«Ο Βλαστός θα επιχειρήσει να ξαναφύγει. Τόσα λεφτά από την απαγωγή του Περικλή Παναγόπουλου δεν μπορούν να περιμένουν». Αυτή είναι η πρόβλεψη υπαλλήλου των φυλακών, ο οποίος περιγράφει το βαρυποινίτη ως ένα πρόσωπο που δεν έχει δημιουργήσει ποτέ πρόβλημα στις φυλακές όπου κρατείται. «Είναι ο πιο ήσυχος κρατούμενος. Το πρόβλημα θα το προκαλέσει μία φορά, όπως τώρα με την απόπειρα απόδρασής του».

Επιπλέον, ο Βλαστός αισθάνεται σφόδρα αδικημένος για το πώς τον μεταχειρίστηκε η δικαιοσύνη, αφού έχει καταδικαστεί σε δύο φορές ισόβια και 66 χρόνια ως ηθικός αυτουργός της δολοφονίας του επιχειρηματία Γούσιου και της απαγωγής του εφοπλιστή Περικλή Παναγόπουλου. Μία ποινή την οποία έκρινε ως «πολύ βαριά», αφού τα δις ισόβια μπήκαν γιατί το εφετείο έκρινε ότι ήταν εκείνος που είχε βάλει δύο «πιστολέρο» να σκοτώσουν τον επιχειρηματία.

Η απόπειρα απόδρασής του, ωστόσο, για την οποία υπήρχαν πληροφορίες από το καλοκαίρι, ανέδειξε και ένα ακόμη ζήτημα, που αφορά στις αδυναμίες των φυλακών αλλά και της πολιτείας. Μπορεί η επιχείρηση των εξωτερικών φρουρών και της αστυνομίας να στέφθηκε με επιτυχία, αφού ούτε θύματα υπήρξαν ούτε απόδραση έγινε, ωστόσο δεν είναι λίγοι εκείνοι που μιλούν για... θεία τύχη, γιατί, όπως λένε, απλά ο Βλαστός και οι συνεργοί του δεν ήθελαν να σκοτώσουν! «Εάν το είχαν αποφασίσει, θα το έκαναν», λένε πηγές των φυλακών και φαίνονται βέβαιες γι’ αυτό που υποστηρίζουν. «Εάν σκότωναν και η επιχείρηση δεν πήγαινε καλά, ο Βλαστός θα καταδικαζόταν ξανά σε ισόβια και τότε δεν θα έβγαινε ποτέ από τις φυλακές. Και κάτι τέτοιο ο Βλαστός το γνωρίζει, γι’ αυτό και είχε ζητήσει ό,τι γίνει να γίνει αναίμακτα». Οι ίδιες πηγές λένε ακόμη με νόημα ότι εάν ήθελαν οι συνεργοί του Βλαστού νεκρούς, θα πυροβολούσαν με τα καλάσνικοφ όχι στις μάντρες από τις σκοπιές αλλά απευθείας στις σκοπιές, οι οποίες ούτε αλεξίσφαιρα τζάμια έχουν ούτε βαριές πόρτες. Και τονίζουν ότι όλα πήγαν κατ’ ευχήν για έναν ακόμη λόγο: Γιατί έφτασαν γρήγορα στο σημείο αστυνομικοί, οι οποίοι άδειασαν τα όπλα τους στη συμπλοκή, αφού μόνο τα όπλα των εξωτερικών φρουρών δεν έφταναν για να τους καλύψουν και να τους προστατέψουν. «Πυροβολούσαν οι άνδρες από 3 σκοπιές, με όπλα που το καθένα έχει 25 σφαίρες. Συνολικά από τους εξωτερικούς φρουρούς έπεσαν δηλαδή 75 σφαίρες. Μέχρι να φτάσουμε τις 500 που μαζεύτηκαν από το σημείο, καταλαβαίνουμε τι θα είχε συμβεί εάν δεν υπήρχε η κάλυψη από την αστυνομία».

