«Ο Παπαγεωργόπουλος είναι μόνον η αρχή» ψιθυρίζουν πολίτες και βουλευτές στη Βόρεια Ελλάδα καθώς μάλλον κάτι έχει αλλάξει στη δημόσια σφαίρα της χώρας. Την ίδια ώρα, μια πολύ δύσκολη νύχτα ήταν αυτή η πρώτη που πέρασε στις φυλακές Διαβατών, ο τέως δήμαρχος Θεσσαλονίκης και καταδικασθείς σε ισόβια Βασίλης Παπαγεωργόπουλος. Τα δύο αυτά δεδομένα εγκαινιάζουν μια νέα εποχή στις σχέσεις κράτους, κοινωνίας και Δικαιοσύνης.
Σύμφωνα με το seleo.gr, μαζί με άλλα εννέα άτομα και με μοναδικό γνωστό του τον Μιχάλη Λεμούσια που επίσης καταδικάσθηκε σε ισόβια για την υπεξαίρεση στον Δήμο Θεσσαλονίκης, ο Βασίλης Παπαγεωργόπουλος δεν έκλεισε μάτι. Σύμφωνα με πληροφορίες, οι οκτώ αλλοδαποί κρατούμενοι κάπνιζαν συνεχώς με το κελί να έχει μετατραπεί σε θάλαμο αερίων, γεγονός που ενόχλησε σφόδρα τον τέως δήμαρχο ο οποίος είναι παλιός αθλητής και αντικαπνιστής.

Με το πρώτο φως της ημέρας, ο... ατσαλάκωτος όπως τον φωνάζουν οι Θεσσαλονικείς, ζήτησε να βγει στο προαύλιο και μάλιστα ζήτησε να δει και τον αρχιφύλακα του σωφρονιστικού καταστήματος Διαβατών. Τον συνάντησε και του ζήτησε να μεταφερθεί σε κελί μη καπνιστών αφού δεν μπορούσε να αντέξει την κατάσταση.

Τι σήμαινε η ισόβια κάθειρξη

Η ανακοίνωση της καταδίκης σε ισόβια κάθειρξη του πρώην Δημάρχου Θεσσαλονίκης Βασίλη Παπαγεωργόπουλου, προκάλεσε ποικίλες αντιδράσεις εντός και εκτός Ελλάδας. Αν αναλογιστούμε ότι πρόκειται ίσως για το μεγαλύτερο σκάνδαλο υπεξαίρεσης με εμπλεκόμενο τοπικό άρχοντα στην χώρα, η πολιτική «αναστάτωση» που δημιουργήθηκε, αλλά και η αυστηρότητα της ποινής δικαιολογούνται στο μέτρο της λογικής και του αισθήματος δικαίου. Η είδηση μάλιστα δεν πέρασε απαρατήρητη ούτε από τα διεθνή μέσα ενημέρωσης, τα οποία επισημαίνουν ότι πρόκειται για τη μεγαλύτερη ποινή που έχει αποδοθεί σε τέτοια περίπτωση.

Οι πολίτες εν καιρώ κρίσης, Μνημονίου, περικοπών και δεκάδων δυσβάσταχτων φόρων αναζητούν διακαώς ένα αντίβαρο στα δεινά που έχουν υποστεί από τις πρόσφατες πολιτικές αισθανόμενοι σαφώς αδικημένοι και εξαπατημένοι από τις κυβερνήσεις.

Η επιβολή ισόβιας φυλάκισης στον κ. Παπαγεωργόπουλο, άλλοτε κραταιό δήμαρχο της Θεσσαλονίκης που απολάμβανε εκτός από τον σεβασμό των ψηφοφόρων του και... χιλιάδες ευρώ από τα έσοδα του δήμου, σύμφωνα με το κατηγορητήριο, θεωρήθηκε από πολλούς υπερβολική. Ωστόσο, ας μην ξεχνάμε ότι δικαστές και εισαγγελείς έχουν αντιληφθεί οτι αποτελεί λαϊκή επιταγή να «τιμωρηθούν οι παραβάτες της πολιτικής» και η σκληρή απόφαση του δικαστή για τον κ. Παπαγεωργόπουλο όχι μόνο εγκαινιάζει μια νέα εποχή αλλά επισφραγίζει και τον παραδειγματικό χαρακτήρα τέτοιου είδους ποινών. 

Είναι προφανές ότι τα σκληρά μέτρα της τρόικας, οι εξαγγελίες για φυλάκιση όσων φορολογούμενων χρωστούν πάνω από 5.000 ευρώ και η διαφθορά στα ενδότερα της πολιτικής ζωής δεν μπορούν να «συμπορεύσουν» καθώς το κυβερνητικό έργο δεν θα μπορέσει να έλθει εις πέρας. Επομένως, στο πλαίσιο μιας γενικότερης προσπάθειας εξυγίανσης του κράτους και «κάθαρσης» από τα μεγάλα τουλάχιστον σκάνδαλα ο δικαστής δεν ήταν «υπερβολικός», όπως τον χαρακτήρισαν, στην περίπτωση του Βασίλη Παπαγεωργόπουλου.

