Επιφυλακτική εμφανίστηκε η τρόικα στις διαβεβαιώσεις που παρείχε ο υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης, Αντώνης Μανιτάκης για τη διαθεσιμότητα στη συνάντηση που είχαν σήμερα και διήρκησε σχεδόν τρεις ώρες.
Ωστόσο, οι εκπρόσωποι των δανειστών δεν φαίνεται να ζήτησαν απολύσεις στο Δημόσιο καθώς εντός των επόμενων ημερών θα υπάρξει και νέα συνάντηση με την ηγεσία του υπουργείου Διοικητικής Μεταρρύθμισης.

Αν και ο αρμόδιος υπουργός ανέφερε ότι το ενδεχόμενο απολύσεων δεν έπεσε στο τραπέζι, πληροφορίες αναφέρουν ότι οι εκπρόσωποι των πιστωτών επέμειναν ιδιαίτερα στα χροοδιαγράμματα της διαθεσιμότητας, επικαλούμενοι την δικαστική τύχη της εφεδρείας, όπου πολλοί υπάλληλοι κατάφεραν να επανέλθουν στις θέσεις τους κατόπιν σχετικών αποφάσεων.

Η ελληνική πλευρά παρέσχε διαβεβαιώσεις ότι δεν υπάρχει τέτοια περίπτωση αφού όποιος δεν δέχεται την υπαγωγή του στο καθεστώς θα απολύεται αυτομάτως.

Αυτή την εβδομάδα ολοκληρώνεται και η αξιολόγηση των δομών στα υπουργεία, με τα τελευταία τέσσερα να εξετάζονται την Τετάρτη από την Ομάδα Υποστήριξης και, ίσως, μέσα στην εβδομάδα εγκριθούν τα νέα οργανογράμματα από το Κυβερνητικό Συμβούλιο Μεταρρύθμισης, που συνεδριάζει υπό τον πρωθυπουργό.  

Επιπλέον, ξεκίνησε, ήδη, και η πιλοτική αξιολόγηση των δομών σε φορείς που ελέγχονται από την Κεντρική Κυβέρνηση, ενώ, μέσα στο 2013 θα ξεκινήσει η αξιολόγηση για το σύνολο των φορέων αυτών.
 
Πάντως, πέρα από τη διαθεσιμότητα και την κινητικότητα, τον εξορθολογισμό του δημόσιου τομέα, την αξιολόγηση όλων των υπηρεσιών και φορέων και στη συνέχεια των υπαλλήλων, τον εντοπισμό των ακατάλληλων, κοπανατζήδων κ.λπ. που θα απομακρυνθούν, στελέχη του υπουργείου Διοικητικής Μεταρρύθμισης στέκονται με έμφαση και στο σημαντικότατο στοιχείο της αποχώρησης 75.000 υπαλλήλων μόνο στο τελευταίο 15μηνο.  

Σύμφωνα με μετριοπαθείς εκτιμήσεις μέχρι το 2015 θα έχει ξεπεραστεί το όριο των 150.000 λιγότερων δημοσίων υπαλλήλων, που είχε τεθεί στο μνημόνιο. Και όπως δήλωσε μόλις χθες ο κ. Μανιτάκης, «το επιχείρημα ότι η Ελλάδα έχει έναν υπερδιογκωμένο δημόσιο τομέα, σε προσωπικό δεν ισχύει πια και το ίδιο συμβαίνει και σε επίπεδο μισθών, που ως γνωστόν έχει μειωθεί τρομακτικά σε δύο χρόνια και υπερβολικά σε σύγκριση με τις ευρωπαϊκές χώρες».