«Γιατί δεν μας εφοδίασαν με καπνογόνα ή με δακρυγόνα, αφού ήξεραν;»

Το υπουργείο Δικαιοσύνης δεν έχει λόγους να μην πανηγυρίζει για την αποτροπή της απόδρασης, ωστόσο υπάρχει έντονος προβληματισμός για την εκ νέου προσπάθεια διαφυγής από αέρος. Οι πληροφορίες που υπήρχαν από το καλοκαίρι όχι μόνο για τις φυλακές των Τρικάλων αλλά και για άλλες φυλακές, έσωσαν την παρτίδα, αφού τότε πύκνωσαν τα συρματόσχοινα πάνω από τον προαύλιο χώρο της πτέρυγας, με αποτέλεσμα να μην έχει χώρο το ελικόπτερο για ελιγμούς, ενώ «μάγκωσε» και η ανεμόσκαλα που πέταξαν στον κρατούμενο.

Ωστόσο το δυναμικό των φυλακών μιλάει για «πόλεμο» με τους κρατούμενους και αδυναμία της πολιτείας να τους προστατέψει, αφού οι υπόδικοι ή οι κατάδικοι βλέπουν στο πρόσωπο του εχθρού-κράτους τους σωφρονιστικούς υπαλλήλους ή τους εξωτερικούς φρουρούς, με αποτέλεσμα, όπως λένε, να κινδυνεύει η ζωή τους. «Αφού υπήρχαν οι πληροφορίες για πιθανή απόδραση από αέρα, γιατί δεν μας εφοδίασαν με καπνογόνα ή με δακρυγόνα ώστε να ενημερώσουμε έγκαιρα ή πετώντας ένα δακρυγόνο στην αυλή την ώρα του προαυλισμού να αναγκάσουμε τους κρατούμενους να οδηγηθούν στα κελιά τους; Γιατί θα έπρεπε να γίνει αυτός ο πόλεμος, με κίνδυνο να χαθεί μία ανθρώπινη ζωή; Γιατί εάν σκοτωνόταν ο Βλαστός ή κάποιος από τους συγκρατουμένους του, με βεβαιότητα κάποιος από τους φρουρούς θα πήγαινε κατηγορούμενος», λένε οι υπάλληλοι, οι οποίοι εδώ και χρόνια ζητούν να ληφθούν όλα τα μέτρα για την αποτροπή οποιασδήποτε απόδρασης από αέρα, αφού, όπως όλα δείχνουν, αυτός είναι πλέον ο πιο διαδεδομένος τρόπος διαφυγής.

Ο… γάμος με τους Πυρήνες

Από την άλλη, κάποιοι κάνουν το σταυρό τους που η επιχείρηση απέτυχε και μάλιστα σχεδόν αναίμακτα, γιατί, όπως λένε οι παροικούντες την Ιερουσαλήμ, «εάν σκοτωνόταν ο Βλαστός, τα αστυνομικά τμήματα θα έπαιρναν κάθε βράδυ φωτιά. Και αυτό γιατί ο… αρραβώνας του Βλαστού με τους Πυρήνες έγινε… γάμος και ο γάμος έφερε παιδιά και μάλιστα πολλά». Με αυτή τη φράση και οι σωφρονιστικοί υπάλληλοι επιβεβαιώνουν τη σχέση των αμιγώς ποινικών κρατουμένων με την τρομοκρατία, σενάριο που επιβεβαιώνεται κάθε μέρα ολοένα και περισσότερο. Άλλωστε, ήταν ο ίδιος ο Παναγιώτης Βλαστός που το Δεκέμβριο του 2011 κράτησε όμηρο υπό την απειλή μαχαιριού σωφρονιστικό υπάλληλο, προσπαθώντας να αποδράσει μαζί με τους Χρ. Τσάκαλο και Παναγιώτη Αργυρού, κατηγορουμένους για συμμετοχή στην τρομοκρατική οργάνωση Συνωμοσία Πυρήνων της Φωτιάς...

Πηγή: Εφημερίδα «Στο Καρφί»