Το ζήτημα είναι να μην μείνει το έργο της Δικαιοσύνης στην περίπτωση μόνον της υπεξαίρεσης στο Δήμο Θεσσαλονίκης αλλά να... προχωρήσει και σε άλλες υποθέσεις που τυχόν εμπλέκονται πολιτικοί. Διότι εξιλαστήρια θύματα θα υπάρχουν πάντοτε, όπως και δημόσιοι λειτουργοί που θα ορέγονται για εύκολο πλουτισμό.

Όπως και να έχει, η νέα εποχή με την προοπτική της... κάθαρσης εγκαινιάστηκε με την φυλάκιση Παπαγεωργόπουλου (τα πρώτα λιθαράκια μπήκαν με την περίπτωση Τσοχατζόπουλου) και ο πολιτικός κόσμος σύσσωμος χαιρέτησε την απόφαση του δικαστηρίου, ωστόσο για μία ακόμη φορά αποτέλεσε και πεδίο αντιπαράθεσης.

Η «μάχη» ΝΔ- ΣΥΡΙΖΑ

Ο ΣΥΡΙΖΑ, χαρακτήρισε την υπόθεση πρωτοφανή όσον αφορά στην πολιτική κάλυψη που είχε από την πρώτη στιγμή ο πρώην δήμαρχος Θεσσαλονίκης από τον πρωθυπουργό κ. Σαμαρά. Σύμφωνα με τον ΣΥΡΙΖΑ, «δεν υπάρχει προηγούμενο πρωθυπουργού τόσο ανενδοίαστα να στηρίζει υπόδικο κομματικό του στέλεχος, με προφανή σκοπό τον επηρεασμό της δικαιοσύνης και της κοινής γνώμης» και ρωτά τον πρωθυπουργό αν αισθάνεται την ανάγκη να πει τίποτα έστω και τώρα.

Για την αναστολή της κομματικής ιδιότητας του Β. Παπαγεωργόπουλου, ο ΣΥΡΙΖΑ ανέφερε ότι «η σχετική απόφαση από πλευράς ΝΔ μετά την καταδίκη του πρώην δημάρχου και μέχρι να τελεσιδικήσει η υπόθεση και όχι για διαγραφή του, προκαλεί ποικίλα ερωτήματα σχετικά με την έκταση της υπόθεσης, τα εμπλεκόμενα πρόσωπα και τον προορισμό των χρημάτων που υπεξαιρέθηκαν από τα ταμεία του δήμου».

Η Νέα Δημοκρατία εξέδωσε από τη μεριά της ανακοίνωση, η οποία απάντησε και στη σχετική ανακοίνωση του ΣΥΡΙΖΑ για την απόφαση του δικαστηρίου. Η πλήρης ανακοίνωση είχε ως εξής: «Η Νέα Δημοκρατία και ο Πρόεδρός της σέβονται όλες τις αποφάσεις της Δικαιοσύνης. Και είναι αυτονόητο, ότι μετά την σημερινή καταδίκη του κ. Παπαγεωργόπουλου, αναστέλλεται σύμφωνα με το καταστατικό και κατά πάγια τακτική, η κομματική του ιδιότητα μέχρι την τελεσιδικία της σχετικής απόφασης. Ωστόσο, υποδείξεις σε θέματα πολυετών καθείρξεων ή ισοβίων δεν δέχεται η Νέα Δημοκρατία από τον ΣΥΡΙΖΑ».

«Πανικός» στην Τοπική Αυτοδιοίκηση και στο Δημόσιο

Πέραν όμως των πολιτικών αντιπαραθέσεων γύρω από τη φυλάκιση Παπαγεωργόπουλου σημαντική πτυχή του ζητήματος είναι το τι μέλλει γενέσθαι με τα χρήματα που υπεξαιρέθηκαν και πότε και με ποιό τρόπο θα επιστρέψουν στα δημόσια ταμεία, καθώς μόνον έτσι θα αποδειχθεί ότι τα ισόβια δεσμά δεν επιβλήθηκαν παραδειγματικά παρά υπάρχει συντονισμένη πρόθεση να συγκεντρωθούν τα «χαμένα και κλεμμένα» χρήματα του λαού.

Μετά την χθεσινή καταδίκη, πάντως, που αφορά στα 18 από 51 εκατομμύρια της... μαύρης τρύπας που βρέθηκε στα ταμεία του Δήμου Θεσσαλονίκης, «πανικός» δημιουργήθηκε στους τοπικούς αυτοδιοικητικούς άρχοντες καθώς σε αρκετούς Δήμους και Περιφέρειες βρίσκονται σε εξέλιξη διαχειριστικοί έλεγχοι.

Δεν είναι λίγοι εκείνοι που φοβούνται ότι τις επόμενες εβδομάδες στη δημοσιότητα θα βγουν μεγάλα σκάνδαλα στο χώρο της τοπικής αυτοδιοίκησης, καθώς εδώ και πολλά έτη κοινό μυστικό αποτελεί η συζήτηση για τη διαφθορά στην Αυτοδιοίκηση, αλλά ουδείς έφτασε το «μαχαίρι στο κόκκαλο».

Αναστασία Γαλάνη