Μακραίνει ο κατάλογος με τα θύματα της γρίπης στη χώρα μας. Στους 21 ανέρχονται πλέον οι άνθρωποι που κατέληξαν λόγω επιπλοκών που εμφάνισαν μετά τη νόσησή τους με γρίπη.

Οι ειδικοί εκτιμούν ότι ο αριθμός των θυμάτων της νόσου αναμένεται να διπλασιαστεί μέχρι το τέλος Απριλίου που τοποθετείται χρονικά το τέλος της εφετινής περιόδου της γρίπης.

Σε ό,τι αφορά τους ιούς της γρίπης, τα δεδομένα του Κέντρου Ελέγχου Λοιμώξεων και Πρόληψης Νοσημάτων (ΚΕΕΛΠΝΟ) δείχνουν ότι από το σύνολο των εργαστηριακών δειγμάτων γρίπης, το 93% είναι τύπου Α και το 7% τύπου Β. Τα μισά στελέχη του τύπου Α είναι Η1Ν1 και τα άλλα μισά Η3Ν2.

Παρά την ισοκατανομή των δύο στελεχών στα δείγματα –και συνεπώς στην κοινότητα- το πανδημικό στέλεχος αποδεικνύεται κυρίαρχο στις Εντατικές.

Σύμφωνα με τα στοιχεία του ΚΕΕΛΠΝΟ, μέχρι και το πρωί της Τρίτης 19 άνθρωποι νοσηλεύονταν στις Εντατικές όλης της χώρας με βαρύτερα συμπτώματα όπως πνευμονίες και αναπνευστική ανεπάρκεια.

Συνολικά, ο αριθμός των ασθενών στις ΜΕΘ έφτασε τους 59, εκ των οποίων η πλειονότητα νόσησε με Η1Ν1 (η αναλογία είναι 3 προς 1 σε σύγκριση με το Η3Ν2 και τον τύπο Β του ιού της γρίπης).

Το ηλικιακό προφίλ των σοβαρών κρουσμάτων δείχνει ότι οι 14 από τους 59 ήταν κάτω των 40 ετών. Ωστόσο, οι περισσότεροι είχαν υποκείμενο νόσημα, όπως χρόνια αποφρακτική πνευμονοπάθεια, σακχαρώδη διαβήτη, χρόνια καρδιαγγειακά νοσήματα, κακοήθειες, παχυσαρκία, γενικώς νόσους που αποδυναμώνουν το ανοσοποιητικό σύστημα.