήσεις των χωρών του ΟΟΣΑ ο κατώτατος μισθός ενός ελεγκτή ανέρχεται περίπου σε 134% του κατά κεφαλήν ΑΕΠ, ενώ στην Ελλάδα αντιστοιχεί σε λιγότερο από 50% του κατά κεφαλήν ΑΕΠ. Ας θυμίσουμε βέβαια στην τρόικα ότι αυτή είναι που επέβαλλε μειώσεις στους μισθούς των Ελλήνων.

ΑΓΓ.ΚΙΛ. 

Σχετικό θέμα: «Σφαλιάρα» από ΔΝΤ και Κομισιόν στο υπουργείο Οικονομικών