Την κατάργηση του μέτρου της υποχρεωτική συλλογής αποδείξεων θα προβλέπει το φορολογικό νομοσχέδιο, σύμφωνα με πληροφορίες, που θα καταθέσει προς ψήφιση στη Βουλή η κυβέρνηση τους επόμενους μήνες.

Βάσει της νομοθεσίας προβλέπεται:

- Για τις δηλώσεις του 2013 απαιτούνται αποδείξεις αξίας ίσης με το 25% του ατομικού εισοδήματος, με μέγιστο όριο αποδείξεων τα 15.000 ευρώ. Για τις δηλώσεις του 2014 απαιτούνται και πάλι αποδείξεις αξίας ίσης με το 25% του ατομικού εισοδήματος αλλά με μέγιστο όριο αποδείξεων τα 10.500 ευρώ.

- Αν στις φετινές δηλώσεις οι αποδείξεις που δηλώνονται υπολείπονται των απαιτουμένων, στη διαφορά επιβάλλεται ποινή φόρου 10%. 

- Φέτος όλοι οι φορολογούμενοι, προκειμένου να κατοχυρώσουν το αφορολόγητο των 5.000 ευρώ που ισχύει για τη φορολόγηση των εισοδημάτων του 2012, θα πρέπει να καταγράψουν στις δηλώσεις τους τις απαιτούμενες αποδείξεις. 

- Η Εφορία το 2014 θα αναγνωρίζει πέραν των αποδείξεων που ισχύουν σήμερα (τρόφιμα, ποτά, σουπερμάρκετ, δαπάνες ένδυσης και υπόδησης, δαπάνες επισκευής και συντήρησης κατοικίας, έπιπλα, λευκά είδη, οικιακές συσκευές, είδη οικιακής χρήσης, αγαθά και υπηρεσίες οικιακής συντήρησης, μεταφορές πραγμάτων, συντήρηση και επισκευή αυτοκινήτων και μοτοσικλετών, ανταλλακτικά αυτοκινήτων, μίσθωση ταξί, καύσιμα οχήματος, φαγητό εκτός οικίας, έξοδα ξενοδοχείων, κουρεία, είδη ατομικής φροντίδας, προσωπικά είδη) και δαπάνες που πραγματοποιήθηκαν εντός ΕΕ αλλά και δαπάνες για δίδακτρα φροντιστηρίων.