Ένα καλοστημένο δίκτυο που περιλαμβάνει νιγηριανούς οργανωτές, έλληνα δικηγόρο, υποψήφιες νύφες αλλά και καταστήματα στο κέντρο που λειτουργούν ως «γραφεία» του κυκλώματος περιγράφει η εφημερίδα Sun σε ανταπόκρισή της από την Αθήνα με θέμα τους εικονικούς γάμους.
Το τελικό κόστος για κάθε λαθρομετανάστη στη Βρετανία που θα βρει Ελληνίδα νύφη φτάνει τις 8.000 λίρες ή 9.250 ευρώ περίπου, ενώ αντίστοιχες «υπηρεσίες» παρέχονται και για πρόθυμες συζύγους από την Πορτογαλία και την Βουλγαρία. Το σημαντικότερο εφόδιο είναι τα αγγλικά, προκειμένου να γίνει σωστά η συνεννόηση στη Βρετανία.

Οι «γαμπροί» από την πλευρά τους μπορούν να έρθουν στην χώρα μας και να παντρευτούν εδώ την καλή τους, ή η ίδια να ταξιδέψει στη Βρετανία για να γίνει εκεί η τελετή, και στη συνέχεια να επιστρέψει στην Ελλάδα.

Με τον τρόπο αυτό, οι λαθρομετανάστες στην Βρετανία μπορούν να παραμείνουν στην ΕΕ, ενώ στην 5ετία παραμονής στη χώρα κερδίζουν πλέον άδεια παραμονής χωρίς ημερομηνία λήξης.

Το καλοκαίρι η κυβέρνηση Κάμερον πέρασε νέα νομοθεσία με σκληρότερα μέτρα για να αντιμετωπίσει το φαινόμενο, καθώς ήδη το 2011 είχαν καταγραφεί 1.740 ύποπτες περιπτώσεις, στις περισσότερες από τις οποίες το ζευγάρι δεν είχε καν κοινή γλώσσα για να συνεννοηθεί.

Και όπως γράφει η Sun, «η Αθήνα είναι στην καρδιά της ευρωπαϊκής βιομηχανίας λευκών γάμων». Οι γυναίκες που εντοπίζουν τα κυκλώματα «χρειάζονται απελπισμένα χρήματα για να επιβιώσουν στις φτωχές χώρες τους».

Για να αποφύγουν μάλιστα τον έλεγχο στα σύνορα, οι «νύφες» έχουν πάρει σαφείς οδηγίες. «Θα της πούμε τι να πει. Ξέρει ότι πάει να παντρευτεί, πιθανότατα γνωρίστηκαν στο διαδίκτυο, ερωτεύτηκαν και τώρα παντρεύονται. Αυτά που θα πει πρέπει να αντιστοιχούν με όσα λέει ο «γαμπρός». Κάθε γυναίκα ξέρει ότι πρόκειται για συναλλαγή».