Ένα ποσοστό που φτάνει το 15% των γυναικών εμφανίζει τριχόπτωση σε κάποια στιγμή της ζωής τους, με το ποσοστό του 40% να εκδηλώνεται μετά την ηλικία των 40 ετών.

Για να μπορέσετε να αντιμετωπίσετε το φαινόμενο αυτό που σίγουρα πλήττει την αυτοπεποίθηση κάθε γυναίκας πρέπει να διαπιστώσετε το που οφείλεται το πρόβλημα.

 Η φυσιολογική σύσταση της τρίχας προϋποθέτει την επάρκεια πρωτεϊνών, βασικών λιπαρών οξέων, βιταμινών και ιχνοστοιχείων.

Οι αλλαγές στις συνθήκες διαβίωσης, σε συνδυασμό με το αυξημένο εργασιακό και οικογενειακό άγχος, είναι σύμφωνα με μελέτες βασικοί παράγοντες που ευθύνονται για τη σημαντική αύξηση του ρυθμού της τριχόπτωσης, στον γυναικείο πληθυσμό.
Σημαντικό ρόλο στην τριχόπτωση έχει η έλλειψη σιδήρου, ψευδαργύρου και του πολυακόρεστου λιπαρού λινολεικού οξέος που δεν πρέπει να παραβλέπεται στην Ελλάδα λόγω της κακής ποιότητας τροφής που καταναλώνει συχνά η ελληνίδα.
Επίσης οι γυναίκες που υποφέρουν από τριχόπτωση είναι στο μεγαλύτερο ποσοστό τους καπνίστριες.

Ακόμα, βλέπουν πολύ πιο σύντομα και πιο συχνά λευκές τρίχες.
Στους παράγοντες αυτούς πρέπει να συνυπολογιστεί και η αύξηση της επίπτωσης ορισμένων οργανικών νοσημάτων που συνοδεύονται από τριχόπτωση στα μέλη του γυναικείου πληθυσμού.

Οι συνεχείς παρεμβάσεις καλλωπισμού παίζουν και αυτές  ιδιαίτερο ρόλο, αφού οι συχνές περμανάντ, οι κοσμητικές χημικές διεργασίες, η θερμότητα, τα εγκαύματα, είναι παράγοντες που προκαλούν τριχόπτωση.

Επίσης, άλλος λόγος που επιτείνει το πρόβλημα είναι η συνήθεια ορισμένων γυναικών να έχουν μόνιμα σφιχτές αλογοουρές, να εκτίθενται στον ήλιο χωρίς καπέλο και να μαγειρεύουν όρθιες πάνω από τις πυρακτωμένες εστίες ή να χρησιμοποιούν κακής ποιότητας προϊόντα για μαλλιά.

Η λύση δεν είναι μαγική και έχει να κάνει με τις επιλογές και την αυτοπειθαρχία μας.
Θα πρέπει να περιορίστε το άγχος, να βάλτε στη διατροφή σας τροφές πλούσια σε σίδηρο και βιταμίνη Α, όπως καρότα, πράσινα λαχανικά και βερίκοκα, βήμα τρίτο, θα πρέπει να κόψτε το τσιγάρο και φυσικά να μην εξαντλείτε τη φαντασία και τη δημιουργικότητα στα μαλλιά σας.