Μηνυτήρια αναφορά κατά παντός υπευθύνου κατέθεσε στην Εισαγγελία Τρίπολης ο Ιατρικός Σύλλογος Αρκαδίας, για τη διερεύνηση τυχόν τέλεσης ποινικών αδικημάτων και την απόδοση ποινικών ευθυνών, δεδομένου ότι επί περίπου έναν μήνα τα σκουπίδια σχηματίζουν λόφους στους δρόμους της Τρίπολης, με τη δυσοσμία να είναι έντονη παντού αφού δεν γίνεται αποκομιδή, διότι δεν υπάρχει χώρος να διατεθούν.   Στη μηνυτήρια αναφορά ο Ιατρικός Σύλλογος επισημαίνει μεταξύ άλλων ότι, «η συσσώρευση των αποβλήτων εντός του αστικού ιστού εγκυμονεί σοβαρότατους κινδύνους για τη δημόσια υγεία, με την εκδήλωση επιδημικών νόσων να κατέχει την πρώτη θέση, ενόψει και της επερχόμενης άνοιξης και της αύξησης της θερμοκρασίας που ευνοεί την ανάπτυξη εντόμων επιβλαβών για τη δημόσια υγεία και την προσέλκυση τρωκτικών».  

Προσθέτει πως, «όλα τα παραπάνω καθίσταται ακόμη πιο προβληματικά, εάν συνυπολογιστεί και το γεγονός ότι τα απορρίμματα διασκορπίζονται από αδέσποτα ζώα και από τυχόν αλλαγή καιρικών φαινομένων (άνεμος- βροχή) που τα παρασύρουν κατά μήκος των οδών και προκαλούν τη φραγή των φρεατίων, με αποτέλεσμα την πρόκληση πλημμυρικών φαινομένων».  

 Επιπρόσθετα υπογραμμίζει ότι, «η επί μακρόν παραμονή αυτού του τεράστιου όγκου των απορριμμάτων εντός του αστικού ιστού, δίπλα σε σχολεία και σε πολυσύχναστα μέρη, ρυπαίνει σοβαρότατα και υποβαθμίζει το περιβάλλον, ταυτόχρονα, δε, δημιουργεί σοβαρότατους κινδύνους για τη δημόσια υγεία, την υγεία των κατοίκων τής πόλης».  

Πριν από λίγες ημέρες είχε διαφανεί προσωρινή λύση στο πρόβλημα, όταν με την παρέμβαση και της περιφέρειας Πελοποννήσου έγινε μερική αποκομιδή απορριμμάτων σε κάποιους κεντρικούς δρόμους, αφού πρώτα απομακρύνθηκε ένας όγκος σκουπιδιών από τον χώρο προσωρινής διάθεσης στην Αγία Τριάδα. Το γεγονός όμως ότι δεν υπάρχει νόμιμος αδειοδοτημένος χώρος διάθεσης σκουπιδιών στην Πελοπόννησο και απαγορεύεται η μεταφορά και διάθεση σκουπιδιών σε νόμιμους χώρους εκτός περιφέρειας, μπλόκαρε την αποκομιδή και αναμένεται έκδοση κοινής υπουργικής απόφασης που θα άρει αυτή την απαγόρευση.  

Στο μεταξύ, η κατάσταση στην πόλη είναι εξαιρετικά δύσκολη με τόνους σκουπιδιών σε όλους τους δρόμους και τον πρόεδρο του δημοτικού συμβουλίου Κώστα Ταλούμη να δηλώνει από την περασμένη εβδομάδα, ότι η δημοτική αρχή προτίθεται να κηρύξει την Τρίπολη σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης.